O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε νωρίτερα σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. «Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 23.20 και είχαν προηγηθεί καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, ασφυκτικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως από τις ΗΠΑ προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και παρασκηνιακές προσπάθειες από τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει τον αριθμό των 80 βουλευτών στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που πρέπει να γίνουν.
Στην προσπάθεια του σκοπιανού πρωθυπουργού να εξασφαλίσει τους οκτώ ψήφους που του λείπουν η συνεδρίαση της βουλής των Σκοπίων αναβάλλεται συνεχώς μέσα στην ημέρα και μάλιστα σε ένα όργιο φημών που η μία πλευρά επιχειρεί να ενισχύσει και η άλλη να διαψεύσει πάση θυσία.
H συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών έτσι, εγκρίθηκε μέσα από μια θυελλώδη συνεδρίαση και μετά από διαρκείς αναβολές της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ.
Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να διασφαλίσει στην πρώτη ψηφοφορία να συγκεντρώσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 καθώς 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι» έναντι 39 που ψήφισαν «όχι».Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του VMRO στην οποία και πάλι ψήφισαν θετικά 80 βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτούνται δύο ακόμα ψηφοφορίες. Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι ακριβείς τροποποιήσεις, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών. Η τρίτη, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, καθώς πριν την τελική πλειοψηφία το κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Αξίζει τέλεος να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτή τη βραδιά – θρίλερ για την ΠΓΔΜ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας το VMRO, προχώρησε σε καταγγελίες απόπειρας χρηματισμού βουλευτών του ακόμα και με 2 εκατομμύρια ευρώ, με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να απορρίπτει τις καταγγελίες, απειλώντας μάλιστα με μηνύσεις.