Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Η αντιπαράθεση με τη Ρωσία και η επαναχάραξη συνόρων στα Βαλκάνια



 Κυριακή, 12 Αυγούστου, 2018

Αναθερμαίνονται τα σενάρια για αλλαγές στα σύνορα των Βαλκανίων. Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε ΕΕ – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και Ρωσία – Κίνα για τον έλεγχο κρίσιμων, στρατηγικών περιοχών και νευραλγικών ενεργειακών οδών φουντώνει τα σκληρά παζάρια αστικών κυβερνήσεων της περιοχής σε βάρος των λαών.
Τα ευρωατλαντικά σχέδια, στα οποία ρόλο σημαιοφόρου παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προβλέπουν την ένταξη όλων των χωρών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, κάτι που συναντιέται με τις επιδιώξεις των αστικών τάξεων χωρών της περιοχής.
Αυτή η διαδικασία είναι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για επαναχάραξη συνόρων.
Να μην ξεχνάμε ότι η περιοχή βίωσε με οδυνηρό τρόπο την αλλαγή συνόρων μετά την αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση που διέλυσε την ενιαία Γιουγκοσλαβία, και αποτέλεσμα αυτού είναι και το ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου, που δεν έχει αναγνωριστεί από τη Σερβία και το οποίο έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα.
Στην ίδια λογική της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των αστικών τάξεων εντάσσεται και η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ (την 1η Αυγούστου κατατέθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς γερουσιαστές, το ψήφισμα υπ’ αρ. 602, για την υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου η Γερουσία «υποστηρίζει τη συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα και της «Μακεδονίας” Ζ. Ζάεφ» στο ονοματολογικό. Από την κατάθεση και κυρίως από το περιεχόμενο του ψηφίσματος, επιβεβαιώνεται το μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Βαλκανική, όπου αυτήν την περίοδο εστιάζουν ιδιαίτερα στις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ, ως κρίκο στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση», στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. ).
Στην περίπτωση του παζαριού μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, σημαντικό ρόλο παίζει η διαπραγμάτευση για την ένταξή τους στην ΕΕ.
Προϋπόθεση ένταξης είναι η ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, 20 χρόνια μετά από τη Νατοϊκή επίθεση στην πρώην Γιουγκοσλαβία (τάχα για τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών) και 10 χρόνια μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, με τις πλάτες των ΗΠΑ και των περισσότερων χωρών της ΕΕ.
Οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας γίνονται εδώ και μήνες (πέρα από τις επίσημες που ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες τον Οκτώβρη του 2012, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, αλλά έχουν ουσιαστικά «παγώσει»). Δεν είναι όμως ξεκάθαρη η έκβασή τους, ούτε και αν θα προκύψει «τελική, ειρηνευτική συμφωνία» (όπως αρέσκονται να την αποκαλούν δυτικά αστικά ΜΜΕ). Διόλου τυχαία, Ο Γκρεγκ Ντελάουι- Αμερικανό πρέσβη στο Κοσσυφοπέδιο και  ο καθηγητής Διαχείρισης Συγκρούσεων στο «Johns Hopkins University», Ε. Τζόσεφ, άφησαν – για πρώτη φορά φανερά – ανοιχτή την πιθανότητα ανταλλαγής εδαφών μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να επέλθει μία «τελική συμφωνία» ώστε να διευκολυνθεί η ενταξιακή πορεία τους στην ΕΕ, έχοντας σαν μπούσουλα την Συμφωνία των Πρεσπών για άλλες «διευθετήσεις».
Θεωρητικά, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει ντόμινο αλλαγών στα σύνορα και άλλων χωρών της περιοχής.
Στον παραπάνω πόλεμο δηλώσεων, η Ρωσία επιλέγει μέχρι τώρα να μην τοποθετηθεί δημόσια, μολονότι διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τη Σερβία και αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου που έχουν στήσει ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ μετά την επέμβαση του 1999. Οι πρόσφατες εξελίξεις με τις μαγκιές του ΥΠ.ΕΞ. Κοτζιά και οι απελάσεις διπλωματών εκατέρωθεν, μόνο ανησυχία προκαλούν.
Το μόνο βέβαιο είναι πως το φθινόπωρο αναμένεται «θερμό», καθώς τα παζάρια των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών θα ενταθούν ακόμη περισσότερο, με την ΕΕ να πιέζει για συμφωνία πριν τις ευρωεκλογές του 2019.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου