Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com


Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018

Άλλα λέει ο Πάνος Καμμένος και άλλα λέει ο Νίκος Κοτζιάς. Μιλάμε για υπουργούς με τα πιό "βαριά" υπουργεία, Αμύνης και Εξωτερικών

Τρίτη. 3 Ιουλίου, 2018

Επικοινωνιακή φιέστα Καμμένου: Ζήτησε εκλογές ή δημοψήφισμα για το Μακεδονικό

«Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ»

Επικοινωνιακή φιέστα Καμμένου: Ζήτησε εκλογές ή δημοψήφισμα για το Μακεδονικό Μια ακόμη προσπάθεια να συγκρατήσει το κόμμα του που καταρρέει, επιχείρησε πρωί - πρωί ο Πάνος Καμμένος. Στήνοντας νέο επικοινωνιακό σόου, σήκωσε τη σημαία του Μακεδονομάχου επιχειρώντας να δείξει ότι αυτός θα μπλοκάρει μια συμφωνία η οποία ωστόσο έχει πάρει το δρόμο της και ο μόνος τρόπος να την αποτρέψει -εφόσον ήθελε- θα ήταν να οδηγήσει τώρα τη χώρα σε εκλογές αίροντας την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Ο Πάνος Καμμένος όπως δήλωσε κατά την διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε,  η συμφωνία των Πρεσπών «δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού. Και αυτό γίνεται με δύο τρόπους είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ».

Συγκεκριμένα ο υπουργός υπογράμμισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του υπογράμμισε: «Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών χωρίς την έγκριση του λαού. Ο λαός θα αποφασίσει, εκτός αν υπάρχουν 180 βουλευτές» είπε ο Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος έκανε λόγο για εκλογές ή δημοψήφισμα.

Όπως υποστήριξε «το σχέδιο της συμφωνίας δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή. Όλες οι άλλες προϋποθέσεις της συμφωνίας είναι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια».
Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την άποψη πως «η κύρωση που έγινε στα Σκόπια δεν είναι έγκυρη αφού δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου», αναφερόμενος στην αναπομπή της συμφωνίας που έκανε ο Γκεόργκι Ιβανόφ μετά την ψήφισή της από τη Βουλή της πΓΔΜ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση της χώρας αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια».


Σύνοδος ΝΑΤΟ

Αφού δήλωσε ότι θα παραστεί κανονικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου, ανέφερε ότι οποιαδήποτε πρόσκληση (στην ΠΓΔΜ) θα υπάρξει υπό τις δεσμεύσεις ότι θα γίνουν όλα τα προβλεπόμενα βήματα στη γείτονα και η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή.
«Δεν έχουν κανένα μέλλον τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ αν δεν κυρωθεί η συμφωνία, και εγώ θα φροντίσω να μην κυρωθεί η συμφωνία» διεμήνυσε.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνεργασίας και οι θέσεις των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφείς. «Στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει τίποτε άλλο από αυτά που προβλέπει η συμφωνία. Οι προσδοκίες που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο Ζάεφ είναι δικό του θέμα. Εγώ δεν θα πήγαινα στο ΝΑΤΟ εάν δεν βρισκόμασταν σε κατάσταση Βουκουρεστίου, ούτε θα ήμουν υπουργός. Η συμφωνία είναι κακή, δεν την δέχομαι και θα προσπαθήσω να την μπλοκάρω», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πάνος Καμμένος.
ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι, συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπα τη Δευτέρα το βραδύ, η απουσία του από το υπουργικό είχε να κάνει με ένα σοβαρό θέμα, και πως «δεν κάνει τσαλιμάκια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με το υπουργικό. 

Ο υπουργός Άμυνας επανήλθε και το στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, λέγοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται να είναι έτοιμες και να επιτελέσουν τον ρολό τους όταν ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις από το υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση». 

Αλβανικό

Το θέμα της ΑΟΖ κλείνει και με την Αλβανία αλλά και με άλλες χώρες, είπε ακόμη ο υπουργός Άμυνας, συμπληρώνοντας ότι αυτά τα θέματα θα ανακοινωθούν εν καιρώ από το ΥΠΕΞ.
Όπως επισήμανε, όσα ζητούσε η Ελλάδα από την Αλβανία αρχίζουν να γίνονται, όπως π.χ. η απόδοση των νεκρών του Αλβανικού Έπους από τα νεκροταφεία. Επίσης «η Αλβανία αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι είναι προς όφελός της να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα»

Αναφορικά με τη Βόρεια Ήπειρο είπε τα εξής: «Η Βόρεια Ήπειρος είναι η περιοχή που οι Έλληνες υπήρχαν και θα υπάρχουν. Θα προστατευτεί η μειονότητα. Τα όσα λέγονται για διεκδίκηση περιουσιών δεν έχουν σχέση με τους τσάμηδες. Οι τσάμηδες είναι εγκληματίες πολέμου που συνεργάστηκαν με τους ναζί και με εγκληματίες πολέμου δεν συνομιλούμε».
-------------
Διαβάστε τώρα και τι δήλωσε σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς

Κοτζιάς: Εθνικά ωφέλιμη για την Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών

Κοτζιάς: Εθνικά ωφέλιμη για την Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών«Η συμφωνία είναι πολύ καλή. Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθεται ως προϋπόθεση 180 ψήφοι» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν έγινε προκειμένου να μπει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, επισήμανε ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και σημείωσε: 

«Εμείς το πρόβλημα το λύσαμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι εθνικά ωφέλιμο για την Ελλάδα να λύνει τα προβλήματα που μας κρατάνε φυλακισμένους στην ιστορία, να μπορούμε μαζί με τους λαούς να κοιτάμε στο μέλλον». 

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να λύσει τα προβλήματα με τα Σκόπια και να συσπειρώσει τις δυνάμεις της για το ανατολικό ζήτημα. 

Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση πρέπει να συμπαρασύρει όλη την περιοχή των Βαλκανίων σε μια αναπτυξιακή τροχιά και σε αυτό συμβάλλει η συμφωνία με την πΓΔΜ, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Επισήμανε ότι θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση δεν μπαίνει το επόμενο εξάμηνο, αναφέροντας ότι αυτό το χαρτί το έκαψε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε πως είναι άλλο θέμα η ψήφος εμπιστοσύνης και άλλο πράγμα να ψηφιστεί η συμφωνία για το Σκοπιανό. Η συμφωνία για το Σκοπιανό έχει μια πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή, έτσι όπως έχουν εκδηλωθεί οι ίδιοι οι βουλευτές, συμπλήρωσε και τόνισε: 

«Το ζήτημα είναι ότι μέχρι να έρθει για ψήφιση στη Βουλή, να κάνουμε σοβαρή δουλειά, να την εξηγήσουμε, γιατί πιστεύουμε ότι στοιχειώδη πράγματα δεν είναι γνωστά ή είναι διαστρεβλωμένα συστηματικά από την αντιπολίτευση». 

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα προχωρήσει η συμφωνία στη γείτονα χώρα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι έχει ήδη έχει περάσει με πλειοχηφία 69 ψήφων από τη Βουλή της και άσκησε κριτική στη ΝΔ λέγοντας: «Ο πρόεδρος Ιβάνοβ που είναι ένας Γκρουεφσκικός -ένας Νεοδημοκράτης- έχει απορρίψει αυτή τη συμφωνία και έχει αρνηθεί να την υπογράψει με το επιχείρημα ότι έκανε όμηρο και υποτακτικό τη Βόρεια Μακεδονία στην Ελλάδα». 

Δηλαδή, λέει ακριβώς τα αντίστροφα απ' ό,τι λέει η ΝΔ, αλλά στην ουσία τους είναι τα ίδια, συμπλήρωσε και σημείωσε: Και οι Γκρουεφσκικοί και η ΝΔ θεωρούν ότι η κάθε χώρα έχει παραδώσει το σύμπαν στην άλλη χώρα. Παρατήρησε, μάλιστα, πως η ΝΔ και οι Γκρουεφσκικοί έχουν ένα κοινό: «Δεν θέλουν συμφωνία, δεν θέλουν ειρήνη, δεν θέλουν ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων. Θέλουν και τροφοδοτούνται από έναν κακώς εννοούμενο εθνικισμό, που δεν έχει σχέση με τον πατριωτισμό, από ακροδεξιά μοτίβα, από επιθετικότητα και υποτίμηση τρίτων λαών. Είναι και οι δύο τους στο ίδιο μοτίβο». 

Σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, είπε ότι αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο του 2019. 

Σχολιάζοντας τι σημαίνει για τον ίδιο η συμφωνία, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Έκανα ένα μεγάλο βήμα να απελευθερώσω τη χώρα από ένα φυλακισμένο παρελθόν, για ένα ζήτημα που δεν έπρεπε να παραμένει ως αιτία αδράνειας μας απέναντι σε στάσεις αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Έκανα το καθήκον μου απέναντι στην πατρίδα». 
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου