Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Η Ολομέλεια της Κληρικολαϊκής ψήφισε ελλειμματικό προϋπολογισμό για 2019 και 2020

Σάββατο, 7/7/18
 


Η Ολομέλεια της Κληρικολαϊκής παρακολουθεί την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου έπειτα από την ανακοίνωση δημόσια από τον κ. Μιχάλη Ψαρό ότι παραιτείται. Διακρίνονται στην πρώτη σειρά ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας -Θεόδωρος Καλμούκος
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ολομέλεια της Κληρικολαϊκής υπερψήφισε μη ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για τα επόμενα δύο έτη 2019 και 2020, υπό την αίρεση ότι θα υποβληθεί και πάλι προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο για μια πιθανή ρύθμιση της προσθήκης για το 2019 του ποσού του $1,3 εκατ.
Αρκετές φορές υπήρξαν εντάσεις, οι οποίες προκαλούντο ως επί το πλείστον από την επιμονή των ιερέων να προστίθεται ένα εκατομμύριο κατ’ έτος από την Αρχιεπισκοπή στο Ταμείο Συντάξεώς τους, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο ταμίας της Αρχιεπισκοπής κ. Μιχάλης Ψαρός.
Ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαναήλ ανέλαβε την υποχρέωση να συγκεντρώσει το χρηματικό ποσό για τον τομέα των διορθόδοξων και διαχριστιανικών σχέσεων. Ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος είπε στην Ολομέλεια ότι είναι πάντες υπεύθυνοι για τα οικονομικά, διότι τους προϋπολογισμούς τους ψήφιζαν οι ίδιοι οι σύνεδροι στις Κληρικολαϊκές, και δέχθηκε αποδοκιμασία.
Διεξήχθη συζήτηση για τη Σχολή. Ο π. Μητρόπουλος είπε ότι «δεν κλείνει ούτε το Κολέγιο ούτε η Σχολή».
Εγινε πρόταση για κατάργηση του Ορθόδοξη Παρατηρητή, πλην όμως υπήρξε σύγχυση διότι κανείς δεν είχε καταλάβει τι ακριβώς ψήφισε. Ζητήθηκε η αύξηση της Αρχιεπισκοπής στη Σχολή. Επί τροχάδην παρουσιάσθηκαν εκθέσεις για τη νεολαία, τη φιλόπτωχο, την «Ηγεσία των 100».
Η συνεδρίαση άρχισε με προσευχή από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και με την έκθεση του κ. Μιχάλη Ψαρού, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής:
«Η Αρχιεπισκοπή τώρα έχει βασικώς μεταμορφωθεί ως αποτέλεσμα πολλών δύσκολων και αποφασιστικών ενεργειών. Με χαρά αναφέρουμε πως η Αρχιεπισκοπή έχει εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένων και των ποσών τα οποία προηγουμένως οφείλονταν στον ναό και εθνικό προσκύνημα του Αγίου Νικολάου, το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, το Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα και τα ποσά των δωρεών και αποκλειστικών λογαριασμών. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι πλήρως πληρωμένα».
Η αρχή της ευθύνης (accountability) έχει καθοδηγήσει τι προσπάθειές μας σε κάθε βήμα για την μεταμόρφωση της Αρχιεπισκοπής. Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα όπου κάθε δολάριο που δωρίζεται από κάθε πιστό η διαχείρισή του γίνεται με σεβασμό και ταπείνωση».
Είπε ακόμα πως «η αρχή της διαφάνειας έχει καθοδηγήσει όλες μας τις προσπάθειες στη βήμα προς βήμα μεταμόρφωση της Αρχιεπισκοπής. Εχουμε παράσχει στους πιστούς πλήρη και έγκαιρη πληροφόρηση για όλα τα θέματα κατά την περίοδο της θητείας μας. Από τον Οκτώβριο του 2017 η Αρχιεπισκοπή έχει εκδώσει σειρά ανακοινωθέντων με τα οποία πληροφορούσε τους πιστούς για βασικά συμβαίνοντα σε πραγματικό χρόνο.
»Η Αρχιεπισκοπή έδωσε στη δημοσιότητα την Εκθεση του Grant Thornton Operations Review, τον προϋπολογισμό του 2018, την έκθεση οικονομικού ελέγχου του Grant Thornton και το πρώτο μέρος της έρευνας του PricewaterhouseCoopers για τον ναό του Αγίου Νικολάου. Οι αξιωματούχοι έχουν κάνει ομιλίες, είχαν συνομιλίες, μίλησαν στο Μέσα Ενημέρωσης και μίλησαν σε Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις Μητροπόλεων».
Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας και τα διαμειφθέντα σ’ αυτή με τις εντάσεις και αψιμαχίες και με τον κορυφαίο αξιωματούχο της Αρχιεπισκοπής κ. Μιχάλη Ψαρό να ανακοινώνει την παραίτησή του απηυδισμένος, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος, απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα» ποιες είναι οι σκέψεις σας για τα διαμειφθέντα στην Κληρικολαϊκή, είπε τα εξής:
«Εμείς ήλθαμε εδώ ως εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να ακούσουμε, να δούμε. Βεβαίως δεν συμμετείχαμε πολύ στις υποεπιτροπές (workshops) αλλά γενικώς παρακολουθήσαμε τα διατρέχοντα. Ελπίζουμε να επικρατεί η ειρήνη και η αδελφοσύνη και η αλληλεγγύη εδώ εις την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, την πρώτη Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας».
Είπε ακόμα πως «επιστρέφοντας θα κάνουμε την έκθεσή μας και θα αποφασίσει η Αγία και Ιερά Σύνοδος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης». Συμπλήρωσε, πως «εμείς ούτε αποφάσεις μπορούμε να πάρουμε, ούτε τίποτε, απλώς ήλθαμε εδώ να δούμε ως απεσταλμένοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου