Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018

Λουκάς Παπαδήμος 1947 –

Μόνο "τυχαία" δεν ήταν η επιλογή του για Πρωθυπουργός της Ελλάδας.  Αλλά, το ερώτημα μας είναι: Αυτός δεν φέρει ευθύνη για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αφού ήταν στα οικονομικά "γρανάζια" Ελλάδας και Ευρώπης;  Τον ρωτήσαμε πριν 2 χρόνια στο Tufts University και απάντησε με μισόλογα.  Τι να πεις...  paneliakos.comΟ Λουκάς Παπαδήμος είναι οικονομολόγος, ακαδημαϊκός, τραπεζίτης και πολιτικός. Διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1994-2002), αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2002-2010) και πρωθυπουργός της Ελλάδας (2011-2012).
Γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1947 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Δεσφίνα Φωκίδας (πατριώτης του Στάθη από το ομόνυμο εστιατόριο Cambridge). 
Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρομηχανική (1972), ενώ έλαβε και διδακτορικό (1978) στα οικονομικά από ίδιο πανεπιστήμιο. Παράλληλα, εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμονας στο ΜΙΤ, υπό τον νομπελίστα καθηγητή Φράνκο Μοντιλιάνι, μαζί με τον νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΜάριο Ντράγκι.
Το 1980 προσελήφθη ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED). Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985-1993). Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας, παραμένοντας έως το 2002, οπότε ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.
Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 - 1984 διατέλεσε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ενώ το 1988 διορίστηκε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια είναι επισκέπτης καθηγητής της δημόσιας πολιτικής στη σχολή διακυβέρνησης Κέντεντι του πανεπιστημίου του Χάρβαντ.
Η ερευνητική εργασία και το συγγραφικό του έργο επικεντρώνονται σε θέματα μακροοικονομικής θεωρίας και πολιτικής, όπως η διάρθρωση και λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού, η αποτελεσματικότητα των μέσων άσκησης νομισματικής πολιτικής και η οικονομική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι υπέρμαχος της αντιπληθωριστικής πολιτικής και υποστηρικτής του σκληρού ευρώ.
Από το 1998 είναι μέλος της Τριμερούς Επιτροπής (Trilateral Commission), μιας ιδιωτικής οργάνωσης, που μαζί με τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ συγκροτούν τον πυρήνα της παγκόσμιας διακυβέρνησης, σύμφωνα με τους συνωμοσιολογούντες.
Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και στις 10 Νοεμβρίου 2011 το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών (Παπανδρέου, Σαμαράς, Καρατζαφέρης) αποφάσισε να του αναθέσει την πρωθυπουργία της χώρας για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτές. Την ίδια ημέρα έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της ΔημοκρατίαςΚάρολο Παπούλια. Ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 11 Νοεμβρίου2011 και η κυβέρνησή του, η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις 16 Νοεμβρίου, απετελείτο από 35 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, 6 της ΝΔ και 4 του ΛΑΟΣ.
Στις 7 Μαΐου 2012, την επομένη των βουλευτικών εκλογών, ο Λουκάς Παπαδήμος έθεσε στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας την παραίτηση της Κυβέρνησής του, η οποία συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι το διορισμό της νέας. Στις 16 Μαΐου 2012 απαλλάχθηκε των καθηκόντων του, εν όψει του διορισμού ως υπηρεσιακού Πρωθυπουργού του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμμένου. Σε αποχαιρετιστήρια, ανοιχτή επιστολή του προς τον ελληνικό λαό τόνισε:
Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών δεν ήταν "για ένα πουκάμισο αδειανό". Έγιναν προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξυγίανση και αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και του ευρώ», ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι μονομερής καταγγελία των συμβατικών δεσμεύσεων της χώρας θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, καθώς θα μας οδηγούσε αναπότρεπτα εκτός ευρώ και πιθανόν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνιστούσε όχι μόνον οικονομική καταστροφή, αλλά και ήττα στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα.
Στις 12 Ιανουαρίου 2017, ανέλαβε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, διαδεχόμενος τον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό.
Στις 25 Μαϊου 2017, τραυματίστηκε από έκρηξη παγιδευμένης επιστολής και νοσηλεύτηκε για μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
O Λουκάς Παπαδήμος είναι παντρεμένος με την ολλανδέζα ζωγράφο Σάνα Ίνγκραμ και δεν έχουν παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου