Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ σε ΠΓΔΜ πριν το δημοψήφισμα για ονομασία


Αυτό κι εάν είναι παρέμβαση!


Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις. (AP Photo/Jacquelyn Martin, FILE).
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις (Jim Mattis), δήλωσε ότι θα επισκεφτεί την πΓΔΜ το Σαββατοκύριακο, πριν από το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην ψηφοφορία, κάτι που η Μόσχα αρνείται, σύμφωνα με το «Reuters».
Η επίσκεψη του κ. Μάτις θεωρείται ότι συνηγορεί υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα, για τον ίδιο άλλωστε λόγο που τις τελευταίες εβδομάδες Ευρωπαίοι ηγέτες καθώς και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έχουν επισκεφτεί τα Σκόπια.
Μάλιστα, φαίνεται ότι αυτές οι «νουθεσίες» αποδίδουν, αφού το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE με την μέχρι τώρα απόλυτα αρνητική του στάση στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών αφήνει ελεύθερους τους οπαδούς του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας φέρεται να δήλωσε πως «ανησυχώ γι’ αυτό… Του είδους η ‘αταξία’ που έκανε η Ρωσία από την Εσθονία έως τις ΗΠΑ, στην Ουκρανία και τώρα στη ‘Μακεδονία’, πάντα προσαρμόζεται στην ειδική περίσταση και είναι πάντα στην σκιά», είπε ο κ. Μάτις.
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στα Σκόπια, το Σαββατοκύριακο, υπογράμμισε ότι θέλει να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον «‘μακεδονικό’ λαό».
Ωστόσο, ο πρέσβης της Μόσχας στα Σκόπια επέκρινε τις προσδοκίες της πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα καταστεί «νόμιμος στόχος» αν οι σχέσεις με τη Ρωσία περιοριστούν περαιτέρω.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες τον Ιούλιο και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε άλλους, κατηγορώντας τους ότι ενεπλάκησαν στην ενθάρρυνση διαδηλώσεων και στην δωροδοκία αξιωματούχων για να «εκτροχιαστεί» η συμφωνία με την πΓΔΜ για την ονομασία. Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι έπραξε κάτι κακό και «απάντησε» στην Ελλάδα με απελάσεις Ελλήνων.
Ψήφο κατά συνείδηση
Στο μεταξύ, μάλλον αποδίδουν οι επισκέψεις ξένων ηγετών στα Σκόπια, όπως αυτή της Αγγελα Μέρκελ το περασμένο Σάββατο, αφού από το κατηγορηματικό «Οχι» στη συμφωνία των Πρεσπών και στο Δημοψήφισμα, τώρα το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την 30ή Σεπτεμβρίου.
Ο αρχηγός του δεξιού αυτού κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα, που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, επανέλαβε ότι το VMRO-DPMNE απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, με αυτήν αλλάζει όχι μόνο το όνομα της χώρας αλλά και το Σύνταγμά της, ενώ με τη συμφωνία, όπως είπε, αμφισβητείται επίσης η εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας.
O Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία, ωστόσο σημείωσε ότι τον τελικό λόγο για τα εθνικά θέματα πρέπει να τον έχει ο λαός της χώρας και γι’ αυτό, ανέφερε, καλεί τους υποστηρικτές του κόμματός του και τους πολίτες να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα.
Εντός του VMRO-DPMNE είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα διαφορετικές απόψεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα. Η εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος προέτρεπε σε αποχή από το δημοψήφισμα, ενώ η φιλοευρωπαϊκή είχε ταχθεί υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και μάλιστα με θετική διάθεση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στην πΓΔΜ έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και την Ελλάδα;».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου