Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Επίσημη έναρξη των εργασιών της 44ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως


Γράφτηκε από τον/την Εκ του Γραφείου Τύπου. Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018
Official Opening 2
Με την κεντρική εναρκτήρια βαρυσήμαντη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 2 Ιουλίου 2018 στο ξενοδοχείο Boston Marriott Copley Place η επίσημη έναρξη των εργασιών της 44ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία λαμβάνει χώρα ανά διετία σε διαφορετική κάθε φορά πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Παράλληλα με την Κληρικολαϊκή Συνέλευση, και ως είθισται, πραγματοποιείται η Συνέλευση της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος.
Την εναρκτήρια προσευχή ετέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, συνεπικουρούμενος από τον π. Θεόδωρο Μπάρμπα, πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Βοστώνης, τον Αρχιδιάκονο π. Παντελεήμονα Παπαδόπουλο και τον διάκονο π. Ελευθέριο Constantine.
Παρόντες όλοι οι Μητροπολίτες μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.
Τον εθνικό ύμνο της Ελλάδος έψαλλε η κ. Παναγιώτα Χαλουλάκου και τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών η πρεσβυτέρα Κατερίνα Μακιέ, ενώ η Χορωδία του Συνδέσμου Ελληνορθόδοξων Μουσικών έψαλλε τους εκκλησιαστικούς ύμνους.
Ο κ. Μιχαήλ Σοφοκλέους, ο ένας εκ των δύο συμπροέδρων της οργανωτικής επιτροπής της Κληρικολαϊκής καλωσόρισε τους συνέδρους της. Ο ομογενής δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής κ. Μιχαήλ Νικήτας παρουσίασε το πρόγραμμα και τους ομιλητές.
Ο Δήμαρχος της Βοστώνης Martin Walsh δήλωσε τη χαρά του για την παρουσία των συνέδρων της Κληρικολαϊκής στην Βοστώνη τονίζοντας τη σημασία και το ρόλο της Ελληνορθόδοξου Εκκλησίας και των Ομογενών στην ζωή και την πρόοδο της αμερικανικής μεγαλούπολης που είναι γνωστή ως Αθήνα της Αμερικής.
Πολύ ένθερμο και μηνυματοφόρο χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Nicholas Burns, πρώην πέσβης των Η.Π.Α στην Ελλάδα και καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Παρών μεταξύ των επισήμων ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη κ. Στράτος Ευθυμίου.
Η Πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου κ. Μαρία Logus (Λογοθέτη) χαιρέτισε τους συνέδρους με λίγα λόγια για το έργο αγάπης και φιλανθρωπίας που προσφέρει η μεγάλη οργάνωση της Φιλοπτώχου και τα 28 χιλιάδες μέλη της σε όλη τη χώρα.
Τέλος χαιρετισμό και μήνυμα ενότητος και ελπίδος απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Τσαντίκος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος καλωσόρισε τους συνέδρους στην επαρχία του, την ιστορική ελληνορθόδοξη κοινότητα της Βοστώνης και στη πόλη που φιλοξενεί το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής το Ελληνικό Κολέγιο και Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού.
Στην ομιλία του (πλήρες κείμενο), ο κ. Μεθόδιος είπε μεταξύ άλλων: «Στις ανά διετία συγκεντρώσεις της Κληρικολαϊκής μας βρισκόμεθα επί τω αυτώ για να διασφαλίσουμε ότι η πίστη μας, ως μαργαριτάρι μεγάλης αξίας, αποτελεί ιερή παρακαταθήκη και έχει τεθεί υπό την φροντίδα μας, για να την διατηρήσουμε και να την μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές».
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απέστειλε τις ευχές και ευλογίες του με μήνυμά του προς τους συνέδρους της Κληρικολαϊκής σε βίντεο το οποίο προβλήθηκε στις οθόνες της αιθούσης.
Στο μήνυμα του (πλήρες κείμενο και βίντεο) ο Παναγιώτατος μίλησε για την πίστη ως παράγοντα της ζωής μας τονίζοντας ότι «η πίστις είναι ένωσις με τον Θεόν και ταυτοχρόνως ένωσις με τον πλησίον διά της «αγάπης εκ καθαράς καρδίας» (Α΄ Τιμ. α΄, 5). Πίστις και αγάπη αποτελούν ενιαίαν υπαρξιακήν πραγματικότητα εν τη ζωή της Εκκλησίας, ήτις αποτελεί το «θαύμα του Καινού» εν τω κόσμω».
Σε άλλο σημείο ο κ. Βαθολομαίος εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον και την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στην Αρχιεπισκοπή αλλά και την ελπίδα του για αίσια έκβαση και σημείωσε ότι «δεν αδιαφορούμεν περί τούτων, αλλά ως ελεηθέντες υπό Θεού, εδιδάχθημεν, πιστεύομεν εις αισίας προοπτικάς και βελτίους ημέρας, χρώμενοι τη αγία πίστει μετά διακρίσεως και υπομονής, ιστάμενοι δε πλησίον του ιερού κλήρου και του λαού του Θεού, οίτινες γνωρίζουν εν σεβασμώ, αγάπη, αφοσιώσει και ευγνωμοσύνη πολιτεύεσθαι προς την Μητέρα αυτών Εκκλησίαν, την στοργικώς και προστατευτικώς σκέπουσαν και θάλπουσαν τους πνευματικούς αυτών αγώνας και την εκκλησιαστικήν αυτών υπόστασιν και αποτελούσαν ασφαλιστικήν δικλείδα και διά την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αμερικής».
Ακολούθησε η κεντρική και εναρκτήρια της Κληρικολαϊκής ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου (βλέπε πλήρες κείμενο).
Ο Αρχιεπίσκοπος κάνοντας μια αναδρομή στο διάστημα μετά την τελευταία Κληρικολαϊκή στο Νάσβιλ το 2016 μίλησε για απροσδόκητες σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα, και οργανωτικές ανεπάρκειες εκφράζοντας ειλικρινή και βαθύτατη λύπη για όσα συνέβησαν.
Συγκεκριμένα ο κ. Δημήτριος σημείωσε: «Δι' ἐμέ προσωπικῶς, ὡς Ἀρχιεπίσκοπο, μετά ἀπό 19 χρόνια ὑπηρεσίας μου ἐδῶ, καί γιά ὁλόκληρο τό πλήρωμα τῶν πιστῶν τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς, αὐτή ἡ θλιβερή κατάσταση προκάλεσε ἀληθινά ἀφόρητο πόνο. Αὐτός ὁ πόνος προῆλθε ἀπό τό γεγονός ὅτι παρά τίς εἰλικρινεῖς καί ἀνιδιοτελεῖς ὑπηρεσίες πολλῶν ἀνθρώπων αἰφνιδίως βρεθήκαμε νά ἀντιμετωπίζουμε μιά ἀπειλητική καί ἰδιαζόντως δύσκολη καί ἀληθινά ἀπαράδεκτη κατάσταση. Λυποῦμαι εἰλικρινά καί βαθειά γιά τήν ἀπογοήτευση, τήν λύπη, τήν ἀπόγνωση καί τόν πόνο πού αὐτή ἡ δύσκολη κατάσταση προκάλεσε στόν καθένα καί σέ ὅλα τά μέλη τῆς πολύτιμης καί ἀγαπημένης μας Ἀρχιεπισκοπῆς».
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε τα διορθωτικά μέτρα που ελήφθησαν και τα θετικά αποτελέσματα τους, που δημιουργούν έτσι καλύτερες προοπτικές για τις μελλοντικές εξελίξεις παραπέμποντας στη ειδική ανοιχτή συνεδρίαση για αυτό το θέμα που πραγματοποιήθηκε αργότερα το ίδιο απόγευμα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι η Εκκλησία αντιμετώπισε προκλήσεις σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της ιδιαίτερα τους πρώτους αιώνες «επειδή είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αντιμετωπίζουμε τώρα το δικό μας μερίδιο προκλήσεων», είπε και απαρίθμησε τέσσερις προκλήσεις: πρώτον, την αδιάκοπη αλλαγή των πάντων, δεύτερον την οικονομική πίεση και φτώχεια, τρίτον την απομάκρυνση από την Εκκλησία και τέταρτον τις επιθέσεις εναντίον της Χριστιανικής Πίστεως.
Τέλος, η νομική σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής και Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής Δρ. Cathy Μπουφίδου Walsh κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Κληρικολαϊκής και ανακοίνωσε ότι μέχρι εκείνης της στιγμής συμμετείχαν στην 44η Κληρικολαϊκή συνολικά 346 ενορίες-κοινότητες της Αρχιεπισκοπής και 1421 άτομα ώς εξής: 367 αντιπρόσωποι-εγγεγραμμένοι σύνεδροι στη Συνέλευση της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος, 736 εγγεγραμμένοι σύνεδροι στη Κληρικολαϊκή και 318 αντιπρόσωποι των οργανισμών των πρεσβυτερών, των συνταξιούχων, των αρχόντων κτλπ.
Πηηή: ΡΟΜΦΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου