Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Ραντεβού Τσίπρα - Κοτζιά: Επιχείρηση κατευνασμού των τόνων Αθήνας - Μόσχας

 Παρασκευή, 20 Ιουλίου, 2018

«Η κυβέρνηση ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία» ΥΠΕΞ: «Καλοδεχούμενος ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών στην Αθήνα»
Ραντεβού Τσίπρα - Κοτζιά: Επιχείρηση κατευνασμού των τόνων Αθήνας - Μόσχας

«Ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία.

Κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

Με τη δήλωση αυτή μπήκε προς το παρόν τέλος στο διπλωματικό «θρίλερ» των τελευταίων ωρών και στο σκηνικό πόλωσης μεταξύ της Ελλάδας και της Μόσχας.

Η απόφαση της ρωσικής πλευράς να ακυρώσει το ταξίδι Λαβρόφ στην Αθήνα, η αιχμηρή και άκρως ειρωνική απάντηση διπλωματικών πηγών και το πινγκ πονγκ δηλώσεων είχε προκαλέσει μεγάλη αναταραχή. Ετσι, γύρω στις 5 το απόγευμα κλήθηκε εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Νίκος Κοτζιάς, σε μια σύσκεψη που κράτησε περίπου 1,5 ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα εκείνη στο Μαξίμου βρίσκονταν επίσης οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης.

Με την δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου ολίγων σειρών λίγο αργότερα επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης χωρίς βεβαίως να φανεί ότι η Αθήνα κάνει πίσω, ειδικά μετά την απόφασή της για απελάσεις ρώσων διπλωματών.

Η ισορροπία ανάμεσα στις «απαντήσεις» που οφείλει να δίνει η ελληνική διπλωματία και η συνέχιση της προσπάθειας να προωθηθούν οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εμφανής. Και αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι πρέπει να σταματήσουν οι εκατέρωθεν δηλώσεις, αν και με την απάντηση της Μόσχας για το ποιος προσκάλεσε τον Λαβρόφ στην Αθήνα, ενδεχομένως να υπάρξει νέος γύρος.

Σε δύσκολη φάση

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στις σχέσεις με τη Ρωσία, μετά τα αντίποινα που ανακοίνωσαν οι Ρώσοι, απασχολούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση.

Με ένα άκρως ειρωνικό σχόλιο, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών νωρίς το απόγευμα τόνιζαν επί της ουσίας ότι ουδέποτε προσεκλήθη ο κύριος Λαβρόφ αλλά το ταξίδι είχε προγραμματιστεί με αίτημα της Μόσχας. Και το σχόλιο καταλήγει στο να λέει στον υπουργό Εξωτερικών ότι είναι καλοδεχούμενος.

Αναλυτικά διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα περί της ακύρωσης της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν επίσης ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

Ο τόνος του σχολίου είναι ενδεικτικός του ψυχρού κλίματος που επικρατεί. Αργότερα απάντησε η ρωσική πρεσβεία ότι ο κ. Κοτζιάς προσκάλεσε τον ομόλογό του.

Ακύρωση

Είχε προηγηθεί η ακύρωση της προγραμματισμένης για τον Σεπτέμβριο επίσκεψης του στην Ελλάδα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με δηλώσεις του ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ. Την είδηση μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Tass.

Η χρονική περίοδος, κατά την οποία σχεδιαζόταν να επισκεφτεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, το ερχόμενο φθινόπωρο, δεν είναι πλέον κατάλληλη, σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Επιπλέον ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε ότι η Ρωσία σκοπεύει να απελάσει Έλληνες διπλωμάτες σε αντίποινα για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών προ ημερών από την ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τον αριθμό και την ημερομηνία απέλασης.

«Έχουμε ήδη ενημερώσει ότι θα προχωρήσουμε σε μέτρα κατά της απόφασης. Δεν γνωρίζω πότε, ποιος και πόσοι, αλλά, θα υπάρξουν αντίποινα όπως γίνεται φυσικά συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις« δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντρέι Μασλόφ.

Αυτό άλλωστε είχε δηλώσει χθες και η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, λέγοντας ότι «η απέλαση των Ρώσων διπλωματών δεν γίνεται να μην έχει συνέπειες για την Ελλάδα».

Διπλωματικές πηγές της Αθήνας, διευκρίνησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν επίσης ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

Η ρωσική «αρκούδα» έδειξε τα δόντια της στην Αθήνα, έπειτα από τα όσα συνέβησαν χθες με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα και την σκληρή απάντηση του Νίκου Κοτζιά. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερο σημείο εδώ και πολλές δεκαετίες καθώς είναι πρωτόγνωρη η εκατέρωθεν απέλαση διπλωματών αλλά και η ακύρωση σημαντικού ταξιδιού, όπως αυτό του Σεργκέι Λαβρόφ. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση απέλασε δύο και «μπλόκαρε» την έισοδο άλλων δύο με την κατηγορία της ωμής παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας με σκοπό να εμποδίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι υπάρχει ανοικτή πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα για επίσκεψη στη Ρωσία, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο προγραμματισμός «παγώνει».

Ο πόλεμος δηλώσεων

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Αθήνα «σύρθηκε» από μια βρώμικη προβοκάτσια σε βάρος της Μόσχας.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «τέτοιες ενέργειες δεν γίνεται να μην έχουν συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έκανε λόγο για ασέβεια και ανυπόστατους ισχυρισμούς. «Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική» ανέφερε συγκεκριμένα το ελληνικό υπουργείο.

«Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους. Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες» κατέληγε η χθεσινή ελληνική ανακοίνωση.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου