Επισήμως, όσοι συναναστρέφονται τους δυο άντρες μιλούν για καλή συνεργασία και ειλικρινή σχέση που έχουν μεταξύ τους, καθώς και για το ότι «στον Ευκλείδη πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα για όσα έχουμε καταφέρει». Ευχαριστίες τις οποίες εξέφρασε δημόσια σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή και ο πρωθυπουργός.
Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν «κουμπώνουν» τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα μετά από την ηχηρή απουσία του υπουργού Οικονομικών από τη φιέστα του Ζαππείου. Παρότι ήταν αυτός που ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος της διαπραγμάτευσης που κατέληξε στη συμφωνία του Eurogroup, επέλεξε να μην πάει στην «πανηγυρική» εκδήλωση, επικαλούμενος την κούρασή του, αν και ήταν παραπάνω από προφανές ότι απλώς δεν ήθελε να συμμετάσχει σε μια φιέστα που δεν αναλογούσε στα πραγματικά δεδομένα.
Διότι η διαφορά του Τσακαλώτου από την υπόλοιπη κυβέρνηση είναι ότι έχει επίγνωση του τι περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία κι αυτό φάνηκε και στην περιγραφή που έδωσε των θετικών στοιχείων της στη Βουλή, περιγραφή που διέφερε από τους θριαμβολογικούς τόνους άλλων κυβερνητικών συναδέλφων του.
«Ο Ευκλείδης έχει ανάγκη να περάσει χρόνο με την οικογένειά του, νομίζω ότι του άξιζε η τιμητική άδεια που του έδωσα απόψε» τόνισε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο, ευχαριστώντας τον κ. Τσακαλώτο για τις εντατικές τους προσπάθειες και για το γεγονός πως εργάστηκε με τουw συνεργάτες του μέρες και νύχτες για την επίτευξη της συμφωνίας, δηλώσεις ωστόσο οι οποίες δεν έπεισαν και περισσότερο θορύβησαν τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Αλέξης Τσίπρας κι Ευκλείδης Τσακαλώτος ουσιαστικά ουδέποτε υπήρξαν αυτό του θα λέγαμε «κολλητοί». Για την ακρίβεια, έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα τόσο σε κλειστές συσκέψεις όσιο και σε συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολλές φορές οι διαφοροποιήσεις τους είναι εμφανείς ακόμα και στις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ.
Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις κινήσεις του πρωθυπουργού, το σενάριο αποπομπής του υπουργού Οικονομικών μοιάζει πλέον πιθανό. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Παραπολιτικών, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως ετοιμάζει με αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό, ακόμη και εντός του Ιουλίου, απομάκρυνση του εμφανιζόμενου ως επίδοξου διαδόχου του στην ηγεσία της Αριστεράς, Ευκλείδη Τσακαλώτου, από το υπουργείο και την κυβέρνηση.
Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» προς κάθε κατεύθυνση από την πλευρά της «παρέας» του Μαξίμου, η οποία για κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν εντάσσεται στους επονομαζόμενους «προεδρικούς», όπως εξομολογούνταν σε ιδιωτική συζήτηση, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια «ομάδα ανερμάτιστων, που θυμίζει συμμορία».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση και το κόμμα θα έχουν στο επίκεντρο τον φερόμενο ως επικεφαλής των «53+». Έναν πολιτικό της Αριστεράς με πολύ ισχυρές διασυνδέσεις σε διεθνείς και εγχώριους πανεπιστημιακούς, οικονομικούς και τραπεζικούς κύκλους, με έμφαση στην ευρωπαϊκή και ελληνική «ιντελιγκέντσια», που ταυτόχρονα όμως έχει και σημαντικότατη επιρροή στον ίδιο τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
in.gr