Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Δυσοίωνες προβλέψεις της NASA

20s10nasΠαρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, 2018
Λίμνες λιωμένου πάγου διακόπτουν την επιφάνεια του παγετώνα «Χελάιμ», κοντά στο Τασιλάκ της Γροιλανδίας.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΝΟΥΚ, ΓΡΟΙΛΑΝΔIΑ. Την πιο φιλόδοξη επιστημονική της μελέτη, με στόχο τη βελτίωση της πρόβλεψης για την τήξη των πάγων και τον μηχανισμό του φαινομένου αυτού, πραγματοποιεί η αμερικανική NASA.
Το σχέδιο OMG (Oceans Melting Greenland), που βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο του, κατέληξε σε ορισμένα αρχικά συμπεράσματα. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η πρόβλεψη ότι η στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί μεταξύ 33 εκατοστών και 1,33 μέτρων μέχρι το 2100, υπερβαίνοντας κατά 40 εκατοστά τις μέχρι τώρα πλέον δυσοίωνες προβλέψεις.
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες μελέτες για την τήξη παγετώνων αφορούσαν τον τρόπο, με τον οποίο θερμές αέριες μάζες λιώνουν τους πάγους. Η νέα μελέτη OMG, όμως, εστιάζει στον ρόλο των ολοένα και θερμότερων ωκεανών, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της Τζος Ουίλις.
Η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας προσθέτει αυτή τη στιγμή 0,8 χιλιοστά στη στάθμη των ωκεανών κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη NASA. Ο όγκος αυτός νερού είναι αρκετός για να γεμίσει 115 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Η εκπόνηση ακριβέστερων προβλέψεων είναι ανεκτίμητης αξίας. Η Βρετανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, για παράδειγμα, εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ύψους τείχους στον ποταμό Τάμεση, που θα προλαμβάνει πλημμυρικά φαινόμενα. Σε μελέτη του 2017, Αμερικανοί επιστήμονες υπολόγισαν ότι ενδεχόμενη άνοδος της στάθμης των υδάτων κατά 50 εκατοστά μέχρι το 2100, θα βυθίσει στέρεα γη, που αποτελεί αυτή τη στιγμή κατοικία για 90 εκατομμύρια ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στην Κίνα, στο Βιετνάμ και στο Μπανγκλαντές. Ανοδος των υδάτων 1,5 μ., θα αφήσει άστεγους περισσότερους από 150 εκατ. ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
Δυσχέρειες στα πρότυπα των επιστημόνων δημιουργεί, όμως, η ανομοιογένεια της τήξης των πάγων σε παγετώνες όπως αυτοί της Γροιλανδίας. Ορισμένοι παγετώνες στη Γροιλανδία εξαφανίζονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι άλλοι. Νέα στοιχεία της NASA για τη θερμοκρασία, το βάθος και την αλμυρότητα των θαλασσών διαλεύκαναν το μυστήριο της ταχείας τήξης στον παγετώνα Τρέισι της ΒΔ Γροιλανδίας. Οπως αποδείχθηκε, το γλυκό νερό που ρέει από τον Τρέισι αναμειγνύεται με θερμότερο θαλασσινό νερό στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας, επιταχύνοντας τη διαδικασία της τήξης.
Οι ερευνητές της NASA διαπίστωσαν έτσι ότι 67 παγετώνες της Γροιλανδίας απειλούνται με ταχεία τήξη, εξαιτίας του ίδιου φαινομένου. Τον περασμένο Ιούνιο, παγόβουνο διαμέτρου έξι χιλιομέτρων αποκόπηκε από τον παγετώνα «Χελάιμ» της Γροιλανδίας, φαινόμενο που οι επιστήμονες απέδωσαν στην υπερθέρμανση των ωκεανών.
Περικοπή κονδυλίων
Προβλήματα δημιουργεί, όμως, για τη NASA η πολιτική αστάθεια στην Ουάσιγκτον, με την κυβέρνηση Τραμπ να αναγγέλλει την περιστολή κονδυλίων για την κλιματική έρευνα.
Πηγή: REUTERS
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου