Ρωσία: Εως την Κυριακή να έχουν φύγει οι έλληνες διπλωμάτες | tanea.grΕως την Κυριακή θα πρέπει οι έλληνες διπλωμάτες που απελάθηκαν από τη Ρωσία να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Interfax και Tass.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τη Δευτέρα τον έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα προκειμένου να τον ενημερώσει για τις απελάσεις των διπλωματών, που σημαίνει ότι δόθηκε περιθώριο μιας εβδομάδας προκειμένου τα «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (persona non grata) να φύγουν από τη χώρα.
Την έντονη ενόχληση της Αθήνας για την στάση της Μόσχας εξέφρασε σήμερα (Παρασκευή) το απόγευμα, για πρώτη φορά επίσημα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Υπενθύμισε πως η αντίστοιχη απέλαση ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα βασίστηκε σε στοιχεία για απόπειρες εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, υπονομευτική δράση σε βάρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.
«Η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο», υπογράμμισε το ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως η χώρα μας «ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας».
Η ελληνική διπλωματία άφησε επίσης αιχμές για προσανατολισμό της Μόσχας προς την Τουρκία, τονίζοντας πως «από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας (…) δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια».