Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Συνάντηση Τσίπρα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ


 Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου, 2018



ÓõíÜíôçóç ôïõ Ðñùèõðïõñãïý ÁëÝîç Ôóßðñá ìå ôïí Õðïõñãü Åìðïñßïõ ôùí Ç.Ð.Á. Wilbur Ross, óôï ðëáßóéï ôùí åãêáéíßùí ôçò 83çò ÄÅÈ. ÐáñáóêåõÞ 7 Óåðôåìâñßïõ 2018 (MOTION TEAM/ ÂÁÓÉËÇÓ ÂÅÑÂÅÑÉÄÇÓ/EUROKINISSI)
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα και την Οικονομία της, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος (Wilbur Ross), που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη.
Η συνάντηση, που κράτησε μία ώρα, έγινε στο Πρωθυπουργικό Γραφείο σε μία αστυνομοκρατούμενη πόλη και συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.
Τσίπρας και Ρος αναφέρθηκαν στις εξαιρετικές προοπτικές που ανοίγονται στις διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Παράλληλα, επισημάνθηκαν ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια, αλλά και ως εμπορικού, διαμετακομιστικού και ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και οι δυνατότητες συνεργασίας με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, σε διάφορους τομείς, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.
Στη συζήτηση βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και οι τομείς του τουρισμού, του Real Estate, των υποδομών και της Ενέργειας, το Νεώριο της Σύρου, η πλωτή δεξαμενή για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, τα λιμάνια και το Ελληνικό, ενώ τονίστηκε πως το στοίχημα για τα επόμενα χρόνια είναι η στήριξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (startups).
Οι δύο άνδρες συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και τον ενεργειακό χάρτη της Ν.Α. Μεσογείου.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Υπουργό Εμπορίου των Η.Π.Α. Wilbur Ross, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ. Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018 (MOTION TEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/EUROKINISSI)

Να σημειωθεί ότι καλωσορίζοντας τον Αμερικανό αξιωματούχο στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ, όπου είναι η τιμώμενη χώρα. Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, σημείωσε πως η συμμετοχή αυτή των ΗΠΑ υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και είναι μήνυμα συμβολικής, αλλά και οικονομικής αξίας, καθώς δίνει τον τόνο πως πέρα από τους στενούς δεσμούς οι δύο χώρες έχουν προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων και συνεργασίας εταιριών στον τομέα των επενδύσεων.
Στη διάρκεια διαλόγου κατά την υποδοχή, μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση και πορεύεται σε ένα περιβάλλον με περισσότερη ανάπτυξη και ασφάλεια για την περιοχή», ενώ ο Αμερικανός Υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη ΔΕΘ, την Ελλάδα και την Οικονομία της.
Από την πλευρά του, ο κ. Ρος εξέφρασε τη χαρά του επειδή, όπως είπε, η Οικονομία της Ελλάδας βελτιώνεται, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το μομέντουμ για τη χώρα μας. Σημείωσε, δε, πως παλιά ερχόταν πολύ συχνά στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι αναμενόταν να υπάρξει συνάντηση του κ. Ρος και με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας για την οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε στην περσινή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα, στον Λευκό Οίκο, με απόφαση των δύο ηγετών, και θα συζητηθούν τα βήματα που έχουν γίνει, όπως και οι επόμενες ενέργειες.
Επίσης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναμενόταν να έχει επαφές με στελέχη και CEOs μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ.
Στη ΔΕΘ θα εκπροσωπηθούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στον τομέα της Ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τον τομέα των τροφίμων, τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, την ανακύκλωση και αρκετά στελέχη αυτών των εταιρειών αναμένεται να δώσουν το «παρών» στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.
Αντιδράσεις για την Ενέργεια
Στο μεταξύ, το μήνυμα να διαφοροποιήσουν οι Ευρωπαίοι τις πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας τους, έστειλε από τη Θεσσαλονίκη και ο Αμερικανός υφυπουργός Ενέργειας Μαρκ Μενέζες (Mark W. Menezes).
Ο κ. Μενέζες, αφού ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τους αγωγούς φυσικού αερίου του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου», τον Διαδριατικό (TAP) -το μεγαλύτερο μήκος του οποίου διέρχεται από τη χώρα μας- και τον Trans Αnatolian Pipeline (TANAP), αλλά και στον διασυνδετήριο αγωγό αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), μετέφερε, παράλληλα, την ισχυρή αντίθεση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε έργα όπως ο North Stream II και ο Turkish Stream, τα οποία, όπως επισήμανε, θα ενισχύσουν τον σχεδόν μονοπωλιακό ρόλο της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή. Κάλεσε δε, τα ευρωπαϊκά κράτη να κάνουν το ίδιο και να υποστηρίξουν ενεργειακές πηγές και υποδομές που έχουν οικονομική και στρατηγική λογική και «ενώνουν αντί να χωρίζουν τα ευρωπαϊκά έθνη (…)», όπως εκείνα του Νοτίου Διαδρόμου.
«Αναμφισβήτητα η διοίκηση Τραμπ, καθώς και ο Υπουργός Ενέργειας και το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζουν πιο εύρωστους ενεργειακούς και οικονομικούς δεσμούς και δεσμούς ασφάλειας με την Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και όλη την ήπειρο», υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας από το βήμα του «Southeast Europe Energy Forum», που διοργανώνει στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και με στρατηγικό εταίρο το Atlantic Council.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου