Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com


Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

Νύχτα υπουργικών παραιτήσεων στη Βρετανία για το Brexit

Αποχώρησαν υπουργός και δυο υφυπουργοί

Νύχτα υπουργικών παραιτήσεων στη Βρετανία για το Brexit
Ο Ντέιβιντ Ντέιβις (φωτογραφία) γνωστοποίησε ότι υπέβαλε την παραίτησή του, διότι θεωρεί πως η πολιτική που προωθεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.Πηγή: (RΕUΤΕRS)
Παραιτήθηκε ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, ακολουθούμενος από τους υφυπουργούς του Στιβ Μπέικερ και Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις γνωστοποίησε σήμερα Δευτέρα ότι υπέβαλε την παραίτησή του, διότι θεωρεί πως η πολιτική που προωθεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θ’ ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.

«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τόνισε ο Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη Μέι.

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Νέο βαρύ πλήγμα για τη Μέι

Η Μέι «ευχαρίστησε θερμά» τον υπουργό της για τη συμβολή του στην κατάρτιση «ορισμένων από τους σημαντικότερους νόμους εδώ και γενιές» που προωθήθηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση.

«Κατά την άποψή μου, η αναπόφευκτη συνέπεια των πολιτικών που προτείνονται θα είναι ότι η υποτιθέμενη ανάκτηση του ελέγχου από το κοινοβούλιο θα είναι μάλλον ψευδαίσθηση παρά πραγματικότητα», υποστήριξε στην επιστολή του ο Ντέιβις.

Την παραίτησή του υπέβαλε επίσης ο Στιβ Μπέικερ, ο υφυπουργός αρμόδιος για το Μπρέξιτ, ανέφερε κυβερνητική πηγή, ενώ σύμφωνα με τον Guardian παραιτήθηκε και η υφυπουργός Σουέλα Μπρέιβερμαν, επίσης αρμόδια για το Brexit.

Η απώλεια του βασικού διαπραγματευτή της για το Μπρέξιτ και των υφυπουργών του, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα για τη Μέι και υπογραμμίζει τις βαθιές διαιρέσεις στο Συντηρητικό Κόμμα για τους όρους της εξόδου από την ΕΕ.

Μια λέξη: Τσέκερς

Πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του Ντέιβις δήλωσε νωρίτερα ότι ο υπουργός είχε ήδη στείλει την επιστολή της παραίτησής του στην πρωθυπουργό και, ερωτηθείσα για τα αίτια, απάντησε μονολεκτικά: «Τσέκερς».

Υστερα από πολύωρη, τεταμένη συνάντηση στο Τσέκερς, η Μέι φαινόταν πως είχε πείσει τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Μπρέξιτ στην κυβέρνηση - συμπεριλαμβανομένου του Ντέιβις - να ταχθούν υπέρ του σχεδίου της να ζητήσει τη διατήρηση στενών δεσμών στο πεδίο του εμπορίου με τη σύναψη συμφωνίας για «χώρο ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών» με την ΕΕ.

Ο Ντέιβις εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμβιβαστική πρόταση της Μέι, χαρακτηρίζοντάς την «ανεφάρμοστη».

Πολλοί υποστηρικτές του «καθαρού» Μπρέξιτ επέκριναν τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» που προτάθηκε στο Τσέκερς, καταγγέλλοντας πως το σχέδιο της Μέι θα σήμαινε μόνο κατ' όνομα αποχώρηση από την ΕΕ και άρα θ’ αθετούσε τη δέσμευσή της να υπάρξει «καθαρό» διαζύγιο των δύο μερών, ενώ επαίνεσαν τον Ντέιβις διότι παραιτήθηκε.

«Αναγκάζουν γι ανασχηματισμό»

Οι παραιτήσεις ήρθαν λίγες ημέρες αφότου η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξασφάλισε στο Τσέκερς την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου στο σχέδιό της για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά το γεγονός ότι αυτό κρίθηκε αρκετά «μαλακό» από τους υποστηρικτές του Brexit, σημειώνει το BBC.

Ο Ντέιβις επισφράγισε με την απόφασή του τις φήμες, οι οποίες κυκλοφορούσαν εδώ και αρκετούς μήνες, περί αποχώρησής του από τη θέση του αρμόδιου για το Brexit υπουργού.

Η δυσαρέσκειά του ήταν κοινό μυστικό, αλλά μετά τη συμφωνία στο Τσέκερς για την υιοθέτηση χαλαρότερων δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση μ’ εκείνους που ο ίδιος επιθυμούσε, διαπίστωσε ότι η θέση του στην κυβέρνηση δεν είχε πλέον κανένα έρεισμα.

Υστερα από επίσκεψή του την Κυριακή στην Ντάουνινγκ Στριτ κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την αποχώρησή του.

Η απόφασή του, αν και δεν προκάλεσε έκπληξη, σκόρπισε αμφιβολίες για το κατά πόσον η κυβερνητική στρατηγική για το Brexit είναι ασφαλής, προσθέτει το BBC.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι παραιτήσεις αναγκάζουν τη Μέι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, σε μια στιγμή που θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές της να υποστηρίξουν το σχέδιό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου