Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Παραιτήθηκε ο Μιχάλης Ψαρός από τη θέση του ταμία της Αρχιεπισκοπής – Τι είπε στον «Ε.Κ.»


 Σάββατο, 7/7/18

 


Ο κ. Μιχάλης Ψαρός τη στιγμή που ανακοινώνει την παραίτηση του. Διακρίνεται αριστερά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και δεξιά ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας -Θεόδωρος Καλμούκος
ΒΟΣΤΩΝΗ. Κατάπληξε την Ολομέλεια της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης η ανακοίνωση του κ. Μιχάλη Ψαρού, ταμία του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ότι παραιτείται από τη θέση του.
Η αιτία για την παραίτηση τού κορυφαίου ομογενή επιχειρηματία και μεγάλου ευεργέτη της Εκκλησίας, ο οποίος επί ένα έτος κατέβαλλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εξυγίανση και ανάκαμψη των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, δόθηκε από την επιμονή αρκετών συνέδρων, ως επί το πλείστον ιερέων, οι οποίοι επέμεναν να γίνει υπέρβαση στον οικονομικό προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής για τα έτη 2019-2020.
Συγκεκριμένα, ζητούσαν να καταβάλλει η Αρχιεπισκοπή το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων το χρόνο στο Ταμείο Συντάξεως του Κλήρου. Εν τω μεταξύ, είχε προηγηθεί πολύωρη συζήτηση να κρατηθεί ο προϋπολογισμός στα $22.400,000 και για τα δύο επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός των προηγούμενων ετών είχε φτάσει στα 31 εκατομμύρια δολάρια.
Ο κ. Μιχάλης Ψαρός απευθυνθείς με σεβασμό και τιμή προς τους ιερείς επανέλαβε, τρεις φορές τουλάχιστον, πως δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, δηλαδή καταβολής ενός εκατομμυρίου το χρόνο από την Αρχιεπισκοπή στο Συνταξιοδοτικό τους Ταμείο, διότι θα ξέφευγε και πάλι ο προϋπολογισμός από τον ισοσκελισμό του και θα επέστρεφε η Αρχιεπισκοπή στην προηγούμενή της οικονομική κατάσταση.
Ο κ. Ψαρός είπε στους ιερείς και στην Ολομέλεια γενικότερα ότι προσωπικώς δεν είχε αντίρρηση να καταβάλλονται τα χρήματα στο Ταμείο  Συντάξεως του Κλήρου, αλλά ρώτησε «από πού θα βρεθούν τα χρήματα»;
Είπε ακόμα πως «μιλώ πολύ προσωπικά με αγάπη και σεβασμό. Εσείς είσθε οι υπηρέτες της Εκκλησίας μας. Το υπ’ αριθμόν ένα θέμα προς επίλυση είναι το συνταξιοδοτικό, κι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό αλλά ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες», ενώ τόνισε πως «θα είναι τραγικό αν βγει ο προϋπολογισμός από τον δρόμο του».
Εν τω μεταξύ, η κυρία Ελένη Αλλεν, πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής, είπε ότι «το Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα είναι υποχρηματοδοτούμενο κατά 53 εκατομμύρια δολάρια».
Παρόλα αυτά, οι ιερείς επέμεναν να γίνουν περισσότερες περικοπές στον προϋπολογισμό, έκαναν διάφορες προτάσεις για να προστίθεται το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων τον χρόνο στο Συνταξιοδοτικό τους Ταμείο και κάποια στιγμή είπαν να τα φροντίσει να τα βρει τα χρήματα η Επιτροπή των Οικονομικών.
Στο σημείο αυτό έλαβε το λόγο ο κ. Μχάλης Ψαρός, ο οποίος απευθυνθείς προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο είπε: «Σεβασμιότατε, με αγάπη και σεβασμό σας λέγω πως έχω μείνει κατάπληκτος, δεν θα υπηρετήσω ξανά ως ταμίας σας, από τον Οκτώβριο τελειώνω. Η γνώμη μου είναι πως για τις επόμενες εξήντα τουλάχιστον ημέρες που απομένουν δεν θα έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ελπίζω οι εφημερίδες να το καταγράψουν αυτό».

Ο Μιχάλης Ψαρός παραθέτει συνέντευξη στον συνεργάτη του «Εθνικό Κήρυκα» Θεόδωρο Καλμούκο, λίγα λεπτά μετά την παραίτησή του. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας

Αμέσως σηκώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, ο οποίος μέχρι εκείνη την ώρα ήταν σιωπηλός, και είπε ότι «η παραίτηση δεν γίνεται δεκτή», πλην όμως δεν έπεισε τον κ. Ψαρό ο οποίος σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε πως «τελείωσα».
Τόνισε στον «Ε.Κ.» πως «είμαι πολύ περήφανος για την εργασία που έχει κάνει η ομάδα μας για την εξυγίανση των οικονομικών».
Ο κ. Ψαρός υπογράμμισε πως «τον Αύγουστο του 2017 αυτή η Αρχιεπισκοπή δεν μπορούσε να καταβάλλει το μισθολόγιο του υπαλληλικού της προσωπικού, ενώ τα σκουπίδια είχαν συσσωρευτεί μέχρι τον δεύτερο όροφο στα κεντρικά γραφεία της Αρχιεπισκοπής διότι δεν είχε χρήματα η Αρχιεπισκοπή να πληρώσει τους συλλέκτες σκουπιδιών. Μεταμορφώσαμε την Αρχιεπισκοπή σε λιγότερους από εφτά μήνες, ισοσκελίσαμε τον προϋπολογισμό και δημιουργήσαμε πλεόνασμα δύο εκατομμυρίων δολαρίων».
Στην ερώτηση πώς αξιολογείτε τα διαμειβόμενα σήμερα, είπε: «Είναι ατυχές αυτό που γίνεται διότι νομίζω ότι πραγματικά τα φτιάξαμε τα πράγματα με τις ηρωικές προσπάθειες των πέντε εθελοντών αξιωματούχων και οι σημερινές ενέργειες ανατίναξαν στον αέρα και κατέστρεψαν όλα όσα εργασθήκαμε και πετύχαμε τους περασμένους εννέα μήνες».
Συμπλήρωσε ότι «δεν μπορώ να πιστέψω πως η Κληρικολαϊκή, η οποία έχει ευθύνη για σχεδόν δύο εκατομμύρια Ελληνορθοδόξων σ’ αυτή τη χώρα, θα αγνοούσε έναν προϋπολογισμό που υπάρχει σήμερα ο οποίος παράγει πλεόνασμα δύο εκατομμυρίων δολαρίων και θα υπερψήφιζε έναν προϋπολογισμό για το έτος 2019 με έλλειμμα ύψους $1,3 εκατομμυρίων και για το επόμενο έτος 2020 έλλειμμα $2,5 εκατομμυρίων και να έχει την τόλμη να λέγει στους αξιωματούχους της Αρχιεπισκοπής ‘δεν μας ενδιαφέρει από πού θα προέλθουν τα χρήματα, απλώς πηγαίνετε να τα βρείτε’».
Ο κ. Ψαρός είπε ακόμα στον «Ε.Κ.» πως «είμαι επιχειρηματίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ορίζω και λειτουργώ εταιρείες με προϋπολογισμούς πολλών εκατομμυρίων ανά τον Κόσμο, μπορείτε να φαντασθείτε κάποια επιχείρηση της οποίας τα έξοδα να υπερβαίνουν τα έσοδα; Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα για την τιμή της οικογένειάς μου, για το όνομά μου, να παραιτηθώ από τη θέση του ταμία. Δεν μπορώ να συνδέσω το όνομά μου, την υπόληψή μου και το όνομα της οικογένειάς μου με αυτόν τον προϋπολογισμό. Επιτρέψτε να διευκρινίσω ότι θα εξαντλήσω το υπόλοιπο της θητείας μου, διότι έτσι ανατράφηκα να είμαι κύριος επειδή έχω δώσει υπόσχεση και μετά τελειώνω».
Ο κ. Ψαρός, είναι Ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς, λατρεύει την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, έλκει την καταγωγή του από τη Χίο και την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας, είναι συνιδρυτής, συνέταιρος και διευθυντής της KPS Capital Partners και συγκαταλέγεται στον κατάλογο «50 Wealthiest Greek-Americans» (50 πλουσιότεροι Ελληνοαμερικανοί) που δημοσιεύει κατ’ έτος η αγγλόφωνη έκδοση του «Ε.Κ.», «Τhe National Herald».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου