Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Αιτωλικό: Λύθηκε το μυστήριο με τις αράχνες που κατάπιαν τη βλάστηση

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, 2018
Όταν οι κάτοικοι του Αιτωλικού ξύπνησαν πριν από λίγες ημέρες, το θέαμα που είδαν στην παραλία έμοιαζε εξωπραγματικό. Ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασία ή τρόμου με χιλιάδες ιστούς αράχνης που κάλυπταν 300 μέτρα βλάστησης και έδιναν ένα γκρίζο και τρομακτικό χρώμα στην παραλία.Το αρχικό σάστισμα των κατοίκων ακολούθησε η … πεζή επιστημονική εξήγηση  που ακολούθησε. Με την θερμοκρασία να ανεβαίνει φέτος ασυνήθιστα ψηλά, και με τις σκνίπες να δημιουργούν έναν πρωτοφανή υπερπληθυσμό, στο πλαίσιο της οικονομίας της φύσης παρατηρήθηκε το φαινόμενο της υπερανάπτυξης πληθυσμών  αραχνών, που έπλεξαν ιστούς σε κάθε δυνατή επιφάνεια κοντά στις περιοχές πτήσης των σκνιπών. Το υπόβαθρό τους το οποίο δημιουργεί το δικό του μικροκλίμα και στην πραγματικότητα εξισορροπεί και καθαρίζει την περιοχή είναι παρόχθια μικρά δέντρα και θάμνοι.Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνικών Ορέων καθησύχασε τους κατοίκους λέγοντας πως όταν πέσουν οι θερμοκρασίες θα μειωθεί η αναπαραγωγή της σκνίπας θα εκλείψουν βαθμιαία και οι αράχνες και οι ιστοί τους θα ξεπλυθούν μετά από τις πρώτες δυνατές βροχές. Μάλιστα οι αρμόδιοι υπενθύμισαν πως ανάλογο περιστατικό είχε παρατηρηθεί και «προ ετών υπό ανάλογες συνθήκες.Με αυτή την ευκαιρία και την εμφάνιση του παράξενου και εντυπωσιακού φαινομένου έκανε την εμφάνισή του δημοσίως και ένα σχετικά άγνωστο σε όλους μας επάγγελμα, αυτό του αραχνολόγου, επάγγελμα σπάνιο που δε το λούζουν τα φώτα της δημοσιότητας. Η αραχνολόγος Μαρία Χατζάκη δήλωσε στην εφημερίδα Καθημερινή πως η εμφάνισή τους έχει σχέση με την υγρασία τη θερμοκρασία και την ύπαρξη άφθονης τροφής. Οι αράχνες σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και γενετικής εξήγησε ότι οι αράχνες είναι σκεπασμένες με το υφασμένο τους πέπλο και περιμένουν τα θηράματά τους.Η αράχνη που τρομοκράτησε την περιοχή αλλά τελικά παίζει ένα θετικό ρόλο στο οικοσύστημα ανήκει στο γένος Tetragnatha της οποίας το όνομα προέρχεται από το ελληνικό τετράπλευρο αριθμητικό πρόθεμα που αναφέρεται στο τέσσερα και το gnatha που σημαίνει «γνάθος». Το γένος αυτό των αραχνών συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες είδη που εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Ονομάζονται συνήθως αράχνες stretch λόγω του σχήματος του σώματός τους, ενώ είναι ικανές να τρέξουν επάνω στο νερό.

φωτο: Ευρωκίνηση
Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου