Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

«WSJ»: Oι ΗΠΑ προειδοποιούν για ρωσική παρέμβαση στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ


Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2018O κ. Τζιμ Μάτις (αριστερά) με τον κ. Ζόραν Ζάεφ (AP Photo/Boris Grdanoski).
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η εφημερίδα «Wall Street Journal» επανήλθε στο θέμα τής προειδοποίησης που έκανε ο υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, ότι η Ρωσία εργάζεται δραστήρια κατά του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η εφημερίδα αναφέρει το ταξίδι του Αμερικανού Υπουργού στα Σκόπια, με την πληροφορία ότι η προειδοποίηση Μάτις έγινε στους δημοσιογράφους που συνταξίδευαν μαζί του προς τα Σκόπια, τονίζοντας ότι «χωρίς αμφιβολία» η Ρωσία έχει χρηματοδοτήσει φιλορωσικές ομάδες για να δραστηριοποιηθούν κατά του δημοσιεύματος και να εξαλείψουν την προσπάθεια του μικρού κράτους να ενταχθεί με τη Δύση.
Τα Βαλκάνια, γράφει η «WSJ», έχουν γίνει αρένα έντονου ανταγωνισμού για επιρροή μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Η Μόσχα αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ με το επιχείρημα ότι υποβιβάζει παρά προωθεί τη σταθερότητα.
Η Υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) έχει σχετικά μικρή αποστολή στα Σκόπια, μέσω της οποία προωθεί πολιτικές που βοηθούν τη χώρα να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μέσω έργων που στοχεύουν την κοινωνία και προωθούν μεταρρυθμίσεις σε μία σειρά τομέων, όπως γράφει η USAID στην ιστοσελίδα της.
Ενα έργο κόστους 1,2 εκατ. δολαρίων προωθεί μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, που σύμφωνα με την υπηρεσία USAID είναι σημαντικές να μειωθεί η ρωσική επιρροή στα Σκόπια.
Η ίδια υπηρεσία προωθεί επίσης συζητήσεις για πολιτική πρόοδο μέσα από μία πρωτοβουλία κόστους 16 εκατ. δολαρίων.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ συμφώνησαν τον Ιούνιο για αλλαγή του ονόματος μετά από μία διαμάχη 27 χρόνων και έστρωσαν το έδαφος για ένταξη στο ΝΑΤΟ και κάποτε και στην ΕΕ.
Η Ελλάδα, γράφει η «WSJ», μέλος του ΝΑΤΟ έχει τη δική της περιοχή που καλείται Μακεδονία και έχει θέσει βέτο στον μικρό της γείτονα να ενταχθεί από τότε που ιδρύθηκε ως κράτος το 1991 μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, κατηγορώντας τον ότι έχει εδαφικές και ιστορικές βλέψεις.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν να εντάξουν την πΓΔΜ σε σημαντικούς οργανισμούς προκειμένου να σταθεροποιήσουν τη χώρα και την βαλκανική περιοχή στην οποία ανήκει. Επίσης θεωρείται σημαντική για τον έλεγχο της μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή!
Παρά τις προειδοποιήσεις του Μάτις, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι δεν έχει καμία ένδειξη για ρωσική ανάμειξη και τόνισε ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλος της πΓΔΜ και δεν εναντιώνεται στην ένταξή μας στην ΕΕ. Είναι εναντίον της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, αλλά το λένε καθαρά», δήλωσε ο Ζάεφ στους δημοσιογράφους.
«Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για εμάς και θέλουμε να χτίσουμε φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου