Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Οι Σκοπιανοί ζητούσαν το «Βόρεια Μακεδονία» εδώ και δέκα χρόνια


Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2018



Το έγγραφο της Αμερικανίδας πρέσβεως στα Σκόπια το 2008.
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» που προβλέπει η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων δεν φαίνεται να είναι προϊόν συμβιβασμού και υπαναχώρησης της σκοπιανής κυβέρνησης αλλά επιδίωξη την οποία πέτυχαν με υπαναχώρηση της ελληνικής. Αυτό αποδεικνύει αμερικανικό έγγραφο που αποκάλυψαν τα Wikileaks, αφού εδώ και μία δεκαετία τα Σκόπια είναι αυτά που επιδίωκαν να ονομαστούν ως «Βόρεια Μακεδονία» και ας ήταν τότε κυβέρνηση ο εθνικιστής Νίκολα Γκρουέφσκι.
Αποδεικνύεται έτσι ότι οι απαιτήσεις του Γκρουέφσκι δεν διέφεραν από αυτές του σημερινού του διαδόχου Ζόραν Ζάεφ, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, να προβεί στην ακόλουθη δήλωση:\ «Η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους ‘Βόρεια Μακεδονία’ και οι κάτοικοί τους ‘Μακεδόνες’ που μιλούν τη δήθεν ‘Μακεδονική’ γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες. Οτι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου: η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία».
Ειδικότερα, το έγγραφο που έφεραν στη δημοσιότητα τα Wikileaks είναι ένα εμπιστευτικό έγγραφο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, για τις επιδιώξεις τής τότε σκοπιανής ηγεσίας (σ.σ. πρωθυπουργός ο Νίκολα Γκρουέφσκι και πρόεδρος ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι).
Οπως φαίνεται από το έγγραφο αυτό, παρότι ο σημερινός Πρωθυπουργός της πΓΔΜ παρουσιάζει τον εαυτό του να έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις για να φθάσει σε συμφωνία, όλα όσα πέτυχε στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά, είναι οι στόχοι που είχαν τα Σκόπια και προ 10 ετών, επί Γκρουέφσκι. Ουσιαστικά, δηλαδή, η πΓΔΜ όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά κατοχύρωσε πλήρως τις θέσεις που είχε διατυπώσει από το 2008.
Από την άλλη, ενώ ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική ευκαιρία και μεγάλη διπλωματική νίκη», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για «το καλύτερο νέο της Ευρώπης εδώ και μια 5ετία», η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στην Ελλάδα είχε ήδη από τον Ιούνιο αποκαλύψει τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τα οποία αποδεικνυόταν ότι τα Σκόπια κατοχύρωσαν τις θέσεις τους. Γι’ αυτό τώρα ο Ζάεφ μιλάει για «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα» όπου βρεθεί χωρίς καν μία αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά το έγγραφο που αποκάλυψαν τα «Wikilieaks», είναι ένα τηλεγράφημα στις 29 Ιουλίου 2008 της Αμερικανίδας πρεσβευτού στα Σκόπια, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, με το οποίο παρουσιάζει τα συμπεράσματά της από τις επαφές με τη σκοπιανή ηγεσία, τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι. Το τηλεγράφημα τιτλοφορείται «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».
Η κ. Μιλοβάνοβιτς στην εισαγωγή τού τηλεγραφήματός της αναφέρει τα «Στοιχεία της Λύσης»: «Ονομα: Republic of Northern Macedonia (ή Republic of North Macedonia).
Εύρος χρήσης: σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα η οποία δεν θα επιθυμεί να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας (χωρίς να έχει συζητηθεί, αυτό θα ισχύει και σε πολυμερείς συμφωνίες όπου διμερώς θα υπάρχει αυτή η επιλογή). Η ‘Μακεδονία’ θα μπορεί να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομά της σε ό,τι αναφέρεται στην ίδια, στα διαβατήρια, στο όνομα προϊόντων, στα μέσα ενημέρωσης κ.λπ.
Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνται ‘μακεδονικές’, αλλά ο χειρισμός του θέματος θα γίνει σιωπηλά, ίσως σε κάποιο επόμενο παράρτημα σε μια απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο του ΟΗΕ, που δεν υπόκειται στην ελληνική έγκριση. Η εσχάτη γραμμή είναι η ‘Μακεδονία’ να έχει εγγυήσεις ότι η γλώσσα τους και η εθνικότητά τους κ.λπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται ‘μακεδονικές’, και όχι της North Macedonia».
Η κ. Μιλοβάνοβιτς μεταφέρει τη θέση του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι, με τον οποίο είχε συναντηθεί την ίδια ημέρα:
«Ο Γκρουέφσκι θέλει το συνθετικό να είναι σε παρένθεση. Θέλει την αναγνώριση της ‘μακεδονικής’ γλώσσας και εθνικότητας να είναι ρητή παρά σιωπηρή. Στο εύρος χρήσης θα ήθελε να περιορισθεί η χρήση στους Διεθνείς Οργανισμούς όπου τώρα χρησιμοποιείται το FYROM. Στις διμερείς σχέσεις θα ήθελε ο ΟΗΕ απλώς να εξουσιοδοτήσει αντί να ενθαρρύνει ή να συστήσει τη χρήση της νέας ονομασίας, ενώ θα ήθελε να περιορίσει τη χρήση του νέου ονόματος και στις διεθνείς συμφωνίες… …Ο Τσερβενκόφσκι είπε ότι η πρόταση θα πρέπει να είναι μια σελίδα και να καλύπτει το όνομα και το εύρος χρήσης (χρήση όπου χρησιμοποιείται σήμερα το FYROM) και να είναι της μορφής του take or leave it. Απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ θα έχει παράρτημα που θα εξειδικεύει τη γλώσσα ως ‘μακεδονική’ και την εθνικότητα ως ‘μακεδονική’ και ο Τσερβενκόφσκι έχει πεισθεί ότι οι Ελληνες θα το αποδεχθούν εάν δεν τους ζητηθεί ευθέως να το πράξουν ή να τους ζητηθεί να το συνυπογράψουν. Απλώς αφήστε το να είναι μέρος ενός παραρτήματος της απόφασης του Σ.Α.».
Με πληροφορίες από «liberal.gr»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου