Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Deutsche Welle: Πνέει τα λοίσθια η ομάδα των G7;

 Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2018

Των: Ζαμπίνε Κίνκαρτς/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Οι διαφωνίες είναι τόσο μεγάλες που δεν αναμένεται κοινό τελικό ανακοινωθέν
Deutsche Welle: Πνέει τα λοίσθια η ομάδα των G7;

Η προετοιμασία της συνάντησης κορυφής για τους επικεφαλής διαπραγματευτές των 7 κρατών που μετέχουν στην ομάδα των πιο πλούσιων χωρών της Δύσης ήταν δύσκολη και τελικά δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο σε σειρά θεμάτων. Και όπως φαίνεται μέχρι και το τελευταίο λεπτό πριν από την έναρξη των εργασιών, αύριο Παρασκευή, οι διαπραγματευτές θα εργάζονται πυρετωδώς για να βρουν ένα «landing zone», όπως λέγεται στη στρατιωτική ορολογία. 

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεκινούν από τη διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας και του Ιράν μέχρι τον πόλεμο στη Συρία, τη συμφωνία για το κλίμα και ιδιαίτερα το παγκόσμιο εμπόριο.

Χωρίς τελικό κοινό ανακοινωθέν;
Εάν η συνάντηση κορυφής ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο με κοινό ανακοινωθέν, παραμένει άγνωστο. Οι προσπάθειες συνεχίζονται σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά, αλλά οι ελπίδες λιγοστεύουν συνεχώς, γιατί κοινό ανακοινωθέν προϋποθέτει συναίνεση.

Στην τελευταία συνάντηση κορυφής στην ιταλική πόλη Ταομίνα, η διαφωνία για τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα καταγράφηκε στο τελικό ανακοινωθέν. Αυτήν τη φορά έχει προστεθεί μια σειρά άλλων διαφιλονικούμενων σημείων, για τα οποία ο πρόεδρος Τραμπ έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη. Εάν συμβεί το ίδιο και στο Καναδά, τότε το ανακοινωθεί δεν θα είναι παρά μια γραπτή επιβεβαίωση των διαφωνιών, που θα σήμαινε αναγκαστικά ότι οι μέχρι τώρα θέσεις και απόψεις θα έχαναν σε σημασία και σε πολιτική βαρύτητα. 

Εναλλακτικά εκφράζεται η σκέψη εάν δεν ήταν καλύτερο να τελειώσει η συνάντηση κορυφής με δήλωση της προεδρίας, όπου θα υπογραμμίζονται κοινές αξίες, όπως η πολυμέρεια, η αναγνώριση του ελεύθερου εμπορίου ή η ανάληψη ευθύνης για το παγκόσμιο κλίμα. 

«Δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω από όσα έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν» αναφέρει αξιωματούχος στο Βερολίνο που γνωρίζει καλά την κατάσταση. Να σημαίνει άραγε το τέλος της ομάδας των 7; Κατά τη γερμανική ανάγνωση μέχρι τώρα οι πρόεδροι και οι αρχηγοί κρατών των 7 θεωρούνταν μεταξύ τους ως κοινότητα αλληλοϋποστήριξης στη βάση των κοινών παγκόσμιων αξιών, που θα έπρεπε να μείνουν ανέπαφες

H πάλαι ποτέ αρμονία
Η επιδεικτική αρμονία που εξέπεμπε αυτή η ομάδα κρατών προς τα έξω, φαίνεται ότι ανήκει πλέον στο παρελθόν. Οι εικόνες χαλαρών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να συζητούν μεταξύ τους σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεν θα υπάρξουν πλέον όσο καιρό πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Φάνηκε καθαρά από την προπαρασκευαστική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των 7 την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Whistl του Καναδά, όπου δεν κατέστη δυνατή η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Τόσο μεγάλη ήταν η οργή και δυσαρέσκεια για τους αμερικανικούς δασμούς στο σίδηρο και αλουμίνιο.Επρόκειτο για πρόγευση αυτού που θα ακολουθήσει αύριο και μεθαύριο. 

Από την άλλη, καμιά πλευρά δεν θέλει να διαλυθεί η ομάδα των 7, «γιατί πού αλλού υπάρχει η δυνατότητα να μιλούν έξω από τα δόντια οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε κλειστό περιβάλλον», υποστήριξε πηγή κοντά στη γερμανική κυβέρνηση. 

Εκτός των πολυμερών επαφών στον Καναδά θα υπάρξει δυνατότητα διμερών επαφών. Για παράδειγμα, η καγκελάριος Μέρκελ θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε . Όλοι αναμένουν με αγωνία τις θέσεις που θα εκφράσει. 
ΤΟ ΒΗΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου