Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Κρίση στις σχέσεις Πόλης-Μόσχας – Βαρύ το κλίμα μεταξύ Αρχ/που Δημητρίου και Πατριάρχη

 Σάββατο, 1η Σεπτεμβρίου, 2018


Οι Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο σε συνάντησή τους στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, εν μέσω της συζήτησης για το μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, 31 Αυγούστου, 2018. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Σε πλήρη διαφωνία κατέληξαν οι συνομιλίες στο Φανάρι, μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλο, στο κρίσιμο θέμα της παραχώρησης Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
Στο μεταξύ, τίποτα δεν έγινε γνωστό σχετικά με το θέμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, τον οποίο, όπως αποκάλυψε χθες ο «Εθνικός Κήρυκας», του ζήτησε ο Πατριάρχης να παραιτηθεί οικειοθελώς. Πάντως, πηγές του «Ε.Κ.» ανέφεραν ότι το κλίμα μεταξύ των δυο ιεραρχών είναι εξαιρετικά βεβαρυμμένο, κάτι που είναι φανερό διά γυμνού οφθαλμού.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι παρόντες από τις ΗΠΑ ήταν ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος και ο Σικάγου κ. Ναθαναήλ.
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Αλεξίου, μπορεί η υποδοχή να ήταν θερμή, όπως λέχθηκε, αλλά το αποτέλεσμα της συνάντησης δεν ήταν, παρά το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει καλή διάθεση απ’ όλες τις Εκκλησίες και να μην υπάρχουν ρήγματα στις σχέσεις. Ετσι, ο Αλέξιος αναχώρησε χωρίς κάποια ένδειξη συμβιβασμού.
Το θέμα του Αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας είναι ένα χρονίζον θέμα λόγω των αντιδράσεων της Μόσχας που έφτασε σε σημείο να υποκλέπτει μέσω πρακτόρων την αλληλογραφία ορθοδόξων ιερωμένων για το ζήτημα αυτό, όπως δημοσίευσε προ τριημέρου ο «Εθνικός Κήρυξ», επικαλούμενος τηλεγράφημα του «Αssociated Press».
Η αρχική συνάντηση διεξήχθη μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο Εκκλησιών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και κατ’ ιδίαν συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πατριάρχη Μόσχας που πρότεινε στον κ. Βαρθολομαίο να πραγματοποιηθεί ένα επιστημονικό συνέδριο, ώστε να γίνουν γνωστά τα κείμενα και οι πηγές περί του ζητήματος της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Τελικά, η συνάντηση των δύο Προκαθημένων, κατέληξε σε πλήρη διαφωνία, καθώς ο κ. Βαρθολομαίος φέρεται να ανακοίνωσε στον κ. Κύριλλο, ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση και το Φανάρι θα προχωρήσει στο Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας. Σύμφωνα με δήλωση του Μητροπολίτη Γαλλίας στο «orthodoxia.info», ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκαθάρισε στην ρωσική αντιπροσωπεία πως η απόφαση έχει ληφθεί και πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι ανάλογες διεργασίες: «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη σχίσμα, αλλά να ενώσουμε την Εκκλησία», είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ, ο οποίος ερωτηθείς από το «orthodoxia.info» σχετικά με τις δηλώσεις Ρώσων εκκλησιαστικών αξιωματούχων για τη δημιουργία σχίσματος, απάντησε πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν».
Η υποδοχή
Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας ξεκίνησε στις 10 το πρωί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τον υποδέχθηκαν στην είσοδο του Πατριαρχείου οι Μητροπολίτες Γαλλίας και Σμύρνης, οι οποίοι τον οδήγησαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου προσκύνησε τα ιερά λείψανα των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε τον Πατριάρχη Μόσχας στο Φανάρι εκφράζοντας την χαρά του για την επίσκεψη αυτή! «Είμαστε χαρούμενοι εδώ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που υποδεχόμαστε τον Μακαριώτατο και Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο με την συνοδεία του. Κάθε φορά που συναντόμεθα χαιρόμεθα εκατέρωθεν, και έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος και τόνισε: «Πιστεύουμε στον διάλογο, διότι όταν οι πολιτικοί ηγέτες διά του διαλόγου προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα των χωρών τους, πολύ περισσότερο εμείς οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτό το όργανο του διαλόγου, το θεόσταλτο για να λύνουμε τα υπάρχοντα προβλήματα».

Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος σημείωσε πως οι πολιτικοί εκπροσωπούν τα κράτη τους, αλλά οι πνευματικοί ηγέτες οφείλουν να προασπίζουν την οικουμενικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ παράλληλα έκανε πολλές αναφορές στην οικουμενική Ορθοδοξία και στην ανάγκη διατήρησης της ενότητας μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Επιπλέον, ανέφερε ότι κάθε φορά που επισκέπτεται το Φανάρι, παρά τις δυσκολίες των διαλόγων, περνά τις πιο όμορφες στιγμές, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να ενθυμείται τους πνευματικούς πατέρες τόσο του ιδίου όσο και του επισκέπτη του.
Στο μεταξύ, μετά τη συνάντηση και πριν την αναχώρηση του για τη Μόσχα κ. Κύριλος δήλωσε από το αεροδρόμιο: «Το διάστημα των δύο ετών από την τελευταία μας συνάντηση έχουν συμβεί πολλά. Είχαμε μια αδελφική συζήτηση και συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που ήταν στην ατζέντα. Ελπίζω να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να κάνουμε έναν καλύτερο κόσμο. Χωρίς την έγκριση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν μπορώ να σας πω όσα είπαμε. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, ούτε κάτι που δε γνωρίζουμε. Η συζήτηση ήταν ορθή, αντιλαμβανόμενοι τις ευθύνες μας στον κόσμο. Συνεχώς προκύπτουν προβλήματα στο σύγχρονο κόσμο και προκλήσεις για τις Εκκλησίες. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και καμιά Εκκλησία δεν πρέπει να παίρνει αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με κάποια άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία».
Ιστορικό
Στην Ουκρανία δύο Εκκλησίες διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται υπό την εκκλησιαστική ένωση με το Πατριαρχείο της Μόσχας και έχει ως προκαθήμενο τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο και η άλλη είναι η Ουκρανική Αυτοκέφαλος Ορθόδοξος Εκκλησία.
Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο τον περασμένο Απρίλιο, όταν το Φανάρι αποφάσισε να αποδεχτεί το αίτημα της Ουκρανικής Εκκλησίας-Πατριαρχείο Κιέβου (το υποστηρίζει και το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας) για Αυτοκεφαλία. Με σκοπό, μάλιστα, να βρεθεί λύση με πνεύμα σύνεσης και ενότητας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει και τις άλλες 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Η στάση αυτή προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Πατριαρχείο Μόσχας και ξεκίνησαν οι προσπάθειες να γίνει μια συνάντηση των δύο Πατριαρχών, να αποκατασταθούν οι σχέσεις. Το Πατριαρχείο Μόσχας δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτοκέφαλη ουκρανική Εκκλησία και κινείται σε εκκλησιαστικό επίπεδο για την εξεύρεση συμμαχιών.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου