Πρόκληση Ερντογάν για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 | tanea.gr
Στο άρθρο του στους New York Times, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει προκλητικά ότι «Τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον», υπερασπιζόμενος πλήρως την πολιτική του Αττίλα.
«Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», επισημαίνει ο τούρκος πρόεδρος.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους New York Times, ο τουρκος πρόεδρος υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- ότι οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας θα υπονομεύσουν τα αμερικανικά οφέλη και θα αναγκάσουν την Τουρκία να στραφεί προς αναζήτηση άλλων φίλων και συμμάχων. «Εάν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τότε η συμμαχία μας θα κινδυνεύσει», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Στη συνέχεια του άρθρου, ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους ο τουρκικός λαός νιώθει απογοητευμένος από την αμερικανική πολιτική (υπόθεση Γκιουλέν, υπόθεση πραξικόπημα εις βάρος του, σχέση ΗΠΑ με το παρακλάδι του PKK στη Συρία, υπόθεση Μπράνσον).
Ο τούρκος πρόεδρος καλεί μάλιστα την Ουάσινγκτον «Πριν να είναι αργά, να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι μη συμμετρική και να καταλάβει ότι η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές. Η αποτυχία να αλλάξει αυτή τη μονομερή προσέγγιση και την ασέβεια θα μας αναγκάσει να αναζητήσουμε νέους φίλους και συμμάχους» καταλήγει στο άρθρο του.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ