Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Δυσοίωνες προβλέψεις της NASA

20s10nasΠαρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, 2018
Λίμνες λιωμένου πάγου διακόπτουν την επιφάνεια του παγετώνα «Χελάιμ», κοντά στο Τασιλάκ της Γροιλανδίας.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΝΟΥΚ, ΓΡΟΙΛΑΝΔIΑ. Την πιο φιλόδοξη επιστημονική της μελέτη, με στόχο τη βελτίωση της πρόβλεψης για την τήξη των πάγων και τον μηχανισμό του φαινομένου αυτού, πραγματοποιεί η αμερικανική NASA.
Το σχέδιο OMG (Oceans Melting Greenland), που βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο του, κατέληξε σε ορισμένα αρχικά συμπεράσματα. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η πρόβλεψη ότι η στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί μεταξύ 33 εκατοστών και 1,33 μέτρων μέχρι το 2100, υπερβαίνοντας κατά 40 εκατοστά τις μέχρι τώρα πλέον δυσοίωνες προβλέψεις.
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες μελέτες για την τήξη παγετώνων αφορούσαν τον τρόπο, με τον οποίο θερμές αέριες μάζες λιώνουν τους πάγους. Η νέα μελέτη OMG, όμως, εστιάζει στον ρόλο των ολοένα και θερμότερων ωκεανών, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της Τζος Ουίλις.
Η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας προσθέτει αυτή τη στιγμή 0,8 χιλιοστά στη στάθμη των ωκεανών κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη NASA. Ο όγκος αυτός νερού είναι αρκετός για να γεμίσει 115 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Η εκπόνηση ακριβέστερων προβλέψεων είναι ανεκτίμητης αξίας. Η Βρετανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, για παράδειγμα, εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ύψους τείχους στον ποταμό Τάμεση, που θα προλαμβάνει πλημμυρικά φαινόμενα. Σε μελέτη του 2017, Αμερικανοί επιστήμονες υπολόγισαν ότι ενδεχόμενη άνοδος της στάθμης των υδάτων κατά 50 εκατοστά μέχρι το 2100, θα βυθίσει στέρεα γη, που αποτελεί αυτή τη στιγμή κατοικία για 90 εκατομμύρια ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στην Κίνα, στο Βιετνάμ και στο Μπανγκλαντές. Ανοδος των υδάτων 1,5 μ., θα αφήσει άστεγους περισσότερους από 150 εκατ. ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
Δυσχέρειες στα πρότυπα των επιστημόνων δημιουργεί, όμως, η ανομοιογένεια της τήξης των πάγων σε παγετώνες όπως αυτοί της Γροιλανδίας. Ορισμένοι παγετώνες στη Γροιλανδία εξαφανίζονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι άλλοι. Νέα στοιχεία της NASA για τη θερμοκρασία, το βάθος και την αλμυρότητα των θαλασσών διαλεύκαναν το μυστήριο της ταχείας τήξης στον παγετώνα Τρέισι της ΒΔ Γροιλανδίας. Οπως αποδείχθηκε, το γλυκό νερό που ρέει από τον Τρέισι αναμειγνύεται με θερμότερο θαλασσινό νερό στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας, επιταχύνοντας τη διαδικασία της τήξης.
Οι ερευνητές της NASA διαπίστωσαν έτσι ότι 67 παγετώνες της Γροιλανδίας απειλούνται με ταχεία τήξη, εξαιτίας του ίδιου φαινομένου. Τον περασμένο Ιούνιο, παγόβουνο διαμέτρου έξι χιλιομέτρων αποκόπηκε από τον παγετώνα «Χελάιμ» της Γροιλανδίας, φαινόμενο που οι επιστήμονες απέδωσαν στην υπερθέρμανση των ωκεανών.
Περικοπή κονδυλίων
Προβλήματα δημιουργεί, όμως, για τη NASA η πολιτική αστάθεια στην Ουάσιγκτον, με την κυβέρνηση Τραμπ να αναγγέλλει την περιστολή κονδυλίων για την κλιματική έρευνα.
Πηγή: REUTERS
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου