Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Ρόδινα τα παρουσίασε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος για την Κληρικολαϊκή στη Σύνοδο


Πέμπτη, 12 Ιουλίου, 2018



Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος Πόθος Φωτογραφία Φως Φαναρίου
ΒΟΣΤΩΝΗ.-  Όλα ρόδινα τα παρουσίασε για την 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος σε μία σύντομη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έγινε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης την Τρίτη 10 Ιουλίου.
Σε σχετική ερώτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο αντιπρόσωπός του Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος προέβη σε μία σύντομη περιγραφή καθότι δεν έχει προλάβει να συντάξει την έκθεση του αφού  μόλις το Σάββατο επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.
Συγκεκριμένα για τα οικονομικά ελέχθη ότι έφτασαν τα πράγματα σε κρίση διότι ήταν ανεξέλεγκτα από όλους τον Αρχιεπίσκοπο, την Επαρχιακή Σύνοδο και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο. Έγινε επίσης αναφορά στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού πιστωτικών καρτών που έφτανε ακόμα και τις σαράντα και στις οποίες οι χρήστες τους είχαν ελευθέρας και χρέωναν ανεξέλεγκτα όσα ήθελαν.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος πήρε τον λόγο και ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την αντιπροσωπεία και τόνισε ότι στην Κληρικολαϊκή ήταν όλα ωραία. Δεν έγινε τίποτε από όσα προέβλεπαν μερικοί, αλλά όλα πήγαν καλά, εδόθησαν εξηγήσεις και τώρα κάνουμε προσπάθειες να μπει σε όλα μια σειρά.
Ο Πατριάρχης ζήτησε από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο να ομιλήσει για την Κληρικολαϊκή, πλην όμως φέρεται να είπε επιφυλάσσομαι. Θα μιλήσω την επόμενη φορά που θα έλθουν οι επίσημες εκθέσεις του Αγίου Αμερικής και του Αγίου Δέρκων, δεν θα ήθελα τώρα να εκφραστώ.
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης ανακοίνωσε και εισηγήθηκε να γίνουν αλλαγές και εκλογές σε Επαρχίες του Θρόνου. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε την μετάθεση και εκλογή του μέχρι τώρα Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Ιερεμία σε Μητροπολίτη Αγκύρας. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος ρώτησε τον Πατριάρχη αν ο Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας έπρεπε να παραιτηθεί προτού εκελεγεί Μητροπολίτης Αγκύρας, ενώ ο Πατριάρχης του απάντησε δια μεταθέσως με εκλογή
Φυσικά η Μητρόπολη Αγκύρας ανήκει στις πάλαι ποτέ διαλάμψασες, όπως και πολλές άλλες Μητροπόλεις και τοπικές Εκκλησίες της Μικράς Ασίας. Τονίζεται ότι εκλογή Μητροπολίτη Αγκύρας είχε να γίνει από το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή. Επίσης ο μέχρι τώρα βοηθός Επίσκοπος της Μητρόπολης Ελβετίας, ο Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος μετατέθηκε στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μητρόπολη Ανέων (Μικρά Ασία).
Αμέσως ο Πατριάρχης πρότεινε στην Ιερά Σύνοδο να προβεί σε  εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ελβετίας, και εκλέχτηκε ο μέχρι τώρα πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Πόθος. Η εις επίσκοπο χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Εψηφισμένου Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Μαξίμου, θα τελεσθεί την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την διάρκεια Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Αυγούστου στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης.
Την επομένη, Κυριακή 19 Αυγούστου, ο νέος Μητροπολίτης Ελβετίας θα τελέσει την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά την ενθρόνισή του.
Πριν από τις μεταθέσεις και εκλογές ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τον Αγιασμό των εγκαινίων του νέου Συνοδικού, που δημιουργήθηκε στη Μονή της Αγίας Τριάδος Χάλκης, με μέριμνα του ηγουμένου της, Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, και αμέσως μετά ξεκίνησε η ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.
Στο τέλος της συνεδρίασης της Τρίτης ο Πατριάρχης ανήγγειλε ότι και στην επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου τον Αύγουστο θα γίνουν αλλαγές και εκλογές. Συγκεκριμένα η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στις 29, 30 και 31 Αυγούστου, και η μεθ.
Οι συνεδριάσεις της Συνόδου θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 12 Ιουλίου.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου