Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

«Χλευασμός του Χριστού»: Η ταινία που προκαλεί αντιδράσεις σε πΓΔΜ και Ελλάδα


Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, 2018Λίγες μέρες μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκίνησε η προβολή της ταινίας «Χλευασμός του Χριστού» η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.
Πρόκειται για μια  προσπάθεια «να σκιαγραφήσει την ιδιαιτερότητα των Βαλκανίων», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο σκηνοθέτης.  Η ταινία που διαγωνίστηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Μόντρεαλ και κέρδισε το βραβείο καινοτομίας (Innovation Award) στις αρχές του Σεπτέμβρη, δέχτηκε έντονη κριτική από το υπουργείο Πολιτισμού της γειτονικής χώρας. Το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, με τη στήριξη του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ  επιχείρησε να λογοκρίνει την ταινία, ωστόσο η σχετική προσφυγή απορρίφθηκε από τον κρατικό εισαγγελέα.
Η ανεξάρτητη ταινία με ιδιαίτερα χαμηλό μπάτζετ (280.000€) και γυρίσματα σε πΓΔΜ, Ελλάδα και Γαλλία χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως«σκανδαλώδης και αμφιλεγόμενη, μια μεροληπτική αφήγηση της ιστορίας που βλάπτει την συνύπαρξη στη χώρα».
Το σενάριο της ταινίας θέλει τον διάσημο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο (Αλέξανδρος και Φίλιππος μαζί) που εργάζεται σε γαλλικό πολιτικό περιοδικό, να επιστρέφει στη γενέτειρά του στη Βόρεια Ελλάδα, αναζητώντας την αλήθεια για τον πατέρα του που έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στα Σκόπια.
«Πρόκειται για μια ιστορία φόβου απέναντι σε ότι μπορεί να ανακαλύψει κανείς. Μια ταινία για ανθρώπους που δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την αλήθεια για όσα ονειρεύονταν, οπότε καταλήγουν πιο απογοητευμένοι από ότι πριν ξεκινήσουν την αναζήτηση.



 Στα Βαλκάνια αυτό είναι ακόμη πιο σκληρό. Εδώ αρνούνται ο ένας στον άλλο, το δικαίωμα να πιστεύουν στο δικό τους ψέμα» αναγράφεται στην ιστοσελίδα του σκηνοθέτη Jani Bojadji.

Η σκηνή της σταύρωσης

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων του κοινού έχει βρεθεί και η σκηνή της συμβολικής σταύρωσης του ήρωα της ταινίας. Ο «Αλέξανδρος» εμφανίζεται να πεθαίνει σταυρωμένος σε μια τεράστια αφίσα της Βόρειας Ελλάδας που διαφημίζει την Εγνατία Οδό.
«Ο Αλέξανδρος πεθαίνει σταυρωμένος σαν τον Χριστό σε ένα πανό που διαφημίζει τον ευρωπαϊκό δρόμο που οδηγεί από τη Ρώμη και τη Δύση, στην Κωνσταντινούπολη και την Ανατολή, χωρίζοντας τη «Μακεδονία» στα δύο» σημειώνεται στην σύνοψη της ταινίας, στην ιστοσελίδα της εταιρίας παραγωγής.
«Με τον τρόπο αυτό η ταινία σκιαγραφεί το πρόβλημα με τα Βαλκάνια και τους Βαλκάνιους. Συμβαίνει αυτή η ιστορία στην πραγματικότητα; Ναι» απαντά ο σκηνοθέτης. «Μπορεί να λυθεί (το πρόβλημα); Δεν γνωρίζω». Ο Bojandji ξεκαθαρίζει πως η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά με την ταινία του θέλει να πει την ιστορία του. «Είναι αληθινή, πιστέψτε την», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Πηγή: cnn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου