Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Από το ΒΗΜΑτοδότης: Η... διπλή έξοδος της κυβέρνησης

 Τρίτη, 21 Αυγούστου, 2018  ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΌΝΙΑ

Ισως να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά δεν πρόκειται μόνο για μία έξοδο της κυβέρνησης, αυτή των μνημονίων. Υπάρχει και η έξοδος από την κυβέρνηση πλειάδας υπουργών με τον επερχόμενο ανασχηματισμό. Μαθαίνω ότι θα ανακοινωθεί την Τετάρτη το βράδυ και την Πέμπτη το μεσημέρι θα δοθεί από τους νέους υπουργούς είτε ο θρησκευτικός είτε ο πολιτικός όρκος, που δεν λέγεται όρκος αλλά διαβεβαίωση. Τώρα θα πείτε γιατί γίνεται γενικά ο ανασχηματισμός; Σωστή είναι αυτή η απορία και θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω ορισμένες σκέψεις που μου φανέρωσε εις εκ των υπουργών που μάλλον την Πέμπτη το κατάλαβε και ο ίδιος ότι οδεύει και αυτός προς... έξοδο (από την κυβέρνηση).

Ομάδα που κερδίζει την αλλάζεις;
Εως τώρα, μου λέει ο συνομιλητής μου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) θεωρούσε την κυβέρνησή του επιτυχημένη καθότι έβγαζε (ήδη την έβγαλε) τη χώρα από τα μνημόνια. Εάν όντως τη θεωρεί επιτυχημένη, τότε γιατί την αλλάζει; Ο κανόνας άλλωστε ισχύει και στην περίπτωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις». Εκτός εάν θεωρεί ότι η κυβέρνησή του δεν πέτυχε τους στόχους της και φορτώθηκε την ευθύνη της τραγωδίας στο Μάτι και των πλημμυρών στη Μάνδρα ή επειδή θέλει μια καινούργια μεταμνημονιακή αρχή.

Δεύτερον, τι είδους ανασχηματισμό θα κάνει ο Πρωθυπουργός τη στιγμή που ορισμένοι υπουργοί μένουν αμετακίνητοι; Θέλετε ένα παράδειγμα; Υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς καθώς και υπουργοί Επικρατείας που ασχολούνται με τα οικονομικά, που είναι καμιά... δεκαριά, όλοι τους παραμένουν αμετακίνητοι. Οπως αμετακίνητοι είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Πάνος Καμμένος, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Δ. Τζανακόπουλος, εκτός εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θελήσει ο ίδιος να μετακινηθεί. Εάν συμβεί αυτό να είστε βέβαιοι ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να του χαλάσει χατίρι.

Ο Σκουρλέτης και το κόμμα
Επειδή λόγος πολύς γίνεται τελευταίως και για τον Παναγιώτη Σκουρλέτη, ο συνομιλητής μου μού επεσήμανε τα παρακάτω: Ο Σκουρλέτης δεν θέλει να μετακινηθεί από την κυβέρνηση στο κόμμα, καθότι το κόμμα είναι παντελώς αποδιοργανωμένο (οι μισοί, βλέπετε, διορίστηκαν στην κυβέρνηση και οι άλλοι μισοί προσπαθούν να οργανωθούν σε μία αντιπολίτευση). Θα πρέπει δηλαδή να ξαναστήσει το κόμμα από την αρχή και μάλλον δεν έχει ούτε τον απαιτούμενο χρόνο ούτε βεβαίως τη διάθεση.

Εάν όμως ο κ. Τσίπρας επιμείνει στη μετακίνησή του από την κυβέρνηση στο κόμμα, τότε θα πρέπει να θέσει την υποψηφιότητά του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής (και εδώ εξαρτάται από τις ψήφους που θα λάβει). Ακόμα, θα πρέπει το κόμμα να αναδιοργανωθεί, να αποκτήσει πρωτίστως νέα ταυτότητα (σοσιαλιστική, σοσιαλδημοκρατική, κεντροαριστερή, αριστερή, κάτι τέλος πάντων απ' αυτά), νέα δομή και βεβαίως να αποκτήσει και νέα όργανα. Θα μπορέσει να τα κάνει όλα αυτά ο κ. Σκουρλέτης έως τις εκλογές; Από την άλλη πλευρά ουδείς μπορεί να ξεχάσει ότι ο κ. Σκουρλέτης ήταν και εξακολουθεί να είναι... απαραίτητος για τον κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο νευραλγικό υπουργείο των Εσωτερικών. Ο ρόλος του ήταν να οδηγήσει (όταν έρθει η ώρα) τη χώρα στις εκλογές. Και δύσκολα ο κ. Τσίπρας θα τον μετακινήσει, εκτός εάν βρει κάποιον άλλον... εκλογολόγο, τον κ. Βερναρδάκη ας πούμε.


Γίνε κι εσύ υπουργός
Αλλά, θα μου πείτε, ποιος ασχολείται με τον ανασχηματισμό εκτός από τους άμεσα ενδιαφερομένους και ίσως μερικούς που προέρχονται από το παλαιό ΠαΣοΚ (όπως οι Ραγκούσης, Τζουμάκας και Ξενογιαννακοπούλου) που ευελπιστούν για μια θέση στην κυβέρνηση, να γίνουν δηλαδή και αυτοί κάτι σαν τη Θεοδώρα Τζάκρη, τον Χρ. Σπίρτζη, τον Π. Κουρουμπλή, τον Μάρκο Μπόλαρη και κυρίως σαν τον Φώτη Κουβέλη... Σου λένε, μπορείς να γίνεις υπουργός όταν τουιτάρεις εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και εναντίον παλαιών συντρόφων σου και αναρτάς σχόλια με τα οποία αποθεώνεις τον κ. Τσίπρα που βγαίνει από τα μνημόνια (όπως το τελευταίο, το οποίο η ΝΔ χαρακτηρίζει... αχρείαστο).


Αχρείαστο μνημόνιο 200 δισ. ευρώ
Αχρείαστο ή όχι, το μνημόνιο κόστισε από 86 έως 200 δισ. ευρώ και το σημαντικότερο (πέραν των πανηγυριών με παροχές που προγραμματίζει η κυβέρνηση) η χώρα βγαίνει από αυτό έχοντας εν ισχύι τα capital controls και όχι μόνον αυτά. Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα (από τότε που ιδρύθηκε η ευρωζώνη) που εξέρχεται από το πρόγραμμα στήριξης χωρίς να επιστρέψει στις αγορές. Και βεβαίως με αυστηρή εποπτεία. Και το σημαντικότερο; Εχει ψηφίσει μέτρα λιτότητας που αποτελούν μέρος τη συμφωνίας μετάβασης από το παλαιό στο νέο καθεστώς (δηλαδή σαν να συμφώνησε ένα τέταρτο μνημόνιο). Και κάτι ακόμα, πολύ πιο σοβαρό...

Υποτίθεται ότι μπήκαμε στα μνημόνια επειδή είχαμε υπερβολικά μεγάλο χρέος που είχε ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ και δεν μπορούσαμε να δανειστούμε με χαμηλό κόστος από τις αγορές. Σήμερα που εξέρχεται η χώρα από τα μνημόνια, το ελληνικό χρέος είναι πάνω από το 180% του ΑΕΠ. Συνεπώς γιατί μπήκαμε στα μνημόνια; Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση του χρέους; Και βγήκαμε με μεγαλύτερο χρέος ή μήπως τα μνημόνια έγιναν για να υπάρξει αλλαγή στο κοινωνικό καθεστώς της χώρας; Οπως και έγινε.

Οι ψαράδες, οι πυροβολισμοί και η ΕΔΕ
Εχω μια απορία. Γιατί διατάχθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ΕΔΕ στην περίπτωση των Ελλήνων ψαράδων που δέχθηκαν πυροβολισμούς από τούρκους, ενώ ψάρευαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στη Λέρο και στη Σαμοθράκη; Είτε το υπουργείο Ναυτιλίας δεν πιστεύει στα καταγγελλόμενα των ψαράδων και ζητεί να γίνουν ανακρίσεις, είτε δεν γνωρίζει ότι εντός των χωρικών υδάτων τέτοιες προκλήσεις δεν χρειάζονται ΕΔΕ. Και βεβαίως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Αμυνας δεν εξέδωσαν ανακοινώσεις. Εκτός εάν το υπουργείο Αμυνας αποφάσισε αλλαγή θέσης έναντι της Τουρκίας λόγω της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ήδη αποφασίστηκε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου