Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018

Για πάντα το λιμάνι του… Ο καπετάν – Γιάννης επέστρεψε στο αγαπημένο του Κατάκολο

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου, 2018

Με σύσσωμη την οικογένεια Λάτση να δίνει το παρόν πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η τελετή ονοματοδοσίας του λιμανιού του Κατακόλου σε «Λιμάνι Κατακόλου Ιωάννης Σπ. Λάτσης». Τον αγιασμό που προηγήθηκε της ονομασίας τέλεσε ο Σεβασμιόταος μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός με τον Επίσκοπο Ωλένης Αθανάσιο, ενώ η κορδέλα των εγκαινίων της αψίδας που φέρει το όνομα «Γιάννης Λάτσης» κόπηκε από την σύζυγο του καπετάνιου που έκανε γνωστό το Κατάκολο –και την Ελλάδα- σε όλο τον κόσμο, Εριέττα…
Η απέριττη εκδήλωση ξεκίνησε με την τελετή του αγιασμού που πραγματοποιήθηκε σε χώρο δίπλα από τα γραφεία του Δημοτικού λιμενικού Ταμείου Πύργου με τον Μητροπολίτη Ηλείας να αναφέρει ότι «η αρετή της ευεργεσίας είναι Ελληνική. Οι ευεργεσίες των ευεργετών δεν γίνονται από ελεημοσύνη. Οι μεγάλοι μας ευεργέτες αναγνωρίζουν ότι μαζί με τις δικές τους προσπάθειες βοηθήθηκαν κι από τους συνανθρώπους τους, από την Κοινωνία. Αναγνωρίζοντας ακριβώς αυτό εκείνα που συγκεντρώνουν τα χρησιμοποιούν για τον εαυτό και τις επιχειρήσεις τους προσφέροντας τα υπόλοιπα στο λαό. Πότε η τοπική μας κοινωνία δεν διακόνευσε στον Γιάννη Λάτση αλλά μόνος του πρόσφερε με όλη του τη καρδιά. Και μας πρόσφερε πολλά, μεγάλα, και πολλές φορές. Κυρία Εριέττα σας ευχαριστούμε πολύ κι εσένα και τα παιδιά σας».
Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας των εγκαινιών και στη συνέχεια η εκδήλωση συνεχίστηκε στην χερσαία ζώνη του λιμανιού όπου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μπροστά από το ιστορικό πλοίο «Νεραΐδα» ακούστηκαν ομιλίες…
Κουρουμπλής: «Αποκαταστάθηκε η εκκρεμότητα»…
Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τον πρ. υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «Η εκκρεμότητα που υπήρχε με το λιμάνι του Κατακόλου για τον άνθρωπο που ταξίδεψε το μύθο της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο λύνεται. Βρισκόμαστε εδώ για να επιτελέσουμε την υποχρέωση, κάτι που έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και χρόνια. Ο Γιάννης Λάτσης απελευθέρωσε τα ιαματικά κοιτάσματα της ψυχής του, πήρε ρίσκο, και άνοιξε δρόμους. Οι προσφορές του σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι αμέτρητες. Ευχαριστώ όλη την οιογένεια και κυρίως την σύζυγό του Εριέττα και εύχομαι να συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα τους. Μαζί με την εργασία των εργαζομένων η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και στο λιμάνι για να αναδειχθεί περαιτέρω. Το χρωστάμε στην πατρίδα και στα παιδιά μας να έχει η Ελλάδα ένα καλύτερο μέλλον».
Βαρουξής: «Να δικαιώσουμε τον Λάτση και την οικογένεια του»
Ακολούθως το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου Λεωνίδας Βαρουξής που τόνισε πως «Οι στίχοι του Καβάφη “Όταν θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν / τέτοιους βγάζει το έθνος μας” βρίσκουν την απόλυτη εφαρμογή στην αυθεντία της προσωπικότητα του Γιάννη Λάτση. Ουδέποτε η Ελλάδα ανέδειξε επιχειρηματία-διπλωμάτη του βεληνεκούς του. Τίποτα γι` αυτόν δεν ήταν ακατόρθωτο. Η βαθιά του αγάπη για τη θάλασσα και τους ανθρώπους της αλλά και για τον τόπο που τον γέννησε τον συνόδευαν σε όλη του τη ζωή. Η παρουσία των δικών του ανθρώπων αποδεικνύει ότι αυτή την αγάπη την πέρασε και στην οικογένεια του. Εκεί ψηλά που βρίσκεται θεωρώ ότι θα είναι σίγουρα ευχαριστημένος βλέποντα το λιμάνι του Κατακόλου να φέρει το όνομα του. Το έργο που μας περιμένει είναι μεγάλο και δύσκολο αλλά είναι καθήκον μας να δουλέψουμε όλοι μαζί για να δικαιώσουμε τον αείμνηστο καπετάν Γιάννη Λάτση και την οικογένεια του που ήδη έχει προσφέρει πολλά σ` αυτό τον τόπο».
Λιατσής: «Κρατούσε σαν φυλακτό το Κατάκολο»
Με τη σειρά του ο δήμαρχος του Πύργου Γαβρίλης Λιατσής ανέφερε πως «Ο καπετάν Γιάννης Λάτσης οραματιζόταν πέρα πό τους ορίζοντες. Έλυνε γρίφους με την τόλμη και την διορατικότητα του. Η ατσάλινη θέληση του τον ανέδειξε στην κορυφή του κόσμου. Παντρεύτηκε μια από τις πιο εκλεκτές γυναίκες της πόλης μας, την κυρία Εριέττα. Ευπατρίδης, Πυργολάτρης μα, πάνω απ` όλα, Έλληνας! Κρατούσε σαν φυλακτό το Κατάκολο. Η μορφή του είναι στην ψυχή και τη ζωή αυτού του τόπου και γι` αυτό δεν θα λείψουν σε όσους τον αγαπάνε. Επιβαλλόταν να αποδώσουμε τα οφειλόμενα Ο καπετάνιος γύρισε στο Κατάκολο! Σπύρο, Μαριάννα, Μαργαρίτα… η μοίρα σας όσο ζείτε είναι να γυρίζετε στο Κατάκολο».
Μαριάννα Λάτση: «Ο πατέρας μας αγαπούσε την ταπεινή καταγωγή του»
«Το μικρό Κατάκολο στέλνει ένα πανελλαδικό μήνυμα αδελφοσύνης, ενότητας και σεβασμού…»
Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την κόρη του Γιάννη Λάτση, Μαριάννα, να ανεβαίνει στο βήμα παίρνοντας το λόγο εμφανέστατα συγκινημένη λέγοντας πως «Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την οικογένειά μας και σας ευχαριστούμε όλους μαζί και τον κάθε ένα ξεχωριστά για την παρουσία σας και για τη συμβολή σας προκειμένου να φθάσουμε στη σημερινή τελετή.
108 χρόνια μετά τη γέννηση του Γιάννη Λάτση και 15 χρόνια μετά το θάνατό του, η γενέτειρά του και η Ελληνική Πολιτεία τον τιμούν δίνοντας το όνομά του στο φιλόξενο λιμάνι του Κατακόλου.
Ποιος θα φανταζόταν άραγε ότι εκείνο το δεκάχρονο παιδί της πολυμελούς και πάμφτωχης οικογένειας του Σπυρίδωνος Λάτση και της Αφροδίτης Ευθυμίου, που «όργωνε» στα 1920 τον τόπο που πατάμε σήμερα, ως μαθητής πουλώντας αγκινάρες στα διαλείμματα, ως αχθοφόρος, ως ξεναγός ή και ως ο μικρός για τα θελήματα, είναι ο ίδιος άνθρωπος στον οποίο γίνεται σήμερα η ύψιστη αυτή τιμή.
Παιχνίδια της ζωής ή μήπως η προσωποποίηση της αξιοσύνης, της εργατικότητας, της φιλοδοξίας και του πάθος για δημιουργία; Μάλλον όλα μαζί.
Η ζωή του πατέρα μας υπήρξε μυθιστορηματική, γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές, θριάμβους και ήττες, γεμάτη από μεγάλα θέλω, μεγάλες μάχες και μεγάλες κατακτήσεις. Η σημαντικότερη ωστόσο κατάκτησή του, που υπήρξε και η μακροβιότερη στη ζωή του, δεν είναι άλλη από την μητέρα μας, την Εριέττα Λάτση, που έχουμε την ευλογία του Θεού να είναι μαζί μας σήμερα σε αυτή την τόσο μοναδική στιγμή, και που υπήρξε ο άνθρωπος που τον συνόδευσε για περισσότερα από 60 ολόκληρα χρόνια σε αυτή τη μοναδική πορεία δημιουργίας και προόδου.
Ο πατέρας μας, αγαπούσε την Ελλάδα και τον τόπο του όσο λίγοι, αγαπούσε τους ανθρώπους της ιδιαίτερης πατρίδας του με τα καλά τους και τα ελαττώματά τους, αγαπούσε την ταπεινή καταγωγή του, τον ανθρώπινο μόχθο, αγαπούσε την ελληνίδα μάνα και τα ελληνόπουλα, αγαπούσε τη θάλασσα και τους ανθρώπους της.
Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, έτσι απλά, χωρίς δεύτερη σκέψη, ήταν παρών για όλους όσους είχαν ανάγκη. Είτε ήταν η πατρίδα είτε ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.
Η φιλανθρωπία του δεν υπάκουε στους σημερινούς κανόνες, δεν μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκπαίδευσης, δεν είχε σωστές και λανθασμένες πρακτικές, ήταν αυθεντική και πηγαία, ανυστερόβουλη και ταπεινή, ευεργετική και καλοδεχούμενη.
Η σημερινή ονοματοδοσία του Λιμανιού σε «Λιμάνι Κατακόλου Γιάννης Λάτσης» είναι μια ενέργεια με πολλούς και σύνθετους συμβολισμούς.
Καταρχάς, είναι μια πράξη πολιτική, διότι για να ολοκληρωθεί έπρεπε να προταθεί, ψηφιστεί και υπογραφεί από τα αρμόδια όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Δεν θα φθάναμε στη σημερινή ημέρα αν η ονοματοδοσία αυτή δεν απηχούσε τα πραγματικά συναισθήματα, την εκτίμηση και την αναγνώριση της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπατριωτών του Γιάννη Λάτση στην Ηλεία αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα.
Αισθάνομαι μεγάλη την υποχρέωση να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στον κ. Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς και στον Δήμαρχο, κ. Γαβρίλη Λιατσή, και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, κ. Λεωνίδα Βαρουξή, που γνωρίζω πόσο θερμά και αποτελεσματικά υποστήριξαν από την αρχή αυτή την ονοματοδοσία.
Έχει όμως και ένα βαθύ θρησκευτικό συμβολισμό: Σήμερα γιορτάζουμε την ύψωση του Τιμίου Σταυρού, μια μεγάλη δεσποτική γιορτή της Χριστιανοσύνης, ημέρα που συμπίπτει με την ημερομηνία γεννήσεως του πατέρα μας.
Το μικρό Κατάκολο στέλνει σήμερα ένα όμορφο και πανελλαδικό μήνυμα αδελφοσύνης, ενότητας και σεβασμού της ιστορικής μνήμης. Στέλνει ένα μήνυμα ότι είναι ολοζώντανα τα αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπό μας στα δύσκολα – σαν αυτά τα αισθήματα που ώθησαν προ ημερών τον συμπατριώτη μας γραμματέα του συλλόγου ΤΑΞΙ, Νίκο Θεοδωρακόπουλο, να βουτήξει και να σώσει από πνιγμό την ανάπηρη Κινέζα τουρίστρια. Μπράβο Νίκο!
Πριν κλείσω να σας πω δυο λόγια για το Νεράιδα, το πλωτό Μουσείο, που βρίσκεται αγκυροβολημένο μετά από πολλές δεκαετίες στο Κατάκολο συνδέει το παρελθόν με το σήμερα, και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους ανθρώπους. Στους φιλόξενους χώρους του εξιστορείται η προσωπική και επιχειρηματική ιστορία του Γιάννη Λάτση αλλά και η ιστορία του ίδιου του Νεράιδα που έμελλε να αποτελέσει την προσωπική του ταυτότητα στο χρόνο.
Το Νεράιδα θα παραμείνει στο Κατάκολο μέχρι και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου για να μπορέσουν να το επισκεφθούν οι συμπατριώτες του πατέρα μας και οι μαθητές των σχολείων της περιοχής.
Και πάλι σας ευχαριστούμε για την πολύ μεγάλη τιμή που μας κάνατε σήμερα».
Χρυσό κλειδί…
Μετά το τέλος των ομιλιών ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης απένειμε το Χρυσό Κλειδί της πόλης στην Μαριάννα Λάτση και τιμητικές πλακέτες στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Λάτση.
Παρουσίες
Στην εκδήλωση, μεταξύ πολλών άλλων, έδωσαν το παρόν  ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, ο επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου  Πύργου Τάκης ΑντωνακόπουλοςΓιάννης ΑργυρόπουλοςΧάρης Μιχαλακόπουλος, ο Λιμενάρχης Κατακόλου Δημήτρης Παπαηλιού, πληθώρα αυτοδιοικητικών παραγόντων, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων αρχών και πολίτες από το Κατάκολο, τον Πύργο και άλλες περιοχές.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου