Πολεμικό κλίμα στη Μεσόγειο – Ασκήσεις με πραγματικά πυρά κάνει ο Ερντογάν | tanea.grΝέο σκηνικό έντασης στη Μεσόγειο στήνουν οι Τούρκοι με τον Ταγίπ Ερντογάν να θέλει να συντηρήσει το πολεμικό κλίμα. Και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο όπου στην ευρύτερη περιοχή καταγράφονται επικίνδυνες καταστάσεις, ειδικά μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους με το 14μελές πλήρωμα.
Η Τορκία ανήγγειλε την διεξαγωγή ασκήσεων από σήμερα μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου ενεργοποιώντας τα παράνομα δεσμευμένα πεδία βολής στο Κέντρο του Αιγαίου μεταξύ ΘάσουΣαμοθράκης -Λήμνου, Αη Στράτη – Σκύρου, Χίου – Ψαρών – Σκύρου, και μεταξύ Ικάριας – Πάτμου –Αμοργού – Δονούσας.
Οπως αναφέρει το hellajurnal, αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στη ναυσιπλοΐα και στην αεροπλοΐα στο Αιγαίο λόγω των δεσμεύσεων περιοχών και μάλιστα με άμεση σε ότι αφορά την έρευνα και διάσωση αλλά και την ευθύνη έκδοσης NAVTEX και ΝΟΤΑΜ’s.
Χθες  η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά σε περιοχη μεταξυ Κυπρου και Κρήτης, νοτίως του Καστελόριζου σε περιοχή που ταυτίζεται με το κομμάτι εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία. Η Κύπρος είχε ήδη εκδώσει NAVTEX  (304/18) για την διεξαγωγή ασκήσεων από τις 19-26 Σεπτεμβρίου σε εκτεταμένες περιοχές της Κυπριακής ζώνης Ευθύνης, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας καθώς με τις δικές της NAVTEX επικαλύπτει τις περιοχές αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ρωσία

Την ίδια στιγμή η Ρωσία εξέδωσε δεκαπέντε Notam και επτά Navtex, δεσμεύοντας από μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη πολλές και μεγάλες περιοχές σε θάλασσα και αέρα εντός του Fir Λευκωσίας και την περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Κύπρου.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με επτά Notam και οι επτά Navtex δεσμεύονται θαλάσσιες περιοχές και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτές σε υψόμετρο μέχρι και 19.000 πόδια. Σύμφωνα με το philnews, με τις άλλες οκτώ Notam ανακοινώνεται ότι κλείνουν για την εναέρια κυκλοφορίας – μέχρι τις 19.000 πόδια, συνολικά 52 σημεία αναφοράς για διέλευση αεροσκαφών στο Fir Λευκωσίας.
Για τις επτά θαλάσσιες περιοχές, είναι χαρακτηριστική η έντονη αναφορά στις ειδοποιήσεις προς ναυτιλλόμενους ότι είναι επικίνδυνες για πλεύση.
Είναι φανερό ότι με την μεγάλης έκτασης στρατιωτική δραστηριότητα, φέρνει σημαντικές δυσκολίες και αναδιοργανώσεις κυρίως στην διαχείριση του Fir Λευκωσίας αλλά και για την πολιτική αεροπορία του Ισραήλ και του Λιβάνου.