Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Η Μόσχα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στη συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ

Του Βασίλη Νέδου
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ άφησε την Τρίτη η Μόσχα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε παρέμβασή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις έντονες και πάγιες αντιρρήσεις της Μόσχας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζει άκυρο το δημοψήφισμα της Κυριακής λόγω της χαμηλής προσέλευσης, και προειδοποιεί ότι ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ «η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος».
«Η προσέλευση σε ποσοστό 36,8% των ψηφοφόρων σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο (η προσέλευση θα πρέπει να ανέρχεται στο 50% τουλάχιστον). Πρόκειται για καθαρή ένδειξη του ότι οι Μακεδόνες ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν - με πολιτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και και κρατών-μελών της E.E. να συμμετέχουν αυτοπροσώπως σε αυτήν την μεγάλης κλίμακας καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ανεμπόδιστα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του βαλκανικού κράτους», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει πως μια μακροπρόθεσμή λύση μπορεί να συμφωνηθεί μόνο από τα δύο μέρη μόνα τους χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
«Η βασική μας θέση παραμένει η ίδια, μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να συμφωνηθεί μόνο από τα δύο μέρη μόνα τους, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, και μόνο στο πλαίσιο του νόμου και με ευρεία δημόσια υποστήριξη. Η συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν πληροί αυτά τα κριτήρια. Είναι ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της Μακεδονίας, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, μεταξύ άλλων από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών».
Η Μόσχα σημειώνει τέλος δια του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι «ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Το γεγονός ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του ΣΑ τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας» αφήνοντας έτσι ανοιχτό ουσιαστικά το ενδεχόμενο του βέτο. 
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου