Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Κίσινγκερ προς Φορντ το 1974: Δεν υπάρχει λόγος για τις ΗΠΑ να μην κατέχουν οι Τούρκοι το 1/3 της Κύπρου


Ο Δόκτορ “Ανθέλλην”: Εάν θέλετε να αφανίστε τους Έλληνες, να τους αφαιρέσετε τη γλώσσα και την πίστη”. Σε αυτό να προσθέσουμε και το Ευρωπαϊκό: “Για να αφανίστε τους Έλληνες να τους πάρετε τις ιδιόκτητες κατοικίες”. Και οι πολιτικάντηδες... συνεχίζουν να συνεργάζονται με αυτούς που θέλουν να μας εξαφανίσουν.
Που είσαι Γέρο του Μωριά. “Φωτιά και τσεκούρι ορέ!”


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα σημαντικό έγγραφο έχει περιέλθει στα χέρια του «Ε.Κ.», το οποίο αποκαλύπτει τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ με τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ, στις 13 Αυγούστου του 1974, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20  Ιουλίου 1974.
Στη συζήτηση που έλαβε χώρα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ο Κίσινγκερ αναλύει στον Φορντ την κατάσταση στην περιοχή. Αφού οικτίρει τον Τουρικό εθνικισμό και αναφέρει πως πρέπει να αποτραπεί ένας πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, σημειώνει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος για τις ΗΠΑ να μην κατέχουν οι Τούρκοι το ένα τρίτο της Κύπρου» («There is no American reason why the Turks should not have one-third of Cyprus»). Επιπλέον, δεν διστάζει να ξεκαθαρίσει πως σε έναν πιθανό πόλεμο Ελλάδος-Τουρκίας η «Τουρκία είναι πιο σημαντική για εμάς».
Ως γνωστόν, στις 14 Αυγούστου, οι διαπραγματεύσεις που διεξαγόταν στη Γενεύη -μετά την αρχική εκεχειρία της 23ης Ιουλίου – κατέρρευσαν και η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτόπισε 120 χιλιάδες Κύπριους (άλλες 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι), ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.
Η συζήτηση Κίσινγκερ-Φορντ, στην οποία συμμετείχε και ο Αρχιστράτηγος Μπρεντ Σκόουκροφτ, σύμβουλος Ασφαλείας τουΠροέδρου (Major General Brent Scowcroft, Deputy Assistant to the President for National Security Affairs), πραγματοποιήθηκε μία μέρα πριν στην Ουάσιγκτον.
Αναλυτικά: 
Κίσινγκερ: Το πρόβλημα στη Γενεύη είναι πως οι Τούρκοι βλέπουν ότι όσο περισσότερο επεκτείνονται οι διαπραγματεύσεις τόσο πιο δύσκολη γίνεται μια μονομερής στρατωτική κίνηση. Οι Ελληνες χρονοτριβούν -θέλουν να επιστρέψουν στη βαση τους για 36 ωρες και μετα να επανεκκινήσουν οι συνομιλιες. Οι Τουρκοι, μέχρι στιγμής  εχουν αρνηθεί να παραχωρήσουν την 36ωρη παράταση, επειδή θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την ανάληψη μονομερούς δράσης.
Φόρντ: Τι θα κάνουμε εάν οι Τούρκοι κινηθούν;
Κίσινγκερ: Θα ψηφίσουμε εναντίον τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να κρατήσουμε τους Ελληνες ώστε να μην πάνε σε πόλεμο. Οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή είναι ακραία εθνικιστές. Μερικά χρόνια πριν οι τουρκικές τακτικές ήταν σωστές: να αρπάζουν ότι θέλουν και μετά να διαπραγματεύονται στην βάση της κατοχής. Αλλα εάν οι Τούρκοι εισβάλουν στην Κύπρο, οι Ελληνες θα χάσουν για καλά. (unglued). Βεβαίως και δεν θέλουμε έναν πόλεμο μεταξύ των δύο, αλλά εάν αυτό συμβεί η Τουρκία είναι πιο σημαντική για εμάς, καθώς έχουν μία πολιτική δομή η οποία μπορεί να παράξει έναν Καντάφι.
Κίσινγκερ: Προσπαθήσαμε να διευθετήσουμε την κατάσταση στην Κύπρο αφότου βγήκε εκτός ελέγχου. Οι Βρετανοί τα έκαναν χάλια σε αυτό. Εάν οι Τούρκοι κινηθούν για να πάρουν αυτά που θέλουν τότε θα καταδικασθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Σοβιετική Ενωση θα τους χτυπήσει στο κεφάλι με αυτό. Κάποιοι από τους συνάδελφους μου θέλουν να σταματήσουν την βοήθεια στην Τουρκία – αυτό θα ήταν μια καταστροφή. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τις ΗΠΑ να μην κατέχουν οι Τούρκοι το ένα τρίτο της Κύπρου. Θα κάνουμε μια δήλωση σήμερα με την οποία θα ξεφορτωθούμε τους “New York Times” .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου