Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com


Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2018

Η επιστροφή στην κανονικότητα αναβάλλεται...

Του Ντίνου Σιωμόπουλου

Κάθε μήνα νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία
Η επιστροφή στην κανονικότητα αναβάλλεται...
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σταθεροποιούνται στα 2,7 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν εκταμιευθεί για την αποπληρωμή τους δανειακοί πόροι 7 δισ. ευρώ

Αθήνα 
Στην αντεπίθεση περνά η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση λόγω και της αδυναμίας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των φόρων με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την εφαρμογή σαρωτικών κατασχέσεων λογαριασμών. 

Ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με δήλωσή του ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο ότι πανηγυρίζει για «δήθεν έξοδο από τα μνημόνια τη στιγμή που τα στοιχεία για τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και την αύξηση των οφειλετών προς το Δημόσιο αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της οικονομίας και αποδεικνύουν τη φοροδοτική εξάντληση των πολιτών».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η τυπική ολοκλήρωση του 3ου, αχρείαστου, προγράμματος προσαρμογής βρίσκει τη χώρα αντιμέτωπη με νέες μνημονιακές υποχρεώσεις, την οικονομία εκτός αγορών, τους πολίτες με διογκωμένο ιδιωτικό χρέος και το κράτος να συντηρεί τη στάση πληρωμών. Ολα αυτά μόνο επιστροφή στην κανονικότητα δεν συνιστούν αλλά επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη». 

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Δημιουργούνται κάθε μήνα νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την Εφορία, με αποτέλεσμα το συνολικό τους ύψος να προσεγγίζει πλέον τα 102 δισ. ευρώ.

- Δημιουργούνται νέοι οφειλέτες προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να αγγίζει πλέον τα 4 εκατ. Πάνω από 1,7 εκατ. εξ αυτών είναι αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ τη λαίλαπα των κατασχέσεων, οι οποίες καλπάζουν μαζί με τους πλειστηριασμούς, έχουν ήδη βιώσει 1.143.308 οφειλέτες.

- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σταθεροποιούνται στα 2,7 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν εκταμιευθεί για την αποπληρωμή τους δανειακοί πόροι 7 δισ. ευρώ.

- Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν σημαντική αρνητική απόκλιση έναντι του στόχου, ήδη κατά 760 εκατ. ευρώ το 1o εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υλοποιήσει ένα συνεκτικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής, με βασικούς άξονες τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών, την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, που θα στοχεύει στην υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Σχέδιο που θα βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ασφαλή χρηματοδότησή της από τις διεθνείς αγορές».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου