Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

«FT»: To «brain drain» εμποδίζει την ανάκαμψη της Ελλάδας από την οικονομική κρίση

Παρασκευή, 17 Αυγούστου, 2018


Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.
ΑΘΗΝΑ. «Το ‘brain drain’ της Ελλάδας εμποδίζει την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση» (Greece brain drain hampers recovery from economic crisis), είναι ο τίτλος άρθρου της «Financial Times», το οποίο υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Kerin Hope, υπενθυμίζοντας ότι χιλιάδες μορφωμένοι πολίτες της χώρας έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό και δεν φαίνεται να βιάζονται να επιστρέψουν.
Σημειώνεται ότι και στις αρχές Ιουνίου, σε έρευνα που έκανε η ανταποκρίτρια για την Ευρώπη της «New York Times», Λιζ Αλντερμαν,  μεταξύ Ελλήνων μηχανικών οι οποίοι εν μέσω κρίσης κατέφυγαν στη Γερμανία για εργασία, κατέληγε σε στο συμπέρασμα αυτοί δεν σκέφτονται καν να επιστρέψουν.
Ειδικότερα, η «FT» ανέφερε ότι περίπου 350.000-400.000 Ελληνες, κυρίως ηλικιών 25-30 ετών μετανάστευσαν, οι περισσότεροι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το 2010 κατά την κρίση. Πάνω από τα δύο τρίτα αυτών είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και με ικανότητες, σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ Πρατσινάκη, ερευνητή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Ωνάση.
«Εργαζόμενοι στην Υγεία, μηχανικοί και πτυχιούχοι πληροφορικής, των οποίων οι ικανότητες/σπουδές είναι σε μεγάλη ζήτηση στις χώρες προορισμού, αποτελούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού που μετανάστευσε», δήλωσε ο κ. Πρατσινάκης. «Διευθυντές ξενοδοχείων, σεφ και άλλοι με εμπειρία του τουριστικού τομέα πολυτελείας της Ελλάδας ζητούνται επίσης».
Ετσι, πολλοί γιατροί έχουν φύγει από το 2010 από τον ρημαγμένο οικονομικό τομέα Υγείας με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει ένα «κενό» 8.000 γιατρών, δήλωσε ο κ. Γιώργος Πατούλης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας. «Η χώρα έχασε πάνω από 18.000 γιατρούς, όχι μόνο νέους επιστήμονες, αλλά και εδραιωμένους ειδικούς…Υπάρχουν πολύ λίγα σημάδια προς το παρόν ότι θα τους πάρουμε πίσω», συμπλήρωσε.
«Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο την επόμενη εβδομάδα, σε ένα δείγμα ότι η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα βρίσκεται κοντά, ο αριθμός των μορφωμένων Ελλήνων που δεν βλέπουν μέλλον στη χώρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και σταθερότητα» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
To «brain drain» έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, δηλώνει ο κ. Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης
«Το ερώτημα είναι εάν τελικά όλοι αυτοί οι Ελληνες που έχουν αποκτήσει ειδίκευση και βρίσκονται στο εξωτερικό τελικά θα επιστρέψουν δίνοντας ώθηση μακροπρόθεσμα στην οικονομία της χώρας», σημειώνει.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, για τους Ελληνες που ανήκαν στη μεσαία τάξη, οι μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό ήταν ένας τρόπος επαγγελματικής ανέλιξης. Αυτό όμως άλλαξε στις αρχές του 2000 με την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των ευκαιριών για νεαρούς επαγγελματίες.
Μάλιστα οι Ελληνες ήταν μεταξύ των Ευρωπαίων που επέλεγαν λιγότερο να μετακινηθούν αναζητώντας αλλού εργασία, όπως δείχνουν και σχετικές έρευνες.
«Η κρίση διέλυσε τις ελπίδες ότι η εγχώρια αγορά εργασίας θα συνεχίσει να επεκτείνεται. Η μετανάστευση έγινε μια υπαρκτή επιλογή και οι συγγενείς και φίλοι εμφανίζονται πιο θετικοί απέναντι σε όσους εκφράζουν την επιθυμία τους να φύγουν», προσθέτει ο κ. Πρατσινάκης» σύμφωνα με τους FT.
Αν και από το 2013 που θεωρείται η χρονιά με τη μεγαλύτερη φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό, η τάση έχει μειωθεί, είναι μικρός ο αριθμός αυτών που έχουν επιστρέψει. «Οι οικονομίες που έχουν κάνει και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει τους επιτρέπουν να ετοιμάσουν την επιστροφή τους με καλύτερους όρους» λέει ο κ. Πρατσινάκης.
«Υπάρχουν τεράστια κενά στον τομέα της υγείας, όπου οι μεγάλες περικοπές και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έχουν αφήσει τα περιφερειακά νοσοκομεία χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Οι νέοι επιστήμονες είναι οι πιο πρόθυμοι να φύγουν» είπε ο κ. Πατούλης. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει μισθούς ή εργασιακές συνθήκες που να μπορούν να ανταγωνιστούν τα κρατικά συστήματα υγείας στην βόρεια Ευρώπη, ενώ πλήγμα έχουν δεχθεί και τα ιδιωτικά νοσοκομεία».
Την κατάσταση επιβεβαιώνει σύμφωνα με τους FT και η ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη το 2017 στο Λονδίνο και την Ολλανδία, σύμφωνα με την οποία ποσοστό μικρότερο από το 10% των Ελλήνων μεταναστών σχεδιάζουν να επιστρέψουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και μόνο το 20% σχεδιάζει μια τέτοια κίνηση μακροπρόθεσμα.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου