Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Απεμπλοκή από το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε Το Ποτάμι - Τι σχεδιάζουν μετά τη ρήξη Γεννηματά και Θεοδωράκης

Του Δημήτρη Χόνδρου

Το κείμενο της απόφασης που έγινε αποδεκτό με 97 "ναι", 16 "οχι", 5 λευκά - Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι δε συνεργάζεται με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - Τηλεφωνική επικοινωνία Γεννηματά-Θεοδωράκη το πρωί της Κυριακής
Απεμπλοκή από το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε Το Ποτάμι - Τι σχεδιάζουν μετά τη ρήξη Γεννηματά και Θεοδωράκης
Ο Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε κριτική τόσο στην απόφαση της Φώφης Γεννηματά να ζητήσει εκλογές εδώ και τώρα όσο και στη θέση της για το Μακεδονικό

Απεμπλοκή από το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε η ΜΕΣΥΑ (Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων) του Ποταμιού. Το κείμενο της απόφασης έγινε αποδεκτό με 97 ναι, 16 όχι και 5 λευκά.

Ολόκληρο το κείμενο στο οποίο βασίστηκε η απόφαση της ΜΕΣΥΑ
«Το Ποτάμι ιδρύθηκε ως ένα πολιτικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη, την Εργασία, την Παιδεία. Σκοπός του ήταν και παραμένει να αγωνιστεί για μια Ελλάδα παραγωγική και ευημερούσα. Μια Ελλάδα ισότιμη εταίρο στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Αγωνίστηκε και αγωνίζεται για μια ανοικτή κοινωνία, χωρίς πελατειακό κράτος, χωρίς μεγάλες ανισότητες, με ισχυρό κράτος δικαίου και εξωστρεφή οικονομία.
Στην 4ετη πολιτική διαδρομή του το Ποτάμι πάνω σε αυτές τις αρχές κινήθηκε. Συγκρούστηκε, ανυποχώρητα, με τον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό. Δέχθηκε τόνους λάσπης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και διαρκείς πολύπλευρες επιθέσεις, αλλά άντεξε και έφερε νέες αξίες στην πολιτική ζωή.

Ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Ποτέ δεν διεκδίκησε το μονοπώλιο της αλήθειας. Με λάθη, με αδυναμίες, με προβλήματα, αποχωρήσεις βουλευτών αλλά δίχως ούτε μια στιγμή να παρεκκλίνει από τις αρχές του.

Στην πορεία αυτή έκανε πάντα προσπάθεια συνάντησης με άλλες δυνάμεις. Πίστευε και πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων για την προώθηση των πραγματικά προοδευτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Για την ήττα του λαϊκισμού και του συντηρητισμού.
Το 2ο Συνέδριο του Ποταμιού έλαβε απόφαση για τη δημιουργία του Κοινοβουλίου του Κέντρου. Συνδημιουργήσαμε το 2016 την Επιτροπή Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και άλλες δυνάμεις του χώρου.

Πέρυσι το καλοκαίρι η ΜΕΣΥΑ ενέκρινε την απόφαση για τη συνδιαμόρφωση με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ενός νέου προοδευτικού Κινήματος, που θα συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις του χώρου και θα έχει ανοιχτές πόρτες σε εκείνους που δεν συμμετέχουν σε κανένα από τα υφιστάμενα σχήματα αλλά θα ήθελαν να στρατευθούν στην προσπάθεια για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.
212.000 πολίτες στήριξαν στις κάλπες το εγχείρημα. Δυστυχώς η συνέχεια δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους. Το Κίνημα Αλλαγής, ένα σχήμα με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και των κινήσεων του κεντρώου-κεντροαριστερού χώρου, κατέληξε να είναι διαφορετικό από αυτό για το οποίο ξεκινήσαμε. Αναλώθηκε σε εσωκομματικές ισορροπίες, απέφυγε το άνοιγμα σε πρόσωπα εκτός των στενών κομματικών τειχών, οι πιο κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από ένα στενό κύκλο γύρω από την πρόεδρο και όχι μετά από διάλογο στα πολιτικά όργανα.

Λάθη και αστοχίες στη διαμόρφωση της δομής του Κινήματος άφησαν ανοιχτό το πεδίο για λειτουργικές στρεβλώσεις και για πολιτικές συμπεριφορές που υπονόμευαν την δημοκρατική λειτουργία και την ενότητα του χώρου και οδηγούσαν με βεβαιότητα στην σημερινή κρίση.

Το Ποτάμι προσπάθησε να προβάλει τις θέσεις του και υπερασπίστηκε με συνέπεια τις αρχές του. Οι διαφορετικές απόψεις όμως αντί να θεωρούνται πλούτος, έφθασαν να θεωρούνται βάρος. H ενότητα όφειλε να έχει ως απαραίτητο και απαράβατο όρο το σεβασμό του πλουραλισμού και των διαχρονικών θέσεων των πολιτικών δυνάμεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, στα μείζονα θέματα της χώρας. Η απαίτηση μονολιθικότητας είναι ασυμβίβαστη με ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κίνημα αξιών και προόδου.
Η συνύπαρξη στο ίδιο κόμμα γινόταν σαφές, διαρκώς και με όλους τους τρόπους ότι αποτελούσε πρόβλημα και για την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που ήθελε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή ως η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου.
Τα στελέχη του Ποταμιού διαθέτουν ενωτικό πνεύμα, δεν είναι διατεθειμένα όμως να θυσιάσουν τις απόψεις τους στο βωμό εσωκομματικών ισορροπιών, ούτε να σωπάσουν. Θα συνεχίσουν να τις υπερασπίζουν ακολουθώντας την πορεία που χάραξαν από την ίδρυση του Ποταμιού.


Αποφασίζουμε λοιπόν σήμερα την αποσύνδεση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής
Η αποσύνδεση μας αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση για το Ποτάμι. Υπήρξαμε συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είχε υπάρξει χωρίς την συμμετοχή του Ποταμιού όπως βέβαια και την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ, των Μεταρρυθμιστών, των Κινήσεων Πολιτών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων.
Επίσης οι πάντες γνωρίζουν ότι τα μέλη και στελέχη του Ποταμιού προσέτρεξαν στην συνάντηση αυτή με ειλικρινή διάθεση υπέρβασης όσων επιφυλάξεων ενδεχομένως υπήρχαν από κάθε πλευρά.
Η στοιχειώδης υπεράσπιση καλών συναγωνιστικών σχέσεων μεταξύ των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής, με κάποιες από τις οποίες έχουμε συναντίληψη σε πολλά ζητήματα και η αποφυγή περαιτέρω διεύρυνσης της απόστασης μεταξύ μας, επιβάλλει σήμερα στο Ποτάμι να λάβει αυτή τη απόφαση.

Οι πολιτικοί χώροι με τους οποίους συναντηθήκαμε στην συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής, παραμένουν πάντα συγγενικοί και η κοινή δράση του Ποταμιού με αυτές τις δυνάμεις για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία πρέπει να συνεχιστεί εκεί που οι απόψεις μας συμπίπτουν.
Η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού λαμβάνει τη σημερινή απόφαση με σεβασμό στον κόσμο που πίστεψε στην ανάγκη ενός πραγματικά νέου Κινήματος και είδε τις ελπίδες του να διαψεύδονται.

Στη βάση αυτή ανακοινώνει συνέδριο το φθινόπωρο.
Επίσης, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ιδρυτικές του αξίες και σε αυτό το δρόμο θα συναντηθεί με όλους εκείνους που πιστεύουν ότι «πρέπει να τα αλλάξουμε όλα δίχως να γκρεμίσουμε τη χώρα».

Τηλεφωνική επικοινωνία Θεοδωράκη-Γεννηματά
Ο Στ. Θεοδωράκης σύμφωνα με πληροφορίες επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ. Γεννηματά το πρώι της Κυριακής στην οποία ξεκαθάρισε ότι το διαζύγιο πρέπει να είναι συναινετικό και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αντιμετώπιση της κυριάς Γεννηματά ήταν ψυχρή. Καλά θα δούμε, ήταν η απάντησή της.

Λίγο πριν την ψηφοφορία 
Σε τελευταία του παρέμβαση ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι δε συνεργάζεται με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απαντώντας σε ορισμένες αναφορές στελεχών για την επόμενη μέρα που τον ενόχλησαν. 
Σύμφωνα με πληροφορίες είπε: «Όλοι γνωριζόμαστε εδώ μέσα. Είναι υβριστικό να λένε κάποιοι ότι θα αντικαταστήσουμε τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η πρόταση Κύρκου - Μεϊμάρογλου
Την παραμονή του Ποταμιού στο ΚΙΝΑΛ υπό όρους πρότειναν κατά τη συνεδρίαση ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μιλτιάδης Κύρκος και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου.
Οι όροι αφορούν σε βασικές μεταρρυθμίσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία υλοποίησής τους.
Εάν αυτό δεν γίνει δεκτό από το ΚΙΝΑΛ μέσα σε 15 ημέρες αποχωρούμε και διοργανώνουμε το συνέδριο του Ποταμιού με σκοπό την ανάπτυξη αυτών των θέσεων.

Ομιλία Στ. Θεοδωράκη στη ΜΕΣΥΑ
Νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής στην ομιλία του κατά την  κρίσιμη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) του Ποταμιού, ο Στ. Θεοδωράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήθηκε στα στελέχη του Ποταμιού την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ανέφερε ότι ο αρχικός του στόχος που ήταν να διευρυνθούν οι δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής δεν επετεύχθη και ως εκ τούτου θεωρεί ότι η ενδεδειγμένη λύση αυτήν τη στιγμή είναι να χωρίσουν οι δρόμοι με το Κίνημα Αλλαγής.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξήγγειλε συνέδριο του κόμματος από τον Σεπτέμβριο για να αποφασισθεί η περαιτέρω αυτόνομη πορεία του, ενώ διέψευσε σενάρια ότι έχει προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συντηρητική στροφή επικαλείται ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναγκαίο κακό το διαζύγιο υποστηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη
Τις επόμενες κινήσεις τους μετά την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα, σχεδιάζουν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Το εγχείρημα της συνύπαρξης όλων των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς σε έναν νέο φορέα δεν πρόλαβε καν να μετρηθεί στις κάλπες. Η δυναμική που του έδωσαν οι 212.000 πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής αρχηγού αλλά και ο πρώτες διψήφιες δημοσκοπικές επιδόσεις σκόνταψαν, όπως λέγεται, «σε λάθος επιλογές, στις εκπτώσεις ως προς το ενιαίο του νέου κόμματος, στην εμμονή της διατήρησης των παλαιών ισορροπιών σε έναν νέο φορέα και στις προσωπικές στρατηγικές» που εκδηλώθηκαν τελικά και ως «ασυμφωνία χαρακτήρων».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα προσέλθει στη σημερινή πανελλαδική συγκέντρωση των στελεχών του Ποταμιού έχοντας ως όπλο του τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Εκεί είχε εστιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η έντονη αντιπαράθεση που είχε με τη Φώφη Γεννηματά στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο κ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική στην απόφαση Γεννηματά να ζητήσει εκλογές εδώ και τώρα αλλά και στη θέση της για το Μακεδονικό παρατηρώντας ότι είναι επιλογές που θα οδηγήσουν σε δημοσκοπική υποχώρηση το Κίνημα Αλλαγής, καθώς του στερούν ένα κρίσιμο ακροατήριο πολιτών που τοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού αισθάνεται δικαιωμένος, αφού θεωρεί πως διαψεύστηκαν οι προσδοκίες Γεννηματά ότι οι πρωτοβουλίες της θα προσδώσουν δημοσκοπική ώθηση στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο κ. Θεοδωράκης στην αρχική του τοποθέτηση θα επιχειρήσει, όπως λέγεται, σε χαμηλούς τόνους να αποτιμήσει την παρουσία του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής. Θα εστιάσει ιδιαίτερα στην «ξαφνική, συντηρητική στροφή της προέδρου» αλλά «και στον αντιδημοκρατικό τρόπο λήψης αποφάσεων» που υιοθέτησε. Στην αρχική του εισήγηση θα αποφύγει να τοποθετηθεί υπέρ της αποχώρησης αλλά θα την περιγράψει ως μονόδρομο προκειμένου να αποφύγει το Ποτάμι τον «αργό πολιτικό του θάνατο» και να μη διακινδυνεύσει, στην παρούσα φάση, τη συνοχή του. Ο κ. Θεοδωράκης δεν κρύβει ότι η παραμονή του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής εγκυμονεί τον κίνδυνο αποχώρησης βουλευτών και κατά συνέπεια το ενδεχόμενο το Ποτάμι να μην υπάρχει στη Βουλή ως συντεταγμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Το αποτέλεσμα της απογευματινής ψηφοφορίας αναμένεται ότι θα επισφραγίσει την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα την ακολουθήσουν όλα τα στελέχη, καθώς υπάρχει και η τάση που θέλει να δοθεί στο Κίνημα Αλλαγής «μια δεύτερη ευκαιρία». Ηδη στελέχη όπως ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής.


Το συνέδριο, ο Μακρόν και το «θέμα ηγεσίας»

Το ερώτημα είναι η πορεία που θα ακολουθηθεί από τη Δευτέρα. Δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη που εκτιμούν ότι η απόφαση αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής ισοδυναμεί με πτώση χωρίς αλεξίπτωτο. Στη Σεβαστουπόλεως δεν τρέφουν αυταπάτες. Εχουν διαπιστώσει ότι στις δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό 30%-40% των ψηφοφόρων που επέλεξαν το Ποτάμι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έχουν μετακινηθεί στους αναποφάσιστους. Εκτιμούν επίσης ότι η «δεξιά» στροφή του κ. Μητσοτάκη και η «συντηρητική στροφή» Γεννηματά έχουν αφήσει κενό στον χώρο του Κέντρου, σε ένα ακροατήριο που δεν θέλει να μετακινηθεί προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν γοητεύεται από το στίγμα του Κινήματος Αλλαγής. Μπορεί να αποτελέσει αυτό το μικρό ποσοστό τη βάση για την αυτόνομη επιβίωση του Ποταμιού; «Δύσκολο» ομολογούν στη Σεβαστουπόλεως.

Σε κάθε περίπτωση, θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα η δημιουργία ενός «Ποταμιού plus», ενός χώρου που θα εκφράσει τις δυνάμεις του εκσυγχρονιστικού μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Επί της ουσίας το Ποτάμι θα επιχειρήσει να εμφανιστεί στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος του πολιτικού ρεύματος που εκφράζει στην Ευρώπη ο Μακρόν. Στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επαφές με στελέχη του περιβάλλοντος του γάλλου προέδρου κατά τις οποίες συζητήθηκε η εμφάνιση αυτού του μετώπου κομμάτων σε όλη την Ευρώπη στις ευρωεκλογές. Αυτός είναι, όπως όλα δείχνουν, και ο πρώτος στόχος του κ. Θεοδωράκη: η μέσω των ευρωεκλογών επιβίωση του Ποταμιού. Το τοπίο στις εθνικές εκλογές είναι διαφορετικό και αν αυτές πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο είναι πιθανό το Ποτάμι να δυσκολευθεί ακόμα και να καταρτίσει αξιόμαχα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα.

Για το φθινόπωρο έχει προγραμματιστεί και το συνέδριο του κόμματος. Θα σηματοδοτήσει, όπως λέγεται, την προσπάθεια για ένα νέο ξεκίνημα. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει αποφασίσει να θέσει θέμα ηγεσίας στο Ποτάμι και να τεθεί στην κρίση των μελών του κόμματος η πορεία του στην ηγεσία. Ο κ. Θεοδωράκης δεν σκοπεύει να αποσυρθεί, θέλει την επαναβεβαίωση της πρωτοκαθεδρίας του από τη βάση. 


«Ολοι μαζί πλην Σταύρου»

Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά θεωρούν την αποχώρηση του Ποταμιού «αναγκαίο κακό».
«Αναγκαίο» γιατί εκεί που έφτασαν τα πράγματα δεν υπήρχε άλλη λύση. Ο κ. Θεοδωράκης μπορεί να επικαλείται τις δημοσκοπήσεις για να ισχυριστεί ότι δικαιώνεται στην κριτική που έχει ασκήσει, αλλά υπάρχει και άλλη ανάγνωση για τη δημοσκοπική υποχώρηση. Οτι δεν οφείλεται στις πολιτικές επιλογές που έγιναν, αλλά στο «θολό» στίγμα που παρουσίασε το Κίνημα Αλλαγής λόγω της στάσης του κ. Θεοδωράκη. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν προσχηματικούς τους ισχυρισμούς της Σεβαστουπόλεως για «συντηρητική στροφή» και εκτιμούν ότι ο κ. Θεοδωράκης είχε αποφασίσει την αποχώρησή του από το Κίνημα Αλλαγής και απλώς έψαχνε αφορμή. «Ο Σταύρος δεν μπορεί να είναι στρατιώτης αλλά μόνο στρατηγός» τονίζουν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπόρεσε να αποδεχθεί ότι βγήκε τέταρτος στις εσωκομματικές εκλογές». Επισημαίνουν ακόμα ότι και τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου διαφώνησαν με την επιλογή της απόρριψης της συμφωνίας, «αλλά κανένα δεν θέλησε να δώσει την εντύπωση ότι είναι πρόθυμο να δώσει σανίδα σωτηρίας στον Τσίπρα. Και ο Θεοχαρόπουλος», λένε, έχει «ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, ξεκαθάρισε όμως ότι θα την ψηφίσει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο Αλ. Τσίπρας θα οδηγήσει αμέσως τη χώρα σε εκλογές».
«Κακό» διότι έστω και σε επίπεδο συμβολισμού, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το Ποτάμι δεν διαθέτει δυνάμεις, αποδυναμώνεται η ευρύτητα του εγχειρήματος. Αυτό είναι και το πρώτο μέλημα των επιτελών της Φώφης Γεννηματά. Να περάσουν το μήνυμα ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν αποδυναμώνεται από την αποχώρηση του Ποταμιού και ότι συνεχίζει κανονικά την πορεία του. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να συνεδριάσουν το Πολιτικό Συμβούλιο, η Εκτελεστική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή. Στόχος, να δοθεί η εικόνα ότι «προχωρούμε μπροστά, όλοι μαζί, χωρίς τον Σταύρο». Μάλιστα, οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής θα λάβουν μέρος και στελέχη του Ποταμιού, γεγονός που θα τους δώσει το δικαίωμα της υποσημείωσης ότι «δεν ακολουθούν όλα τα στελέχη την απόφαση του Σταύρου».

Η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται πεπεισμένη για την ορθότητα των επιλογών της και θεωρεί ότι μετά την αποχώρηση του Ποταμιού το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να εντείνει τον βηματισμό του αλλά και την προετοιμασία του για το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο. Θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της «που έχουν ως στόχο την ανάδειξη του Κινήματος Αλλαγής σε παράγοντα πολιτικής σταθερότητας και προοδευτικής διακυβέρνησης», παρουσιάζοντας το πλαίσιο των θέσεων που θα αποτελέσουν και την ατζέντα με την οποία θα προσέλθει στις πιθανές μετεκλογικές συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας του νέου κόμματος.
Επόμενος σταθμός η εκδήλωση για την Αυτοδιοίκηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Τετάρτη, όπου, αφού παρουσιάσει τη στρατηγική για τις δημοτικές εκλογές, θα επαναλάβει ότι το Κίνημα Αλλαγής κινείται, απαρέγκλιτα, στη γραμμή της αυτόνομης πορείας.

Χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις με το PES

Την Τρίτη η Φώφη Γεννηματά θα συναντηθεί με τον Πιερ Μοσκοβισί, στον απόηχο της κριτικής που δέχθηκε από τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές για τη στάση της στο Μακεδονικό. Η προηγούμενη συνάντησή τους, στη Βουλή, ήταν «δύσκολη». Ο κ. Μοσκοβισί, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ασκήσει έντονες πιέσεις για συνεργασία με τον κ. Τσίπρα, τις οποίες εκείνη απέκρουσε, αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δέχθηκε την κριτική ότι απουσίαζε από τη συνεδρίαση του PES την προηγούμενη εβδομάδα, αφήνοντας τον Τσίπρα «να κάνει παιχνίδι μόνος του, συκοφαντώντας το Κίνημα Αλλαγής». Ωστόσο, είναι αβέβαιο αν η παρουσία της θα εμπόδιζε την εκδήλωση του «έρωτα» των ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τον κ. Τσίπρα. «Δεν ακούνε τίποτα, ακόμα και όταν τους βάζουμε θέμα Καμμένου κάνουν λες και δεν υπάρχει» αναφέρουν στελέχη που γνωρίζουν σε βάθος τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες. Η κυρία Γεννηματά θα επαναλάβει ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα που «εμφανίζεται με ένα διπλό πρόσωπο: στην Ευρώπη με αυτό του προοδευτικού αριστερού ηγέτη και στην Ελλάδα με αυτό του εθνολαϊκιστή που συγκυβερνά με ένα ακροδεξιό κόμμα».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου