Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι πιο προσεκτικές όταν δίνουν υπηκοότητες, ανέφερε σε συνέντευξή της, στη γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ, η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βέρα Γιούροβα.
Η κα Γιούροβα επισήμανε πως αυξημένος αριθμός κρατών μελών δίνει υπηκοότητα σε πολίτες τρίτων χωρών εάν αυτοί έχουν προηγουμένως επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά στη χώρα υποδοχής.
Η εφημερίδα αναφέρει ως παραδείγματα την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Ουγγαρία, σημειώνοντας πως παρέχουν σημαντικό αριθμό υπηκοοτήτων σε πλούσιους Ρώσους, Κινέζους, Αφρικανούς και Τούρκους ως αντάλλαγμα για επενδύσεις που πραγματοποιούν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των «χρυσών διαβατηρίων», δήλωσε η τσέχα Επίτροπος της ΕΕ.
Επισήμανε τους σοβαρούς κινδύνους που προκαλούνται για την ασφάλεια, αφού, όπως τόνισε, όσοι αποκτούν την υπηκοότητα έχουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε όλη την επικράτειά της.
Εξάλλου, η κ. Γιούροβα σημείωσε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει γρήγορα να υιοθετήσουν νέες ευρωπαϊκές νομοθεσίες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
«Δεν θέλουμε Δούρειους Ιππους στην ΕΕ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ορισμένα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν πως δεν δίδονται υπηκοότητες σε εγκληματίες».
Πηγή: ΚΥΠΕ