Ο Ζάεφ συνεχίζει τη «μάχη» για τους 80 βουλευτές – Φτάνει η ώρα της αλήθειας στην ΠΓΔΜ | tanea.grΗ μάχη της αναζήτησης βουλευτών για τον πρωθυπυργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να βρεθούν οι πρόθυμοι από την αντιπολίτευση να προσχωρήσουν στο «στρατόπεδο» που τάσσεται υπέρ των Συνταγματικών αλλαγών. Ωστόσο επί του παρόντος οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες καθώς η μεν Αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το VMRO επιμένει πως κανένας βουλευτής δεν πρόκειται να αποσκιρτήσει ενώ από την άλλη διατυπώνεται μία συγκρατημένη αισιοδοξία από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ των Σκοπίων τα οποία υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι βουλευτές είναι έτοιμοι για το μεγάλο «ναι» για τις Συνταγματικές αλλαγές.
Στο παρά πέντε της ψηφοφορίας πάντως  και ενώ οι πιέσεις από τη Δύση συνεχίζονται, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι φέρεται να κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας από την κυβέρνηση σε δύο τουλάχιστον βουλευτές του VMRO προκειμένου να μην ακολουθήσουν την κομματική γραμμή.

Αν δεν υποχωρήσει το VMRO δυσκολεύει εξαιρετικά τον Ζάεφ

Αν τηρηθεί η κομματική γραμμή που έχει επιβληθεί στο VMRO , τότε ο Ζάεφ δύσκολα θα καταφέρει να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για τη Συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το VMRO–DPMNE, οι βουλευτές του κόμματος, στην τελευταία συντονιστική συνάντηση που είχαν , επιβεβαίωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά της κυβερνητικής πρότασης για τροποποίηση του συντάγματος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του VMRO–DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ, δήλωσε βέβαιος ότι οι βουλευτές του κόμματος θα μείνουν συνεπείς σε αυτή την απόφαση.

Αισιοδοξία σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ

Μπορεί, τουλάχιστον στο προσκήνιο, να μην «βγαίνουν τα κουκιά» για τον Ζάεφ, (σ.σ υπολογίζεται ότι έχει εξασφαλίσει 72 βουλευτές) ωστόσο φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να διακατέχονται από αισιοδοξία για την ψηφοφορία. Είναι ενδεικτικό ότι ο αρθογράφος μία εκ των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων Σάσο Ορντάνοφσκι μιλά για αλλαγή κλίματος στις τάξεις των βουλευτών της Αντιπολίτευσης, μετά την πρόταση – όπως λέει –  του Πρωθυπουργού Ζάεφ για «συμφιλίωση» σε σχέση με τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 και μετά την άρση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού για δύο βουλευτές του VMRO–DPMNE που κατηγορούνται για συμμετοχή στα γεγονότα αυτά.

Απογοήτευση από το ΕΛΚ για τη στάση του VMRO

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατέστησε σαφές στον αντιπρόεδρος του VMRO Αλεξάνταρ Νικόλοσκι ότι υπάρχει απογοήτευση για τη στάση του κόμματος στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και πως η άποψη περί νέας καλύτερης συμφωνίας είναι φρούδες ελπίδες. «Του είπαμε ξεκάθαρα ότι η άποψη ότι το VMRO πως θα κάνουν καλύτερη τη Συμφωνία είναι μη ρεαλιστική.
ΤΑ ΝΕΑ