Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Δυσαρέσκεια Οικουμενικού Πατριαρχείου για τα περί αυτοκεφαλίας στην Αμερική


Κυριακή, 8 Ιουλίου, 2018

 


Από την εκδήλωση του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο διοικητής του Τάγματος Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης επιδίδει αναμνηστικό δώρο στον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο, ενώ διακρίνεται και ο Αρχιεπίσκοποις Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος Φωτογραφία GOA/D. Panagos
ΒΟΣΤΩΝΗ.-Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, κατά τη δεξίωση του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Βοστώνη, στην ομιλία του καταδίκασε τα κατά καιρούς λεγόμενα περί αυτοκεφαλίας, κάνοντας απευθείας αναφορά στα λεχθέντα και διαμειφθέντα κατά την τελετή της αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης στις 19 Μαΐου 2018.
Εξέφρασε την δυσαρέσκεια του Πατριάρχη και του Πατριαρχείου γενικώς διότι ουδεμία αντίδραση υπήρξε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Δημήτριο, ούτε από τους λοιπούς αρχιερείς που ήταν παρόντες. Συγκεκριμένα παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος, Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Πίτσμπουργκ κ. Σάββας και ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ανέδειξε ο «Εθνικός Κήρυκας» από την ομιλία του τιμηθέντα με επίτιμο διδακτορικό, επιχειρηματία κ. Ευσταθίου Βαλιώτη ο οποίος είπε χαρακτηριστικά, πως, «είναι άμεση ανάγκη η Εκκλησία μας να γίνει αυτοκέφαλη ή το Πατριαρχείο μας με μεταφερθεί στην Αμερική».
Είπε ακόμα πως «δεν γίνεται να διοικούμεθα από μία μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται στην Τουρκία, χωρίς ποίμνιο και χωρίς σκοπό, μα ούτε και έργο καθώς και με διαφορετική ατζέντα», ενώ διερωτήθηκε «τι θα γίνει σε μία ελληνοτουρκική σύρραξη, ποίον θα βοηθήσει η Εκκλησία μας;»
Σε δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε πει «η Σχολή αγωνίζεται, προχωρεί και πάντοτε προσβλέπομε στο μέλλον». Αναφορικά με τον κ. Βαλιώτη είπε ότι «είναι πάντοτε εντυπωσιακός», ενώ στην ερώτηση αν συμφωνεί με τα λεχθέντα του, είπε «αυτό είναι άλλο θέμα».
Εν τω μεταξύ όταν ο Αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε σχετικά στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου τον Ιούνιο για τα γενόμενα στην Σχολή είπε ότι ήταν προβληματική η μεγαφωνική συσκευή και δεν άκουγε.
Ο Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος απηχώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο είπε στην ομιλία του πως «είναι πολύ λυπηρόν το ότι κατά καιρούς ακούγονται εδώ κάποιες ασύνετες και ανευλαβείς φωνές που ζητούν αποστάσεις από την μαρτυρική Μητέρα Εκκλησία, όπως έγινε και προσφάτως κατά το Graduation Ceremony – την τελετή αποφοιτήσεως – του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. Και ακόμη λυπηρότερον το ότι δεν ανεκλήθη αμέσως εις την τάξιν το εξυβρίσαν στόμα από μέρους των εχόντων την πρώτη ενταύθα εκκλησιαστικήν ευθύνην».
Ο Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος απευθυνθείς στον διοικητή του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα Δρ. Αντώνιο Λυμπεράκη είπε πως «ακριβώς εις αυτό το σημείο σπεύσατε πρώτος εσείς, Εντιμολογιότατε κ. Πρόεδρε των Αρχόντων, διά λαμπράς δημοσίας δηλώσεώς σας, να αποκηρύξετε τα ασεβώς λεχθέντα εις βάρος της Μητρός Εκκλησίας και των μαρυρικών θεσμοφυλάκων της και να δώσετε λαμπρόν στίγμα ευσεβούς αφοσιώσεως εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Έχετε διά αυτό και εσείς και όλο το σώμα της εκλεκτής Αδελφότητας των Αρχόντων, την ευαρέσκειαν και τον δίκαιον έπαινον και εμού και της Μητρός Εκκλησίας». Υπενθυμίζεται ότι η αντίδραση των Αρχόντων πρωτοδημοσιεύθηκε σε αμφότερες τις εκδόσεις του «Εθνικού Κήρυκα», ελληνιστί και αγγλιστί.
Ο Μητροπολίτης κ. Απόστολος συμπλήρωσε πως «αργότερον υπήρξαν καταδικαστικά ανακοινωθέντα υπό άλλων εν Χριστώ αδελφών και του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου». Υπενθυμίζεται ότι αντέδρασαν οι Μητροπολίτες Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος, Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος και Σικάγου κ. Ναθαναήλ.
Τόνισε πως «η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι δημιούργημα εξ αρχής  της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, οστούν εκ των οστέων της και σάρξ εκ της σαρκός της. Σπλάχνο της και κομμάτι της ψυχής της. Όχι απλώς μία Επαρχία της. Και έχει γευθεί πλούσια την Μητρική της αγάπη, φροντίδα και στοργή».
Υπενθύμισε πως «όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εμφανίζεται δημοσίως ενώπιον των Αρχών της Αμερικανικής συμπολιτείας ή και του ιδίου του Προέδρου της Αμερικής, ο Πρόεδρος και οι Αρχές βλέπουν πίσω από τον Αρχιεπίσκοπο έναν αρχαίο αλλά και ολοζώντανο πνευματικό θεσμό, που έχει τα πρωτεία όχι μόνο τιμής, αλλά και ευθύνης σε έναν κόσμο τριακοσίων εκατομμυρίων πιστών και αναλόγως τον υπολογίζουν, τον ακούουν και τον τιμούν».
Συνέχισε ο Μητροπολίτης κ. Απόστολος την μηνυματοφόρο προς πάσαν κατεύθυνση ομιλία του τονίζοντας πως «αποτελεί υψίστη τιμή, μοναδική ευκαιρία αλλά και μεγάλη ασφάλεια το να ευρίσκεται κανείς υπό την προστατευτική σκιά του Δικεφάλου Αετού της Μητρός Εκκλησίας. Το να είναι οργανικώς και διοικητικώς, οντολογικώς θα έλεγα, ηνωμένος με την ευσεβήν πηγήν του Γένους. Το Μαρτυρικόν Φανάρι, η καθέδρα της Κωνσταντινουπόλεως, η Νέα Ρώμη, είναι πάντοτε η σωστική Κιβωτός των ιερών και οσίων της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Όσοι αφελώς και αγνωμόνως ηθέλησαν να αποκοπούν εξ αυτής εισέπραξαν και εισπράττουν όγκον καταθλιπτικών πειρασμών και προβλημάτων εκκλησιαστικών, ου μην αλλά και εθνικών».
Ο κ. Απόστολος υπενθύμισε στον παριστάμενο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τους ιεράρχες που συγκροτούν την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πως «η αποκοπή από τον κορμόν της Μητρός Εκκλησίας απεδείχθη εν τοις πράγμασι διάβημα ολέθριον, πράξις μοναδικής αφροσύνης».
Τον Μητροπολίτη Δέρκων κ. Απόστολο καλωσόρισε και παρουσίασε ο Διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου