Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Ασφαλισμένοι ΟΓΑ: Κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τα σπίτια τους!


Δευτέρα, 6 Αυγούστου, 2018

Έως και δύο χρόνια κάνει η υπηρεσία της Πάτρας να ελέγξει
τις αιτήσεις για διαγραφή τους!

Αντιμέτωποι με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας  του κρατικού μηχανισμού είναι εκατοντάδες Ηλείοι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στον οργανισμό από ληξιπρόθεσμες εισφορές και πρόστιμα. Και όχι μόνο αυτό αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα για τις ασθενείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τα σπίτια τους. Βασική αιτία αποτελεί η υποστελέχωση του παραρτήματος του ΟΓΑ στην Πάτρα που έχει ως συνέπεια να καθυστερούν για χρόνια η εξέταση των αιτήσεων τους  για διαγραφή από τα μητρώα του ασφαλιστικού φορέα…
Οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας που σήμερα έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση ασφαλίστηκαν στον ΟΓΑ τη δεκαετία του 1990, προσβλέποντας αργότερα όταν θα έφταναν στα όρια ηλικίας σε μια σύνταξη, αλλά για διάφορους λόγους δεν ήταν συνεπείς στην καταβολή των εισφορών τους. Με τις αιτήσεις τους ζητούν τη διαγραφή τους από τον ΟΓΑ και την ταυτόχρονη διαγραφή των οφειλών τους  προς τον οργανισμό. Οι αιτήσεις συνοδεύονται από μια σειρά δικαιολογητικών, όπως φορολογική δήλωση, εκκαθαριστικό, βεβαιώσεις από αρμόδιους φορείς κ.α, που αποδεικνύουν  ότι δεν άσκησαν το αγροτικό επάγγελμα, οπότε πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η κείμενη νομοθεσία για την οριστική διαγραφή τους από τα μητρώα του ΟΓΑ και κατά συνέπεια τη διαγραφή του χρέους τους.
Απειλές για κατασχέσεις
Ωστόσο στον ΟΓΑ της Πάτρας παρατηρείται μια πρωτοφανής καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και τα τέσσερα – πέντε χρόνια. Την ίδια ώρα η κεντρική υπηρεσία του ΟΓΑ αποστέλλει ειδοποιητήρια στους οφειλέτες και τους απειλεί με αναγκαστικά μέτρα, ακόμη και με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, αν δεν προχωρήσουν άμεσα στη ρύθμιση και την καταβολή των οφειλών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ηλικιωμένου από χωριό του δήμου Πύργου, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει μέσω πλειστηριασμού το σπίτι του και να βρεθεί ξαφνικά στο δρόμο.
Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι, όπως είναι ευνόητο, ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας,  αντιμετωπίζουν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα. Είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, του γνωστού ΚΕΑ, που αποτελεί το μοναδικό πόρο τους και το οποίο κινδυνεύουν να χάσουν. Πιο συγκεκριμένα για τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος προς αυτούς απαιτείται η κατοχή κάρτας ανεργίας. Ο ΟΑΕΔ όμως αρνείται να τους την ανανεώσει γιατί θεωρούνται τυπικά ως εργαζόμενοι, ασκούντες αγροτική δραστηριότητα! Στην πραγματικότητα βέβαια πρόκειται για ανέργους που «φορτώνονται» την ιδιότητα του απασχολούμενου μόνο και μόνο επειδή είναι εγγεγραμμένοι  στα μητρώα του ΟΓΑ.
Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» άνεργος από την περιοχή του Πύργου που για ευνόητους λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του η ταλαιπωρία που υφίσταται είναι πολύ μεγάλη καθώς έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ ΚΕΑ, ΟΑΕΔ και ΟΓΑ. «Η μια υπηρεσία με στέλνει στην άλλη, αλλά το δίκιο μου δεν μπορώ να τα βρω», μας είπε εμφανώς απογοητευμένος καθώς το Σεπτέμβριο λήγει η περίοδος καταβολής του επιδόματος, και θα πρέπει να καταθέσει νέα αίτηση με όλα τα δικαιολογητικά.
Με ανωθεν παρέμβαση
Η πηγή του προβλήματος ωστόσο είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων διαγραφής από την υπηρεσία του ΟΓΑ στην Πάτρα η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και τα δύο χρόνια. Οι υπάλληλοι του Γραφείου δεν επαρκούν για να ελέγξουν τις εκατοντάδες αιτήσεις από τους τρεις νομούς της Περιφέρειας, παράλληλα με τα άλλα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί. Η ευθύνη λοιπόν ανήκει στη Διοίκηση του Οργανισμού η οποία θα πρέπει να βρει άμεσα λύση ώστε να πάψει η «ομηρία» αυτών των ανθρώπων που τα βγάζουν δύσκολα αυτή την περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου