Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

«Ελάχιστη χρέωση 16 ευρώ»

Του Κώστα Θεοδωρόπουλου

 Τετάρτη, 22 Αυγούστου, 2018
Η Στούπα είναι σημαντικό παραθεριστικό κέντρο της Μεσσηνιακής Μάνης, με γραφική παραλιακή ζώνη, αξιόλογη τουριστική υποδομή και θαυμάσιες γειτονικές ακρογιαλιές, προσπελάσιμες και με βάρκες που νοικιάζονται στο λιμανάκι του οικισμού.
Για όσους επιλέγουν την Καλαμάτα, τη Μεσσηνιακή Μάνη, για διακοπές, η Στούπα είναι ένας από τους καλούς προορισμούς και θα ήταν πολύ καλύτερος αν μια μικρή μερίδα καταστηματαρχών εφάρμοζε τους νόμους, όπως η πλειονότητα των επαγγελματιών στην περιοχή.
Η εμπειρία: Πενταμελής οικογένεια (γονείς και τρία παιδιά), αφήνει το αυτοκίνητο στο ελεύθερο πάρκινγκ, δίπλα από την εκκλησία του οικισμού, και κατεβαίνει στην παραλία (περίπου 200 μέτρα από το πάρκινγκ). Εκεί, μετά τον εντοπισμό ομπρέλας και ξαπλώστρας (αυστηρά δύο ξαπλώστρες για κάθε ομπρέλα), «έρχεται» η ενημέρωση: «Ελάχιστη χρέωση 16 ευρώ».
Ακολουθεί διάλογος μεταξύ του πατέρα και του νεαρού που ενημέρωσε για την ελάχιστη χρέωση.
«Δηλαδή, αν πάρω ένα νερό και ένα καφέ θα πληρώσω 16 ευρώ;»
«Ναι, γιατί πληρώνεται και την ομπρέλα με τις ξαπλώστρες».
Η οικογένεια, που ήταν αποφασισμένη να περάσει όμορφα την ημέρα της, έκανε το επόμενο βήμα: Ομπρέλα, δύο ξαπλώστρες, θάλασσα.
Μετά από τέσσερις ευχάριστες ώρες, ζητήθηκε ο λογαριασμός για τέσσερις καφέδες μία πορτοκαλάδα και δύο μικρά νερά.
«18 ευρώ», είπε ο νεαρός.
Νέος διάλογος του πατέρα με τον νεαρό του καταστήματος:
«18 ευρώ, πόσο χρεώνετε, βρε αγόρι μου, το νεράκι;»
«1 ευρώ», κύριε.
«Θα πληρώσω με κάρτα…».
«Σήμερα δεν γίνεται κύριε».
«Δεν έχετε POS;».
«Σήμερα όχι, έχουμε κάποιο πρόβλημα…».
«Ορίστε, 18 ευρώ. Δώστε μου απόδειξη».
Πέρασε ένα δεκάλεπτο, ο νεαρός ήρθε πέντε-έξι φορές στην παραλία για παραγγελίες, απόδειξη δεν έφερε.
Ο πατέρας δεν συνέχισε, αλλά ρώτησε μια οικογένεια Γερμανών (η κόρη βοήθησε στη συνεννόηση) που έμαθε ότι κάνουν διακοπές στη Στούπα και ήταν σε διπλανές ξαπλώστρες, αν παίρνουν αποδείξεις. Αφοπλιστική η απάντηση: «Ζητήσαμε την πρώτη ημέρα, δεν μας έφεραν, δεν ξαναζητήσαμε. Ο ήλιος και η θάλασσά σας μας καλύπτει…»!
Πώς από τις οικογένειες πολλών ξένων... επιλέχθηκε η οικογένεια των Γερμανών για την οικονομικού περιεχομένου πληροφορία; Ηταν δίπλα στην παραλία, και το σημαντικότερο, πριν κάνουν το μπάνιο (γονείς και δύο μικρά παιδιά), με δύο απόχες έβγαζαν πλαστικές σακούλες και κουτιά από αναψυκτικά, που έβρισκαν στη θάλασσα. Κάποιοι τα είχαν πετάξει ή τα είχαν αφήσει στην παραλία και το κυματάκι τα πήρε στη θάλασσα...

Του ΚΩΣΤΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
theodor@pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου