Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Αποκρυπτογραφώντας τη δήλωση της Fed

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η έκβαση της τρέχουσας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) δεν αφήνει αναπάντητα ερωτήματα σε αναλυτές και διεθνείς κεφαλαιαγορές. Οι επενδυτές είναι σχεδόν βέβαιοι ότι η διοίκηση της τράπεζας θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Οπότε όλη τους η προσοχή είναι στραμμένη στο ποιες διατυπώσεις θα χρησιμοποιήσει η Fed για την επαναφορά των επιτοκίων σε κανονικά επίπεδα και σε συνθήκες υγιούς οικονομικής ανάπτυξης. Με το σκεπτικό αυτό, ενδεχομένως η διοίκηση της Fed να δώσει κάποια στοιχεία για το πόσο απέχει χρονικά το κλείσιμο του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, για το εάν η πιο γρήγορη ανάπτυξη επισπεύσει τον ρυθμό των αυξήσεων αυτών και για το εάν θεωρεί ότι η εποχή της νομισματικής χαλάρωσης είναι ουσιαστικά παρελθόν.
Η γλώσσα την οποία χρησιμοποιεί στις ανακοινώσεις της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ακούγεται «ξεπερασμένη», κατά τους οικονομολόγους της Goldman Sachs Τζαν Χάτζιους και Σπένσερ Χιλ. «Ωστόσο, αναμένω ότι τουλάχιστον θα εγκαταλείψει την γλώσσα αυτή, που χρησιμοποιεί από το 2015 και –στο πλαίσιο αυτό– δηλώνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», προσθέτει ο κ. Χάτζιους. Κάνοντας τελικά μια τέτοια αλλαγή, θα είναι σαν να αναγνωρίζει ότι πλέον, ύστερα από εννέα χρόνια οικονομικής ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο η νομισματική πολιτική όσο και η ίδια η οικονομία εν γένει και εντός και εκτός συνόρων αρχίζουν να επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα. Η Oμοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών άνοιξε τον κύκλο σκλήρυνσης της πολιτικής της στα τέλη του 2015, περιορίζοντας σταδιακά το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς τίτλων και ενυπόθηκων ομολόγων. Αυτό τέθηκε σε εφαρμογή μετά την ύφεση της περιόδου 2007-2009 και στόχο είχε την αναθέρμανση της οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, αύριο Πέμπτη συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να σκιαγραφήσει το σχέδιό της για τη λήξη του δικού της προγράμματος αγοράς τίτλων – και αυτή η ένδειξη θα σημαίνει ότι οικονομία της Ευρωζώνης πορεύεται με δυναμικό ρυθμό και δεν κλονίζεται. Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται ζωηρά και φέτος, ανεξαρτήτως του επαπειλούμενου εμπορικού πολέμου και των ανησυχιών, που και πάλι εκφράζονται για την άνοδο των επιπέδων του δημοσίου χρέους. Μέσα από το πρίσμα αυτό, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, δεν έχει νόημα πλέον για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει να επαγγέλλεται ότι θα διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε πρωτοφανή επίπεδα ναδίρ. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί και να διαμορφωθεί από 1,75% έως 2%, θα βρίσκεται σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα της περιόδου 2001- 2004.
Το διάστημα εκείνο σφραγίστηκε από τη διάλυση της φούσκας των διαδικτυακών εταιρειών και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. «Εκτιμούμε ότι η ανακοίνωση της Fed πλέον δε θα αναφέρει πως είναι πιθανόν τα επιτόκια να παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα», υπογραμμίζει ο αναλυτής της Barclays Μάικλ Γκάπεν. «Eπιπλέον, δεν θεωρούμε ότι θα δώσει κάποιες ενδείξεις για τις μελλοντικές της κινήσεις». Οι δε τελευταίες προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την αμερικανική οικονομία θα αποτυπώνουν εάν εξακολουθεί να προσδοκά ακόμα μία και μόνη αύξηση επιτοκίων εντός του έτους ή εάν αισθάνεται ότι τα πρόσφατα θετικά στοιχεία της οικονομίας και της απασχόλησης της δίνουν το περιθώριο και για δεύτερη αύξηση. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) έκανε μια αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο και οι αξιωματούχοι της έχουν δηλώσει ότι αναμένουν ακόμα δύο τέτοιες κινήσεις πριν από την εκπνοή του 2018. Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί ότι η Fed την παρελθούσα χρονιά προχώρησε τρεις φορές σε αύξηση του κόστους δανεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου