Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν νέους συμμάχους καθώς ο διπλασιασμός των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου έχει προκαλέσει ιστορικά χαμηλά ρεκόρ στην τουρκική λίρα.
Σύμφωνα με άρθρο του τούρκου προέδρους, το οποίο ημοσιεύεται στην New York Times, ο Ερντογάν τονίζει ότι η συνεργασία της χώρας του με τις ΗΠΑ κινδυνεύει καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα αρχίσει να αναζητεί νέους συμμάχους.
Ο Ερντογάν προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να μην θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις με την Άγκυρα σημειώνοντας ότι, διαφορετικά, η χώρα του θα αρχίσει να αναζητεί «νέους φίλους και συμμάχους».
«Αν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το έθνος μας, η συνεργασία μας πιθανόν να κινδυνεύει», έγραψε στην εφημερίδα ο Ερντογάν.
«Προτού να είναι πολύ αργά, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εγκαταλείψει την στρεβλή άποψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχτεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές».
«Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η μονομέρεια και η έλλειψη σεβασμού θα μας αναγκάσει να ξεκινήσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους».
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι έδωσε εντολή για την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Τουρκία, επιβάλλοντας δασμούς 20% στο αλουμίνιο και 50% στον χάλυβα, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, λόγω της φυλάκισης από την Άγκυρα του Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον καθώς και άλλων διπλωματικών θεμάτων στα οποία διαφωνούν οι δύο χώρες.
Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει πυροδοτήσει μια ξέφρενη πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία χθες σημείωσε ιστορική πτώση 16% με τον Τραμπ να γράφει στο Twitter ότι το τουρκικό εθνικό νόμισμα κατρακυλάει «δραματικά έναντι του πολύ ισχυρού μας δολαρίου!».
Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «απόλυτη ντροπή» την κράτηση του πάστορα Μπράνσον και έχει καλέσει τον Ερντογάν να τον απελευθερώσει άμεσα. Στο άρθρο του στην εφημερίδα ο Ερντογάν γράφει σχετικά: «Η απόπειρα να υποχρεωθεί η κυβέρνησή μου να παρέμβει στη νομική διαδικασία δεν συμβαδίζει με το Σύνταγμά μας ή με τις κοινές δημοκρατικές μας αξίες».
Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Τούρκους να πουλήσουν τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν για να στηρίξουν το εθνικό τους νόμισμα. Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην πόλη Ούνιε (Οινόη) στη βορειοανατολική Τουρκία, ο ίδιος είπε σήμερα ότι είναι κρίμα που οι ΗΠΑ επιλέγουν τον Μπράνσον αντί του στρατηγικού τους συμμάχου στο ΝΑΤΟ, δηλαδή της Τουρκίας.