Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

«WSJ»: Oι ΗΠΑ προειδοποιούν για ρωσική παρέμβαση στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ


Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2018



O κ. Τζιμ Μάτις (αριστερά) με τον κ. Ζόραν Ζάεφ (AP Photo/Boris Grdanoski).
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η εφημερίδα «Wall Street Journal» επανήλθε στο θέμα τής προειδοποίησης που έκανε ο υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, ότι η Ρωσία εργάζεται δραστήρια κατά του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η εφημερίδα αναφέρει το ταξίδι του Αμερικανού Υπουργού στα Σκόπια, με την πληροφορία ότι η προειδοποίηση Μάτις έγινε στους δημοσιογράφους που συνταξίδευαν μαζί του προς τα Σκόπια, τονίζοντας ότι «χωρίς αμφιβολία» η Ρωσία έχει χρηματοδοτήσει φιλορωσικές ομάδες για να δραστηριοποιηθούν κατά του δημοσιεύματος και να εξαλείψουν την προσπάθεια του μικρού κράτους να ενταχθεί με τη Δύση.
Τα Βαλκάνια, γράφει η «WSJ», έχουν γίνει αρένα έντονου ανταγωνισμού για επιρροή μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Η Μόσχα αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ με το επιχείρημα ότι υποβιβάζει παρά προωθεί τη σταθερότητα.
Η Υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) έχει σχετικά μικρή αποστολή στα Σκόπια, μέσω της οποία προωθεί πολιτικές που βοηθούν τη χώρα να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μέσω έργων που στοχεύουν την κοινωνία και προωθούν μεταρρυθμίσεις σε μία σειρά τομέων, όπως γράφει η USAID στην ιστοσελίδα της.
Ενα έργο κόστους 1,2 εκατ. δολαρίων προωθεί μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, που σύμφωνα με την υπηρεσία USAID είναι σημαντικές να μειωθεί η ρωσική επιρροή στα Σκόπια.
Η ίδια υπηρεσία προωθεί επίσης συζητήσεις για πολιτική πρόοδο μέσα από μία πρωτοβουλία κόστους 16 εκατ. δολαρίων.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ συμφώνησαν τον Ιούνιο για αλλαγή του ονόματος μετά από μία διαμάχη 27 χρόνων και έστρωσαν το έδαφος για ένταξη στο ΝΑΤΟ και κάποτε και στην ΕΕ.
Η Ελλάδα, γράφει η «WSJ», μέλος του ΝΑΤΟ έχει τη δική της περιοχή που καλείται Μακεδονία και έχει θέσει βέτο στον μικρό της γείτονα να ενταχθεί από τότε που ιδρύθηκε ως κράτος το 1991 μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, κατηγορώντας τον ότι έχει εδαφικές και ιστορικές βλέψεις.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν να εντάξουν την πΓΔΜ σε σημαντικούς οργανισμούς προκειμένου να σταθεροποιήσουν τη χώρα και την βαλκανική περιοχή στην οποία ανήκει. Επίσης θεωρείται σημαντική για τον έλεγχο της μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή!
Παρά τις προειδοποιήσεις του Μάτις, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι δεν έχει καμία ένδειξη για ρωσική ανάμειξη και τόνισε ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλος της πΓΔΜ και δεν εναντιώνεται στην ένταξή μας στην ΕΕ. Είναι εναντίον της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, αλλά το λένε καθαρά», δήλωσε ο Ζάεφ στους δημοσιογράφους.
«Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για εμάς και θέλουμε να χτίσουμε φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου