Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Ελληνικά πανηγύρια με πολλούς Αμερικάνους. Σουβλάκια, γύρο, λουκάνικα... σαλάτες, σπανακόπιτα, λουκουμάδες...


Πολλά τα πανηγύρια των Ελληνικών Ενοριών (Σταμάτησαν να τις λένε κοινότητες και τις υποβάθμισαν σε ενορίες. Άραγε οι ιερωμένου ξέρουν τη διαφορά; Συμβουλή μας είναι να να τις λένε κοινότητες και όχι ενορίες. Και τα Συμβούλια όχι Συμβούλια Ενορίας=καντηλανάφτηδες, αλλά Διοικητικά Συμβούλια Κοινοτήτων).
Πολλά λοιπόν οι πανηγύρεις στη Νέα Αγγλία και είχαμε την ευκαιρία τις τελευταίες ημέρες να παραβρεθούμε σε τρία τέτοια πανηγύρια όπου Τα συμβούλια, οι γυναίκες της φιλοπτώχου και άλλοι, συνήθως προσήλυτοι, εργαζόντουσαν για “το καλό της εκκλησίας”.
Οι περισσότεροι των εθελοντών στο Lynn, Andover, Somerville που επισκεφτήκαμε και με τα δολάρια μας και την προσωπική μας παρουσία υποστηρίξαμε την προσπάθεια για την συλλογή χρημάτων (περί αυτού πρόκειται) “για τας ανάγκας της εκκλησίας” ήσαν αρκετά μεγάλοι στην ηλικία, 70-80 χρονών, κάποιοι λίγο νεότεροι και ελάχιστοι οι νέοι που δούλευαν, στις ψησταριές, το σερβίρισμα, το καθάρισμα και τόσα άλλα που έχει ένα πανηγύρι που θα έπρεπε να πολιτιστικό γεγονός.


O Κώστας Κούτσης (καταγωγή Αμαλιάδα) στο τραγούδι
με την ορχήστρα ΟΛΥΜΠΙΑΝΣ στο πανηγύρι του Somerville

Και στις τρεις περιπτώσεις οι εκκλησίες ήταν ανοικτές να τις επισκεφθεί ο κόσμος, να προσκυνήσει και να ανάψει ένα κερί όπως και κάναμε. Μπράβο στους ιερείς που άνοιξαν την πόρτα του ναού γιατί στην πραγματικότητα όλο αυτό το πανηγύρι για τον ναό και τα λειτουργικά του έξοδα γίνετε.
Στην Andover είδαμε πολλούς νέους σε ηλικία να χορεύουν Ελληνικούς χορούς αλλά σε κάποιο σημείο η “πίστα χορού” έγινε “χοροπηδάδικο” με αμερικάνικη μουσική και αλαλαγμούς! (Ύμαρτον Κύριε).
Στην Andover βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση όταν ένας αγενής “επιτετραμμένος” του πανηγυριού μας απείλησε ότι εάν δεν πάρουμε τα αυτοκίνητα από το χώρο που τα είχαμε σταθμεύσει θα φέρει την αστυνομία να τα σηκώσει και έπαιρνε φωτογραφίες των πινακίδων των αυτοκινήτων. Για να δώσουμε τόπο στην οργή μετακινήσαμε τα αυτοκίνητα για να τα βάλλουν στη συνέχεια άλλοι αλλά ο τύπος είχε ήδη τηλεφωνήσει την αστυνομία η οποία του είπε “δεν μπορούμε να δώσουμε κλήσεις γιατί είναι σε ιδιόκτητο χώρο.
Παρατηρήσαμε ότι μόλις πέρασε η ώρα του φαγητού 5:30μμ-8:00μμ ο κόσμος έφυγε. Με άλλα λόγια ο περισσότερος κόσμος που ήταν Αμερικάνοι ήρθε για να φάει Ελληνικό φαγητό και μετά δρόμο. Έτσι ο σκοπός επετεύχθει! Μπράβο, και του χρόνου.
Όμως αυτός είναι ο μόνος σκοπός; Η Ελληνική κουλτούρα που ήταν; Εάν Ελληνική κουλτούρα ήταν οι πάγκοι με τα κινέζικα και κάποια ελληνικά προϊόντα τότε κάτι δεν πάει καλά.  Στην Andover οι πάγκοι με τα μιχλιμπίδια έφταναν μέχρι την είσοδο του ναού!
Στις άλλες δύο κοινότητες/ενορίες, αυτή του Αγίου Γεωργίου Lynn και στο Somerville τα πράγματα ήταν οργανωμένα και με ελληνισμό.
Έχω πει αρκετές φορές ότι υπάρχει κίνδυνος με τον τρόπο που προετοιμάζονται τα φαγητά και τον τρόπο που σερβίρονται. Θα έρθει η άσχημη ώρα που κάποιος θα δηλητηριαστεί και η “μπάλα” θα μας πάρει όλους.  Εύχομαι να μη γίνει κάτι τέτοιο.  
Η Σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου