Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

«ΝEW ΥORK ΤIMES»: Κάποιοι θεωρούν ως προδοσία τυχόν συμφωνία με πΓΔΜ για το «Μακεδονία»


Πέμπτη, 7 Ιουνίου, 2018


ΑΘΗΝΑ. Κάποιοι Ελληνες θεωρούν ως βαριά προδοσία μία συμφωνία με την πΓΔΜ για το όνομα, αναφέρει εκτενής ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη της Νίκης Κιτσαντώνη στην «New York Times», κατά την οποία προσπαθεί να επεξηγήσει στους αναγνώστες της εφημερίδας το πρόβλημα με το όνομα της Μακεδονίας.
Οπως γράφει, για να κατανοήσει κάποιος πώς το όνομα της Μακεδονίας έχει εισχωρήσει στην ελληνική ψυχή, δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξει προς τη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας. Είναι η πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας της Μακεδονίας, το όνομα της οποίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει και το ελληνικό υπουργείο Μακεδονίας. Το διεθνές αεροδρόμιο φέρει το όνομα της Μακεδονίας. Η πόλη έχει ένα Πανεπιστήμιο και ένα ερευνητικό ινστιτούτο με το ίδιο όνομα. Και στις αίθουσες του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα φιλοξενείται η ταραγμένη ιστορία της περιοχής.
Μάλιστα, όταν ο φιλελεύθερος δήμαρχος της πόλης είχε αποκαλέσει σε μία επίσκεψή του πέρυσι τον Νοέμβριο στα Σκόπια τη χώρα αυτή ως «Μακεδονία» αποκλήθηκε προδότης στα κοινωνικά Μέσα της πατρίδας του. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να συνδέει αυτό το θέμα με τον ξυλοδαρμό του τον περασμένο μήνα στην επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Οι τεταμένες σχέσεις συμβολίζονται από τους παγωμένους δεσμούς μεταξύ του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη και ενός στα Σκόπια με το ίδιο όνομα. Αλλά ο Βασίλειος Νικόλτσιος, επιμελητής του Μουσείου στη Θεσσαλονίκη είναι κατηγορηματικός: «Η μακεδονική ταυτότητα είναι η ταυτότητά του. Είναι του παππού μου η ταυτότητα. Τα Σκόπια δεν ήταν καν μέρος της Αρχαίας Μακεδονίας».
Για τους Ελληνες, ο αγώνας του βαλκανικού τους γείτονα να μπορούν να χρησιμοποιούν το όνομα, υποκρύπτει εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια ελληνική επικράτεια. Εχουν διαδηλώσει ξανά και ξανά με σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες να έχουν λάβει μέρος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το 1992, ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν φέτος και στην Αθήνα.
Για τη γείτονα χώρα, που εισήλθε στα Ηνωμένα Εθνη το 1993 ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η διαμάχη κρατάει το κλειδί για το μέλλον της. Επιλύοντας το πρόβλημα ανοίγουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που παραμένουν κλειστές με ελληνικό βέτο. Οι Αρχές των Σκοπίων έχουν επίσης επισημάνει τη σημασία μιας λύσης για την εξασφάλιση «της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας» του λαού της πΓΔΜ.
Παρά τις διαφορές, πάντως, μία λύση ίσως είναι πιο κοντά από ποτέ. Οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων είχαν θετικά αποτελέσματα τις πρόσφατες εβδομάδες, δημιουργώντας την ελπίδα στις δυτικές κυβερνήσεις ότι μια σημαντική πρόοδος θα μπορούσε να επιτρέψει στη πΓΔΜ να συμμετάσχει σε διεθνείς συμμαχίες που λένε ότι θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια.
Ωστόσο, νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες προχωρούν με πολύ δυσκολία, ανέφερε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή και ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα συνάντησης των δύο Πρωθυπουργών.
Την Κυριακή, όμως, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζόεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία, η οποία μάλιστα θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Η αισιοδοξία του ήρθε μετά τη δήλωση του Ελληνα ομολόγου του Αλέξη Τσίπρα ότι η αυξανόμενη συνεργασία Ελλάδας και βαλκανικών κρατών θα αμαυρώσει τις προσδοκίες χωρών σαν την Τουρκία για κυριαρχία στην περιοχή.
Εν τούτοις, υπάρχει ισχυρή αντίθεση στην Ελλάδα για συμβιβασμό.
Μάλιστα, στο άρθρο γίνεται αναφορά στον υπουργό Αμυνας και κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, ο οποίος αντιδρά σθεναρά σε συμβιβασμό που περιέχει το όνομα Μακεδονία.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου