«Αυτό που συνέβη στο Μάτι δεν ήταν ατύχημα. Ήταν έγκλημα. Ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης», αναφέρει η επικεφαλής της «Πλεύσης ελευθερίας» Ζωή Κωσταντοπούλου η οποία κατάθεσε την Δευτέρα μαζί με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της κίνησης Διαμαντή Καραναστάση μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Με αυτή στρέφονται όπως είπε και σε δήλωση της η κ. Κωνσταντοπούλου, σε βάρος κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών προσώπων καθως και υπηρεσιακών παραγόντων των οποίων πράξεις και παραλείψεις συνδέονται αιτιωδώς με το θάνατο δεκάδων πολιτών κατάτη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Μέσα στις 17 σελίδες της αναφοράς της περιγράφει σειρά αξιοποίνων κακουργηματικών πράξεων όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και έκθεση κατά συρροή από την οποια επήλθε θάνατος ή βαριά βλαβη της υγείας.
«Παρα τον υψηλό βαθμό κινδύνου, που ήταν γνωστός ακόμη και στον Πρωθυπουργό , οι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες ήταν εντελώς ανέτοιμοι και εκτος μάχης» αναφέρει. Προσθέτει δε ότι «Το παράπονο των επιζώντων όλων των ηλικιών ήταν « Δεν μας είπε κανείς τίποτα, δεν χτύπησε η καμπάνα δεν ακούσαμε μια σειρήνα…».
Η αναφορά της κ. Κωνσταντοπουλου αναμένεται να συσχετιστεί στη μεγάλη έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών η οποία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάλογος των μαρτύρων διευρύνεται κάθε ημέρα καθώς πρόσωπα που καταθέτου φέρονται να δίνουν συγκεκριμένα ονόματα και στοιχεία που βοηθούν ουσιωδώς στην αναζήτησή ποινικών ευθυνών στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται από τον προιστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο και την εισαγγελέα Βαρβάρα Γνεσούλη.
Συμφωνα με τις ίδιες πηγές μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία οι επικοινωνίες που έχουν καταγράφει μεταξύ των εμπλεκομένω το περιεχόμενο των οποίων θα τεθεί υπόψη του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που συνδράμει τους εισαγγελικούς λειτουργους στην έρευνα.
Χρήσιμα συμπεράσματα φέρεται να απεκόμισαν από την αυτοψία που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Παρασκευή για 6 και πλέον ώρες οι εισαγγελείς παρουσία της εισαγγελεως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου στην καμμένη περιοχή.
TA NEA