Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Η στρατιωτική επέκταση των ΗΠΑ στην Ελλάδα εν μέσω έντασης με την Τουρκία


Άραγε θα έχουμε "μπελάδες";



Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου, 2018

Στιγμιότυπο από την επίσημη υποδοχή που επιφύλαξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στον Αμερικανό ομόλογό του Τζόζεφ Ντάνφορντ στο Στρατόπεδο «Παπάγου». Φωτογραφία αρχείου: ΓΕΕΘΑ
Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε συζητήσεις για την επέκταση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα με τη χρησιμοποίηση περισσότερων ναυτικών και αεροπορικών βάσεων, εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα «Wall Street Journal».
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας, Νάνσι Γιουσέφ, υπάρχουν τόσο γεωπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί παράγοντες που κάνουν την Ελλάδα ελκυστική περιοχή για τον αμερικανικό Στρατό, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Από πολιτικής άποψης, οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας βρίσκονται στην ακμή τους, ενώ και τα δύο έθνη έχουν ανησυχίες για τον εταίρο του ΝΑΤΟ, Τουρκία, σύμφωνα με τους Αμερικανούς. Επίσης, και γεωγραφικά, η Ελλάδα έχει ιδανικό καιρό για εκπαίδευση πτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και τέλος έχει ελληνικές και ΝΑΤΟϊκές βάσεις.
Ισως, όμως, το πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ, να είναι ότι τόσο η παρούσα ελληνική κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι δεκτικοί, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βλέπουν μια ευκαιρία για αυξημένη χρήση των ελληνικών εγκαταστάσεων και για την προσωρινή διαμονή περισσότερων στρατευμάτων.
«Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», είχε πει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ (Joseph F. Dunford), αναφέροντας την εγγύτητα της Ελλάδας στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία και τη Βόρεια Αφρική. Ο στρατηγός είχε επισκεφτεί τον Ελληνα ομόλογό του στην Αθήνα στις 3-4 Σεπτεμβρίου.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να διευρύνουν τη χρήση των ελληνικών βάσεων. Την Ανοιξη, άοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «MQ-9 Reaper drones» ξεκίνησαν να επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Λάρισας.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι συνομιλίες, υπό την ηγεσία του ανώτατου συμμαχικού διοικητή για την Ευρώπη στρατηγού Κέρτις Σκαπαρότι, (Curtis Scaparrotti), είναι προκαταρκτικές και δεν περιλαμβάνουν προτάσεις για μόνιμη στάση στρατευμάτων ή εξοπλισμού.
Ενώ η Ελλάδα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, η αυξημένη χρήση των ελληνικών βάσεων δεν αποσκοπεί στην αντικατάσταση ή αντιστάθμιση στο μέλλον των επιχειρήσεων των ΗΠΑ από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ (Incirlik) στην Τουρκία.
«Η διμερή μας σχέση με την Ελλάδα με κανένα τρόπο δεν σκοπεύει να γίνει σε βάρος της Τουρκίας» είχε δηλώσει ο στρατηγός Ντάνφορντ.
Η βάση Ιντσιρλίκ είναι μεγαλύτερη, σχεδιασμένη για επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και κοντύτερα στη Συρία όπου ο αμερικανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις να εξαρθρώσει και τα τελευταία απομεινάρια των Ισλαμιστών μαχητών.
Ωστόσο, το 2016 η απόπειρα πραξικοπήματος από τους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-300 και η στήριξη Κούρδων μαχητών της Συρίας από τους Αμερικανούς, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, όλα αυτά συνέβαλαν σε εντάσεις μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ και έκαναν πιο ελκυστική την Ελλάδα.
Από το 2015 η Τουρκία έχει βάλει περιορισμούς στη χρήση των επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ για τη βάση Ιντσιρλίκ και σε απάντηση οι ΗΠΑ μετέφεραν δυνάμεις σε μέρη όπως το Κατάρ για να διεξάγουν επιχειρήσεις στη Συρία.
Για χρόνια, ο Στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε τη ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, το μοναδικό λιμάνι στην ευρύτερη περιοχή που έχει την ικανότητα ελλιμενισμού αεροπλανοφόρων.
Τον περασμένο Μάιο, το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στο λιμάνι της Σούδας. Τον επόμενο μήνα, το αεροπλάνο του προέδρου Τραμπ σταμάτησε στον κόλπο της Σούδας για να ανεφοδιαστεί καθοδόν προς τη Σιγκαπούρη, όπου είχε συνομιλίες με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
Αλλά με τη Σούδα πλήρη πρέπει να αναζητηθούν κι άλλες επιλογές, είπε ένας αξιωματούχος. Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη «εξήρε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».
«Θα προχωρήσουμε μαζί στο μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι «η αμυντική συνεργασία επεκτείνεται και αυτό βοηθά την Ελλάδα να καταστεί στρατηγικός εταίρος στη Μεσόγειο».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου