Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Σειρά σημαντικών εκκλησιαστικών γεγονότων δρομολογούνται στο Φανάρι


Του Θεοδώρου Καλμούκου 



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος (Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ).
Σειρά σημαντικών εκκλησιαστικών γεγονότων έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν κατά τις ερχόμενες εβδομάδες, εκ των οποίων τα κυριότερα είναι, η αλλαγή Αρχιεπισκόπου στην Αμερική, η Σύναξη Ιεραρχίας του Φαναρίου, η συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου με τον Οικουμενικό, η χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συγκάλεσε σε σύσκεψη την εν Τουρκία ενδημούσα Ιεραρχία του Θρόνου το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, την οποία ενημέρωσε για την απόφασή του να συγκαλέσει σε Σύναξη την Ιεραρχία του Θρόνου από την 1η μέχρι και την 3η Σεπτεμβρίου.
Στη Σύναξη θα προσκληθούν όλοι οι Μητροπολίτες και Αρχιεπίσκοποι του Θρόνου ανά τον κόσμο, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 120. Συμπεριλαμβάνονται οι Μητροπολίτες της Αμερικής, της Δωδεκανήσου, της Κρήτης, της Ευρώπης, Ασίας, Νέων Χωρών της Ελλάδος.
Οι βοηθοί Επίσκοποι δεν θα συμμετάσχουν αυτή τη φορά. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η πορεία της Εκκλησίας έπειτα από την Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης το 2016, το Ουκρανικό ζήτημα και η επικείμενη χορήγηση Αυτοκεφαλίας, οι Εκκλησιαστικές Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στο Εξωτερικό και άλλα.
Η Σύναξη αυτή, η οποία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου θα ασχοληθεί με ζητήματα που απασχολούν τη Μητέρα Εκκλησία και ευρύτερα την Ορθοδοξία, πραγματοποιείται στο πλαίσιο παλαιότερης απόφασης να συνέρχονται ανά τριετία οι Ιεράρχες του Πατριαρχείου απ’ όλο τον κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Σύναξη της Ιεραρχίας του Θρόνου πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2015.
Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έκανε αναφορά στο θέμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, για το οποίο φέρεται να είπε ότι «κούρασε και πρέπει να τελειώνουμε με αυτό», χωρίς ωστόσο να δοθεί κάποιο χρονικό όριο προς τούτο, πλην όμως γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων το τοποθετούν έπειτα από την αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους.
Επίσης, στη σύσκεψη αναφέρθηκε και η συνέντευξη του Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλεξίου στον «Εθνικό Κήρυκα» η οποία δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου 2018.
Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος έχει ζητήσει ακρόαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο οποίος απάντησε θετικά στο αίτημα. Ο κ. Κύριλλος αναμένεται να μεταβεί στο Φανάρι και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη την Παρασκευή στις 30 Αυγούστου, ενώ θα έχει συνάντηση και με την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου το Σάββατο στις 31 Αυγούστου.
Το θέμα το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει τόσο κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, όσο και με την Σύνοδο θα είναι το Ουκρανικό, για το οποίο ήδη φαίνεται να υπάρχει η βούληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και φυσικά του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου να προχωρήσει στη χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η εκεί εκκλησιαστική κατάσταση καθότι έχει δημιουργηθεί «σχίσμα».
Τονίζεται ότι θα είναι η πρώτη συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο έπειτα από τη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016, από την οποία απείχε την τελευταία στιγμή, ενώ επιχείρησε να την τορπιλίσει συμπαρασύροντας άλλες τρεις Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Στη σύσκεψη της ενδημούσης Ιεραρχίας έγινε αναφορά στη χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Επίσης, συζητήθηκε και το εκκλησιαστικό θέμα των Σκοπίων, πλην όμως η απόφαση γι’ αυτό το θέμα μετατίθεται σε μελλοντικό χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ζητηθεί η κανονική αναγνώριση της Εκκλησίας των Σκοπίων. Το Πατριαρχείο θα περιμένει έως ότου ολοκληρωθούν οι πολιτικές διαδικασίες και εξελίξεις και η ψηφοφορία της Βουλής για την επικύρωση ή μη της ονοματοδοσίας.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου