Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com


Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018

Βουλή: Άγρια κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη με εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις


Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να κατηγορεί από το βήμα της Βουλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ζήτησε από τη Γερμανία τη μείωση των συντάξεων, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση-θίασο που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα. 
Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Eurogroup, λέγοντας πως πρόκειται για μία ιστορική επιτυχίας της χώρας. «Κύριε Μητσοτάκη θα δεχτώ με μεγάλη ευχαρίστηση το δώρο που μου κάνετε να έχουμε μια διεξοδική συζήτηση, για θέματα οικονομίας μετά την ιστορική επιτυχία της χώρας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει άρδην. Η ανεργία έχει μειωθεί σε μια τριετία κατά επτά μονάδες και η ανεργία των νέων κοντά στις 20 μονάδες. Τριακόσιες πενήντα νέες θέσεις εργασίας έχουν ήδη δημιουργηθεί και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς στόχους δήλωσε πως για κάθε χρονιά του τρίτου προγράμματος υπερκαλύφθηκαν κατά πολύ. «Και μάλιστα αυτό συνέβη χωρίς να χρειαστούν νέοι γύροι αβάσταχτων περικοπών για την κοινωνική πλειοψηφία. Επίσης, μετά από σχεδόν μια δεκαετία, η Ελλάδα καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» συμπλήρωσε.
«Τι θέλετε να συγκρίνουμε;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πρόκειται για τη μέρα με τη νύχτα» επισήμανε τονίζοντας πως η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από τα Μνημόνια στις 21 Αυγούστου.

«Θράσος να μιλάτε εσείς για success story»

Συνεχίζοντας τα πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας και αναφερόμενος στην επιτυχημένη πολιτική για την οικονομία που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίσευση πως έχει θράσος να μιλάει για success story και να κραδαίνει την απόπειρα εξόδου στις αγορές.
«Δοκιμάσατε, όμως, να βγείτε ξανά. Καταστροφή. Διότι δεν είχατε πάρει ρύθμιση για το χρέος. Παραμυθιάζατε τους πολίτες ότι είμαστε λίγους μήνες πριν την έξοδο, όμως, δανειστές, αγορές και επενδυτές αντιμετώπιζαν την Ελλάδα ως failed state» υποστήριξε.

«Απεγνωσμένη επιτυχία σας το περιβόητο 4ο μνημόνιο»

Για την απόφαση του Eurogroup ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αφορά στην οριστική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. «Και φυσικά, την παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον ανάγκη τον δανεισμό από τον επίσημο τομέα, αλλά μπορεί αυτοδύναμα να επιστρέψει στην κανονικότητα του δανεισμού από τις αγορές».
Για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, σημείωσε πως πρόκειται «για απόφαση, η οποία επαναφέρει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας, ενώ το πλέον σημαντικό, είναι ότι διαμορφώνει έναν καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία για την επόμενη 15ετία».
«Όπως γνωρίζετε, η επιτυχία, ή μη, αυτής της απόφασης, ό,τι και να λέμε μεταξύ μας, θα κρινόταν από τις αγορές την επόμενη μέρα. Το ράλι που κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τις 22 Ιούνη και μετά, αποδεικνύει ότι αυτή η λύση έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση. Εκτός αν μετά τον Μοσκοβισί και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι και οι αγορές κομμάτι αυτής της διεθνούς συνωμοσίας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Και τι δεν ακούσαμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα… Για παράταση της ασφυκτικής επιτροπείας, για νέα μνημόνια, για εκχώρηση της κυριαρχίας μέχρι το 2060… Για το περιβόητο 4ο μνημόνιο, που από ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο η κρυφή σας φαντασίωση, αλλά και η απεγνωσμένη σας επιθυμία».
«Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της και πιθανά να εισηγούνται κάποιες παρεμβάσεις αν κριθεί απαραίτητο. Όπως ακριβώς γίνεται, δηλαδή, και με όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια. Τα στοιχεία αυτών των εκθέσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα τα λαμβάνει υπ’ όψιν όμως ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι δικός της» είπε και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα θα έχει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το παρόν και το μέλλον της. Κανένας άλλος πέραν των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού», είπε και κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη ότι ζήτησε από τη Γερμανία μειώσεις συντάξεων.
«Ντροπή σας κ. Μητσοτάκη – Ζητήσατε από τη Γερμανία να μειωθούν οι συντάξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Καταθέτουμε τροπολογία κατά της περικοπής συντάξεων

«Καταθέτουμε τροπολογία που λέει «ελάτε να ψηφίσουμε μαζί ότι δε θα περικοπούν οι συντάξεις». Ελάτε να ψηφίσουμε μαζί, είτε τη δικιά μας τροπολογία είτε αυτή της κ. Γεννηματά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού πως ήταν αυτός που ζήτησε τις περικοπές συντάξεων από τη Γερμανία.
«Κύριε Τσίπρα, βγάλατε έναν ακατανόητο εκνευρισμό, πρόγευση του τι θα ακολουθήσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο στην οποία η χώρα ούτως ή άλλως θα εισέλθει», παρατήρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προσθέτοντας:
«Εάν ρωτήσετε έναν πολίτη σε ποιον ταιριάζουν οι λέξεις «ψεύτης» και «απατεώνας» θα σας πει Αλέξης Τσίπρας».
«Σήμερα είναι η επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015», τόνισε ακόμη και σημείωσε πως ήταν τότε που η κυβέρνηση «δίχασε» και «εξαπάτησε τον λαό».
«Η Ελλάδα συνεχίζει να ζει με τις συνέπειες του «μαύρου 2015». Τρία χρόνια μετά το «όχι», συνεχίζετε να κυβερνάτε με ψέματα. Μπορεί κάποιοι στην οικογένειά σας να θρηνούν κάθε μέρα που το «όχι» έγινε «ναι», αλλά για τους υπολοίπους η σημερινή επέτειος είναι μία οδυνηρή, αλλά και χρήσιμη αφορμή, να αναλογιστούμε τι σημαίνει ο λαϊκισμός στην εξουσία», είπε συνεχίζοντας.
Κάποτε λέγατε «Go back madam Merkel», είπε σημειώνοντας πως πλέον «εκλιπαρείτε τη Μέρκελ. Γίνατε οι εκλεκτοί της νέας διαπλοκής».
«Το Σεπτέμβριο του 2015, πάλι με ψέματα προσπαθήσατε να κρύψετε την κωλοτούμπα σας. Το παράλληλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, να σας θυμίσω τι έλεγε; Ψέματα λέγατε τον Ιανουάριο του 2015. Ψέματα λέγατε το Σεπτέμβριο του 2015. Ψέματα λέτε και τώρα», ανέφερε και υπογράμμισε πως σε μία τόσο δύσκολη περίοδο η χώρα έχει στο «τιμόνι της μία κυβέρνηση – οπερέτα, ένα θίασο που άλλα λέει το πρωί, άλλα το βράδυ. Άλλα λέει ο πρωθυπουργός, άλλα ο υπουργός Εξωτερικών, άλλα ο υπουργός Άμυνας».
Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου