Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

Deutsche Welle: Πνέει τα λοίσθια η ομάδα των G7;

 Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2018

Των: Ζαμπίνε Κίνκαρτς/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Οι διαφωνίες είναι τόσο μεγάλες που δεν αναμένεται κοινό τελικό ανακοινωθέν
Deutsche Welle: Πνέει τα λοίσθια η ομάδα των G7;

Η προετοιμασία της συνάντησης κορυφής για τους επικεφαλής διαπραγματευτές των 7 κρατών που μετέχουν στην ομάδα των πιο πλούσιων χωρών της Δύσης ήταν δύσκολη και τελικά δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο σε σειρά θεμάτων. Και όπως φαίνεται μέχρι και το τελευταίο λεπτό πριν από την έναρξη των εργασιών, αύριο Παρασκευή, οι διαπραγματευτές θα εργάζονται πυρετωδώς για να βρουν ένα «landing zone», όπως λέγεται στη στρατιωτική ορολογία. 

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεκινούν από τη διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας και του Ιράν μέχρι τον πόλεμο στη Συρία, τη συμφωνία για το κλίμα και ιδιαίτερα το παγκόσμιο εμπόριο.

Χωρίς τελικό κοινό ανακοινωθέν;
Εάν η συνάντηση κορυφής ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο με κοινό ανακοινωθέν, παραμένει άγνωστο. Οι προσπάθειες συνεχίζονται σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά, αλλά οι ελπίδες λιγοστεύουν συνεχώς, γιατί κοινό ανακοινωθέν προϋποθέτει συναίνεση.

Στην τελευταία συνάντηση κορυφής στην ιταλική πόλη Ταομίνα, η διαφωνία για τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα καταγράφηκε στο τελικό ανακοινωθέν. Αυτήν τη φορά έχει προστεθεί μια σειρά άλλων διαφιλονικούμενων σημείων, για τα οποία ο πρόεδρος Τραμπ έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη. Εάν συμβεί το ίδιο και στο Καναδά, τότε το ανακοινωθεί δεν θα είναι παρά μια γραπτή επιβεβαίωση των διαφωνιών, που θα σήμαινε αναγκαστικά ότι οι μέχρι τώρα θέσεις και απόψεις θα έχαναν σε σημασία και σε πολιτική βαρύτητα. 

Εναλλακτικά εκφράζεται η σκέψη εάν δεν ήταν καλύτερο να τελειώσει η συνάντηση κορυφής με δήλωση της προεδρίας, όπου θα υπογραμμίζονται κοινές αξίες, όπως η πολυμέρεια, η αναγνώριση του ελεύθερου εμπορίου ή η ανάληψη ευθύνης για το παγκόσμιο κλίμα. 

«Δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω από όσα έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν» αναφέρει αξιωματούχος στο Βερολίνο που γνωρίζει καλά την κατάσταση. Να σημαίνει άραγε το τέλος της ομάδας των 7; Κατά τη γερμανική ανάγνωση μέχρι τώρα οι πρόεδροι και οι αρχηγοί κρατών των 7 θεωρούνταν μεταξύ τους ως κοινότητα αλληλοϋποστήριξης στη βάση των κοινών παγκόσμιων αξιών, που θα έπρεπε να μείνουν ανέπαφες

H πάλαι ποτέ αρμονία
Η επιδεικτική αρμονία που εξέπεμπε αυτή η ομάδα κρατών προς τα έξω, φαίνεται ότι ανήκει πλέον στο παρελθόν. Οι εικόνες χαλαρών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να συζητούν μεταξύ τους σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεν θα υπάρξουν πλέον όσο καιρό πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Φάνηκε καθαρά από την προπαρασκευαστική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των 7 την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Whistl του Καναδά, όπου δεν κατέστη δυνατή η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Τόσο μεγάλη ήταν η οργή και δυσαρέσκεια για τους αμερικανικούς δασμούς στο σίδηρο και αλουμίνιο.Επρόκειτο για πρόγευση αυτού που θα ακολουθήσει αύριο και μεθαύριο. 

Από την άλλη, καμιά πλευρά δεν θέλει να διαλυθεί η ομάδα των 7, «γιατί πού αλλού υπάρχει η δυνατότητα να μιλούν έξω από τα δόντια οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε κλειστό περιβάλλον», υποστήριξε πηγή κοντά στη γερμανική κυβέρνηση. 

Εκτός των πολυμερών επαφών στον Καναδά θα υπάρξει δυνατότητα διμερών επαφών. Για παράδειγμα, η καγκελάριος Μέρκελ θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε . Όλοι αναμένουν με αγωνία τις θέσεις που θα εκφράσει. 
ΤΟ ΒΗΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου