Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018

Το ακριβό δολάριο απειλεί τα κρατικά ομόλογα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
MARC JONES / REUTERS
Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα δεν θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Οι αναδυόμενες αγορές κινδυνεύουν κατά κύριο λόγο από την ενίσχυση του δολαρίου. Η αμοιβαία επιβολή δασμών μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου και η απειλή του Λευκού Οίκου για νέους δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων εκατοντάδων δισ. δολαρίων επιβεβαιώνουν πως ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου αποτελεί πραγματικότητα, δηλώνει ο επικεφαλής του τομέα πιστοληπτικής αξιολόγησης χωρών της Fitch, Τζέιμς Μακόρμακ. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ήλπιζε ότι θα καταλάγιαζε η εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Σήμερα, όμως, έχει αλλάξει το κλίμα στο παγκόσμιο εμπόριο, λόγω της πολιτικής εμπορικού προστατευτισμού που υιοθετεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, εφαρμόζοντας και απειλώντας για δασμούς κυρίως την Κίνα, την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό.
Η Fitch θεωρεί ότι ότι είναι πλέον πολύ πιθανό να αποκοπεί ένα 0,5% από την ανάπτυξη στην αμερικανική και πιθανώς στην κινεζική οικονομία. Αν και οι προβλέψεις αυτές είναι δυσοίωνες, από μόνες τους δεν μπορούν να προκαλέσουν ένα κύμα μαζικών υποβαθμίσεων σε κρατικά ομόλογα. «Οι ΗΠΑ βαθμολογούνται με τριπλό Α», σχολιάζει ο κ. Μακόρμακ. Προσθέτει πως το αμερικανικό χρέος ως προς το ΑΕΠ πρέπει να αυξηθεί κατά 20% με 35% προτού η Fitch ξεκινήσει να προειδοποιεί για την υποβάθμιση των ομολόγων της χώρας. Ούτε η Κίνα κινδυνεύει άμεσα με υποβάθμιση από το ισχύον Α+.
Περισσότερο εκτεθειμένες είναι οι αναδυόμενες αγορές, λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα εκτοξεύθηκε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους. Από τον Απρίλιο έχει ενισχυθεί κατά 7%. Ακολουθεί σταθερά μια ανοδική πορεία το τελευταίο τετράμηνο, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί πάνω από τρία χρόνια. Την τελευταία 20ετία έχει υποβαθμιστεί το δημόσιο χρέος διαφόρων χωρών του αναδυόμενου κόσμου όταν ενισχυόταν το δολάριο και υποχωρούσαν τα συναλλαγματική τους αποθέματα.
«Πιστεύουμε πως η πορεία του δολαρίου είναι πολύ πιο σημαντικό ζήτημα από τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου», τονίζει ο κ. Μακόρμακ στο Reuters. Περαιτέρω άνοδος του δολαρίου μπορεί να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση ορισμένων χωρών του αναδυόμενου κόσμου που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μία από αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία. Η Fitch έχει δεχθεί προειδοποιήσεις για την υποβάθμιση του χρέους της, διότι επίκειται η αναχρηματοδότηση χρεών έως και 200 δισ. δολαρίων, ποσό που ξεπερνά τις συνολικές υποχρεώσεις όλων των υπόλοιπων χωρών του αναδυόμενου κόσμου.
Το Μεξικό, επίσης, εισέρχεται σε δύσκολη φάση, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA – μία ακόμη αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η βραζιλιάνικη οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ η βαθμολογία της νοτιοαφρικανικής οικονομίας φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, χάρη στις ουσιαστικές αλλαγές που έχει κάνει η κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής, αναφέρει η Fitch.
«Η ρητορική ερώτηση είναι αν οι αναδυόμενες αγορές έχουν περιθώρια για να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους σε αυτή τη φάση του οικονομικού κύκλου τους», σχολιάζει ο κ. Μακόρμακ. «Κατά παράδοση, η προοπτική του χρέους αυτών των χωρών βελτιώνεται όταν ενισχύονται τα έσοδα σε δολάρια συγκριτικά με τα έσοδα σε εγχώριο νόμισμα. Η προοπτική του χρέους των χωρών αυτών επιδεινώνεται όταν συμβαίνει το αντίθετο», καταλήγει ο ίδιος. Ηδη έχουν σημειωθεί εκροές από τις αναδυόμενες αγορές, λόγω αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου