Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Μεγάλη διαδήλωση στο Ισραήλ κατά του νόμου που ορίζει το Ισραήλ ως «εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού»


CORINNA KERN / REUTERS

Πλήθος δρούζων του Ισραήλ και υποστηρικτές τους διαδήλωσαν το Σάββατο στο Τελ Αβίβ κατά του αμφιλεγόμενου νόμου βάσει του οποίου το Ισραήλ ορίζεται ως «το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού», καταγγέλλοντας ότι τους καθιστά πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, περίπου 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση.
Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε στις 19 Ιουλίου με τη στήριξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και είναι ένας από τους θεμελιώδεις στο ισραηλινό Σύνταγμα.
Η κοινότητα των δρούζων στο Ισραήλ ―περίπου 130.000 άνθρωποι που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας—έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του νομοσχεδίου.

CORINNA KERN / REUTERS
Οι δρούζοι μιλούν αραβικά και η θρησκεία τους είναι ένα μίγμα του ισλάμ και άλλων πίστεων, ωστόσο υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό και κάνουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αντίθετα με τους Ισραηλινούς Άραβες.
Κρατώντας σημαίες της κοινότητάς τους αλλά και ισραηλινές, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Τελ Αβίβ φωνάζοντας «ισότητα».
«Παρά την απεριόριστη πίστη μας στο κράτος, αυτό μας δεν μας θεωρεί ισότιμους πολίτες», κατήγγειλε ο πνευματικός ηγέτης των δρούζων, ο σεΐχης Μουάφακ Τάριφ σε ομιλία του.
Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι η δημιουργία «εβραϊκών οικισμών είναι προς το εθνικό συμφέρον» και δίνει στους εβραίους το «μοναδικό» δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, ενώ ορίζει τα εβραϊκά ως τη μόνη επίσημη γλώσσα του Ισραήλ, ενώ τα αραβικά θα έχουν ένα «ειδικό» καθεστώς, το οποίο ακόμη δεν έχει καθοριστεί.

CORINNA KERN / REUTERS


Το ισραηλινό κοινοβούλιο θα συγκληθεί στις 8 Αυγούστου εκτάκτως για να συζητήσει τον νόμο αυτό, έπειτα από αίτημα 52 βουλευτών της αντιπολίτευσης (σε σύνολο 120), σύμφωνα με τους οποίους οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν «στην επίθεση στις αξίες της ισότητας και της δημοκρατίας».
Ωστόσο ο Άβι Ντίχτερ, που εισηγήθηκε τον νόμο και ανήκει στο κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, απέκλεισε οποιαδήποτε τροποποίηση του νομοσχεδίου.

JACK GUEZ VIA GETTY IMAGES
JACK GUEZ VIA GETTY IMAGES

Πηγή: Ηuffpost, Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου