Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Ενταση στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας Ελλάδος

Τρίτη, 14 Αυγούστου, 2018     Του Θεοδώρου Καλμούκου


Από συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με τον κ. Ιερώνυμο. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Χρήστος Μπόνης.
Ενταση  έχει δημιουργηθεί για μία ακόμα φορά στις σχέσεις ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, με αφορμή τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.
Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αρνήθηκε να διαβιβάσει, κατά τα ισχύοντα θέσμια, τις επιστολές –προσκλήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου που έχει καλέσει ο Πατριάρχης στο Φανάρι από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου 2018.
Έπειτα από αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έστειλε απευθείας τις προσκλήσεις στους 36 Μητροπολίτες των Νέων Χωρών, πράγμα το οποίο έχει εντείνει την ψυχρότητα που υφίσταται εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Ο τελευταίος δεν μετέβη, όπως είχε προγραμματιστεί και εξαγγελθεί, στους εορτασμούς για την αγιοκατάταξη του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη στην Εύβοια στις αρχές Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ στις 27 Αυγούστου συγκαλείται η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία ενδεχομένως να συζητηθεί και το ανακύψαν θέμα. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει να εκτεθεί το Φανάρι είναι σε περίπτωση που η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφασίσει να μην μεταβούν όλοι και οι 36 Μητροπολίτες των Νέων Χωρών στη Σύναξη του Φαναρίου, αλλά μία αντιπροσωπεία εκ τριών ή πέντε Μητροπολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» στο δημοσίευμα του την 1η Αυγούστου 2018 με τίτλο, «Σειρά σημαντικών εκκλησιαστικών γεγονότων δρομολογούνται στο Φανάρι», είχε γράψει και τα εξής: «Σειρά σημαντικών εκκλησιαστικών γεγονότων έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν κατά τις ερχόμενες εβδομάδες, εκ των οποίων τα κυριότερα είναι, η αλλαγή Αρχιεπισκόπου στην Αμερική, η Σύναξη Ιεραρχίας του Φαναρίου, η συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου με τον Οικουμενικό, η χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συγκάλεσε σε σύσκεψη την εν Τουρκία ενδημούσα Ιεραρχία του Θρόνου το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, την οποία ενημέρωσε για την απόφασή του να συγκαλέσει σε Σύναξη την Ιεραρχία του Θρόνου από την 1η μέχρι και την 3η Σεπτεμβρίου.
Στη Σύναξη θα προσκληθούν όλοι οι Μητροπολίτες και Αρχιεπίσκοποι του Θρόνου ανά τον κόσμο, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 120. Συμπεριλαμβάνονται οι Μητροπολίτες της Αμερικής, της Δωδεκανήσου, της Κρήτης, της Ευρώπης, Ασίας, Νέων Χωρών της Ελλάδος.
Οι βοηθοί Επίσκοποι δεν θα συμμετάσχουν αυτή τη φορά. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η πορεία της Εκκλησίας έπειτα από την Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης το 2016, το Ουκρανικό ζήτημα και η επικείμενη χορήγηση Αυτοκεφαλίας, οι Εκκλησιαστικές Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στο Εξωτερικό και άλλα.
Η Σύναξη αυτή, η οποία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου θα ασχοληθεί με ζητήματα που απασχολούν τη Μητέρα Εκκλησία και ευρύτερα την Ορθοδοξία, πραγματοποιείται στο πλαίσιο παλαιότερης απόφασης να συνέρχονται ανά τριετία οι Ιεράρχες του Πατριαρχείου απ’ όλο τον κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Σύναξη της Ιεραρχίας του Θρόνου πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2015».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου