Σκιές στην εξαγορά σκοπιανής εταιρείας ενέργειας από τη ΔΕΗ, λίγες εβδομάδες πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών, βλέπει η αντιπολίτευση και «σηκώνει» το θέμα ψηλά ζητώντας απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα.
Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε την Πέμπτη ο τομεάρχης Εθνικής "Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με την εξαγορά από τη ΔΕΗ της εταιρείας εμπορίας ενέργειας EDS, η οποία ανήκε στον αντιπρόεδρο της σκοπιανής κυβέρνησης, Κότσο Ανγκιούσεφ. Πρόκειται για στενό συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ και το καλοκαίρι έκαναν οικογενειακώς διακοπές στη Χαλκιδική μαζί.
Η εξαγορά έγινε τον Απρίλιο και εγκρίθηκε από το δ.σ. της ΔΕΗ.
«Πρέπει να βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα και να απαντήσει: Ποιος έδωσε την πολιτική εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ για να εξαγοράσει την εταιρεία εμπορίας ενέργειας EDS έναντι 5 εκατ. ευρώ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων ενόψει της συμφωνίας για το Σκοπιανό;» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, καλώντας τον κ. Τζανακόπουλο να απαντήσει.
«Η ΔΕΗ έχει κινδυνεύσει 2-3 φορές να χρεοκοπήσει τον τελευταίο χρόνο. Δεν είχε να πληρώσει τη μισθοδοσία της. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Σκρέκα, έκαναν συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ΔΕΗ, την αδυναμία της επιχείρησης, τα μπλακ άουτ, τα προβλήματα χρηματοδότησης» υποστήριξε ο κ. Κικίλιας, για να προσθέσει: «Και δύο μήνες πριν τη συμφωνία των Πρεσπών, έδωσαν εν κρυπτώ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, «μποναμά» 5 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΔΕΗ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική εντολή. Το θέμα είναι μείζον, πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να διερευνηθεί άμεσα, σήμερα κιόλας».
Αλλά και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης παρενέβη στο θέμα λέγοντας ότι θα το φέρει με ερώτηση στη Βουλή ώστε να απαντήσει η κυβέρνηση.
«Θα αναζητήσουμε στη Βουλή ποιος έδωσε την εντολή» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Γιάννης Μανιάτης προσθέτοντας ότι προφανώς την εισηγήθηκε η Κυβέρνηση γιατί ελέγχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ που παρότι βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση κάνει μια τέτοια εξαγορά.

Τι απαντά η ΔΕΗ

Σε ερώτημα προς την ΔΕΗ για το που καταλήγουν τα χρήματα των 4,8 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ απάντησε ότι κατατίθενται σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου Ανγκιούσεφ, χωρίς να διευκρινίζει αν είναι συνδεδεμένοι με το κυβερνών κόμμα. Και τονίζει ότι πρόκειται για μια καθαρά επιχειρηματική κίνηση.
Αναλυτικά η απάντηση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΔΕΗ
«Η απόφαση για την εξαγορά της EDS είναι καθαρά επιχειρηματική απόφαση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων. Για την επέκταση αυτήν η ΔΕΗ αναζητεί διαρκώς ευκαιρίες σε όλες τις χώρες της περιοχής. Η συγκεκριμένη εταιρεία βεβαίως και ήταν γνωστό ότι ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Kocho Angjushev, ο οποίος την είχε ιδρύσει το 2012 και την είχε αναπτύξει.
Πρόκειται για μια εταιρεία άριστα οργανωμένη και στελεχωμένη από υψηλότατου επιπέδου προσωπικό. Έχει τεχνογνωσία και εμπειρία στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσία σε διάφορες χώρες της Βαλκανικής μέσω θυγατρικών. Για την εξαγορά της και τον καθορισμό του τιμήματος προηγήθηκαν πολύμηνη διερεύνηση και τεκμηρίωση από έγκριτους διεθνείς οίκους και ασφαλώς due diligence (οικονομικό, νομικό κ.λπ.).
Το τίμημα είναι ακριβώς 4,8 εκατ. ευρώ, χωρίς καμιά “ουρά” και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ, και τα χρήματα κατατίθενται σταδιακά, σε συνάρτηση με την τήρηση όλων των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας, σε λογαριασμούς στο όνομα του ιδιοκτήτη, οι οποίοι είναι αποτυπωμένοι στη σύμβαση».

Ποια είναι η εταιρεία

Ο Ομιλος EDS, αποτελεί μία ανερχόμενη εταιρεία στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, στη FYROM. Ιδρύθηκε το 2012 και έχει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσσοβο. Είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX) και διαθέτει άδειες εμπορίας (trading) Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία.
Είναι από τους σημαντικότερους συμμετέχοντες στο απελευθερωμένο τμήμα της Ηλεκτρικής Αγοράς προμήθειας της γειτονικής χώρας και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια κυρίως σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Το χαρτοφυλάκιο των πελατών της περιλαμβάνει το 40% των εταιρειών με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, για τις οποίες διαθέτει ισχύ συνολικά 320 μεγαβάτ. Τέλος, διαθέτει χαρτοφυλάκιο πελατών 10 μεγαβάτ στην αγορά προμήθειας (λιανική) της Σερβίας.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ