Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Στα όρια της αντοχής της η κυβέρνηση Τσίπρα – Δεκτή η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά



Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου, 2018

Ο κ. Κοτζιάς με τον κ. Τσίπρα. Φωτογραφία αρχείου: AP/Geert Vanden Wijngaert.
ΑΘΗΝΑ. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρή εσωτερική κρίση μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και την έμμεση πλην σαφή απειλή του ότι δεν θα μείνει με κλειστό το στόμα.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση και ανέλαβε ο ίδιος και την θέση του Υπουργού Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες την Τετάρτη, δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί διαφοροποιήσεις στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι με τη στάση του προτίμησε στην κυβέρνησή του τον κατ’ εξοχήν διαφωνούντα, που είναι ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, από τον πρωτεργάτη της Συμφωνίας.
Ισως μία εξήγηση να βρίσκεται στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας «είναι πια ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα..» (όλη η δήλωση παρακάτω).
Ειδικότερα, το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε πραγματικότητα το φημολογούμενο σενάριο της παραίτησης Ν. Κοτζιά, ο οποίος έφυγε από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη εξοργισμένος γιατί ο κ. Τσίπρας δεν τον υποστήριξε στην κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο.
Οταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσανακόπουλος ανέφερε ότι όποιος διαφωνεί μπορεί να κατέβει από το τρένο, ο κ. Κοτζιάς υπέβαλε την παραίτησή του, που έγινε αμέσως δεκτή. Λίγο μετά ανήρτησε στο Twitter μήνυμα, λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός και πολλοί Υπουργοί έκαναν τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. «Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος

Ο Πρωθυπουργός έκανε άμεσα δεκτή την παραίτησή του και δήλωσε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών «προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών». Προφανώς έτσι θεωρεί ότι τώρα κάθε διαφοροποίηση του κ. Καμμένου στο συγκεκριμένο θέμα θα ακουμπά τον ίδιο προσωπικά.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Πριν από λίγο, και λίγο πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη μου την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού των Εξωτερικών. Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτησή του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολή του τα τρεισήμισι αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, την πολύτιμη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια.
»Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το υπουργείο των Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας.
»Η απόφαση να αποδεχτώ την παραίτηση Κοτζιά, αλλά και η απόφασή μου να αναλάβω εγώ ο ίδιος το υπουργείο των Εξωτερικών το επόμενο διάστημα είναι όμως και μία απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνησή μου θα έλεγα.
»Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχτώ, από εδώ και στο εξής καμία, διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και ταυτόχρονα να μην ανεχτώ από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση, την οριστική έξοδο από τα μνημόνια που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια.
»Θέλω, ταυτόχρονα, να στείλω και ένα μήνυμα στους γείτονές μας που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα, προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.
»Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος, διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα, θέλω να το δηλώσω για άλλη μία φορά, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, εν προκειμένω στην Ε.Ε ή το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία που θα λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θέλω, λοιπόν, να τους ενθαρρύνω, να προχωρήσουν. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής Συμφωνίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αναλυτές θεωρούν πως είναι πιθανό τώρα ο κ. Τσίπρας στην εξωτερική πολιτική να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις που δεν ήταν δυνατές πριν λόγω της ιδιοσυγκρασίας του πρώην ΥΠΕΞ που είχε εφαρμόσει μία προσωποπαγή πολιτική με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί από την αντιπολίτευση. Εν τούτοις αν η εξωτερική πολιτική περνάει από το Μέγαρο Μαξίμου και όχι από το διπλωματικό σώμα, τότε κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.
Δήλωση Κυριάκου
O πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε, από τις Βρυξέλλες, σχετικά με την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ότι ο πρωθυπουργός απέπεμψε τον θερμότερο υποστηρικτή της συμφωνίας των Πρεσπών και ταυτόχρονα κράτησε στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο.
Κατά την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πριν από λίγες μέρες είχα περιγράψει την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ως έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Οι σημερινές εξελίξεις φοβάμαι ότι με δικαίωσαν απόλυτα. Ο κ. Τσίπρας απέπεμψε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Είπε ταυτόχρονα ότι δεν θα δεχθεί καμία διγλωσσία στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Απέπεμψε, δηλαδή, τον άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε μέσα στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν την πιστεύει, δεν τη στηριζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της.
Νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος πρωθυπουργός, είναι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Η Ελλάδα, ειδικά σήμερα, σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες, χρειάζεται μία κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη που θα μιλάει με μία φωνή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν την έχει σήμερα, θα την αποκτήσει σύντομα μετά τις επόμενες εκλογές».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου