Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας ανήλθε σε 1.407, ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπηρεσία διαχείρισης εθνικών καταστροφών.
Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από τον σεισμό των 7,5 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που προκλήθηκε από την δόνηση την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την υπηρεσία.
Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι ύψους 6 μέτρων που αφάνισε την μικρή πόλη του Πάλου στην δυτική ακτή του Σουλαούεσι, όπου ζουν 350.000 άνθρωποι. Έχει επίσης προκαλέσει τον εκτοπισμό 61.867 ανθρώπων.
Αν και η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει, οι επιζώντες εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με την πείνα και τη δίψα. Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι σπάνια. Και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη με τραυματίες.
Τα σωστικά συνεργεία δεν διαθέτουν βαρύ εξοπλισμό, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων και του εύρους των ίδιων των ζημιών.
Ο στρατός της Ινδονησίας είναι αυτός που διευθύνει τις επιχειρήσεις διάσωσης, όμως έπειτα από έκκληση του Ινδονήσιου προέδρου, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν στείλει ομάδες επί του πεδίου.
Πέντε ημέρες μετά τον σεισμό και το τσουνάμι, μονάχα τρεις άνθρωποι έχουν μέχρι σήμερα ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια του ξενοδοχείου Roa Roa στην Πάλου. Οι διασώστες έχουν ανασύρει επίσης εννέα σορούς.
Περίπου 50 άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρίσκονταν εντός του οκταώροφου κτιρίου την ώρα της τραγωδίας.
Με τη βοήθεια συσκευών ανίχνευσης ήχου οι ομάδες έρευνας και διάσωσης προσπαθούν να εντοπίσουν οποιονδήποτε ήχο που πιθανόν προέρχεται από εγκλωβισμένους επιζώντες.