Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Τηλεφώνησε ο Ζάεφ στον Τσίπρα για το όνομα της Δημοκρατίας των Σκοπίων

 Ποιόν καίει η "καυτή πατάτα", τον Τσίπρα η τον Ζάεφ;

Πραγματοποιήθηκε το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα υπάρξει νεότερη επικοινωνία αύριο

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα.
Η τηλεφωνική επικοινωνία είχε διάρκεια μία ώρα. Θα υπάρξει και νεότερη επικοινωνία αύριο, καθώς όπως όλα δείχνουν η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό συνεχίζεται. Από την κυβέρνηση δε δίνουν μέχρι στιγμής περισσότερες πληροφορίες.
Υπενθυμίζεται ότι το γεγονός ότι αναμένετο τελικά σήμερα το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Τσίπρα είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κύριος Κοτζιάς έκανε την εκτίμηση ότι θα γίνει σήμερα το τηλεφώνημα από τον Ζάεφ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου το περιμένουν άμεσα – ενδεχομένως μέσα στις επόμενες ώρες, ή το πολύ αύριο. Ερωτηθείς επί του περιεχομένου του πολυαναμενόμενου τηλεφωνήματος, ο υπουργός Εξωτερικών αρκέστηκε στο λακωνικό σχόλιο «αυτά θα τα πουν οι δύο πρωθυπουργοί».

Ζάεφ: Θέλουμε λύση μέχρι τις 25 και 26 Ιουνίου

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το IBNA σε δηλώσεις του, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί λύση στο θέμα του ονόματος, προσθέτοντας ότι επιθυμία των Σκοπίων είναι αυτό να συμβεί πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν την Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ, στις 25 και 26 Ιουνίου.
Ο Ζάεφ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μία ποιοτική λύση, που θα είναι τεκμηριωμένη νομικά, θα είναι αξιοπρεπής και θα διαφυλάσσει την ταυτότητα, επειδή, όπως είπε, η λύση αυτή θα πρέπει να γίνει θετικά δεκτή από τους πολίτες της χώρας του που θα κληθούν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα.
Ακόμα ο Ζάεφ σημείωσε ότι αμέσως μόλις επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα ενημερώσει την κοινή γνώμη της χώρας του.
«Πρόκειται για τις τελευταίες στιγμές στις προσπάθειες προσέγγισης των απόψεων. Όταν συμβεί, μαζί θα ανακοινώσουμε την ευχάριστη είδηση στους πολίτες των δύο χωρών» πρόσθεσε.
Τέλος, ο Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επίσκεψή του στην Γερμανία να αναβληθεί λόγω των εξελίξεων των διαπραγματεύσεων στο θέμα του ονόματος και της επιθυμίας να βρεθεί λύση και να επιτευχθεί συμφωνία.
Η αίσθηση ότι «κάτι ξεκόλλησε» είχε ενισχυθεί παρόλο που το τηλεφώνημα δεν είχε γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο,. καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια έδωσε το Σάββατο «σήμα» με τη δήλωσή του, ότι δεν υπάρχει ζήτημα εσωτερικής διχογνωμίας, αλλά συνεχίζεται εντατικά η προσπάθεια.
Η μετάβαση του Νίκου Κοτζιά στο Μαξίμου το πρωί αποτέλεσε επίσης ένδειξη, ότι ο υπουργός Εξωτερικών προσήλθε σε συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να προετοιμαστούν από κοινού για το τηλεφώνημα Ζάεφ, καθώς και για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν – εφόσον ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εμφανιστεί με θετική απάντηση. Καθοριστικά ζητήματα παραμένουν φυσικά η χρήση ενός σύνθετου ονόματος erga omnes, καθώς και η συνταγματική αναθεώρηση.

Κρίσιμος σταθμός το Βερολίνο

Σε κάθε περίπτωση, ο πολιτικός χρόνος έχει πυκνώσει και τα περιθώρια είναι συγκεκριμένα, εάν θέλει η ηγεσία της πΓΔΜ να προλάβει την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου. Ουσιαστικά, πρέπει να δώσει θετική απάντηση σήμερα – το πολύ αύριο, ώστε να τρέξει η διαδικασία.
Την ερχόμενη Πέμπτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί στο Βερολίνο τον Ζόραν Ζάεφ. Σε αυτό το ραντεβού ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ αναμένεται να ζητήσει στήριξη από την Γερμανία, αλλά και από την ΕΕ, ώστε να σηκώσει το βάρος της απόφασης στο εσωτερικό της χώρας του – εφόσον υπάρξει εως τότε ανακοίνωση που θα σηματοδοτεί συμφωνία και εξελίξεις.
Ωστόσο, ακόμα και αν δεν πει το «ναι» ο Ζάεφ σε αυτή τη φάση, και πάλι θα είναι υποχρεωμένος να ζητήσει βοήθεια από την Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου να μην απομακρυνθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. Σε μία τέτοια περίπτωση, πάντως, θα είναι πολύ δυσκολότερα τα πράγματα για τα Σκόπια.

Ο Τσίπρας θα ενημερώσει Πρόεδρο και πολιτικούς αρχηγούς

Εφόσον θεωρηθεί ότι με το τηλεφώνημα Ζάεφ έχει δοθεί το θετικό σήμα, στο Μαξίμου έχουν ήδη σχεδιάσει τις επομενες κινήσεις τους, με πρώτη τις επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Θα τους ενημερώσει και θα ακολουθήσει ταχύτατα η ανακοίνωση για μετάβαση στις Πρέσπες, όπου θα γίνει μία σύντομη τελετή υπογραφής (για την ακρίβεια μονογραφής) ενός «προ-συμφώνου».
Η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας τοποθετείται χρονικά το φθινόπωρο – μήνα Οκτώβριο εκτός απροόπτου και αφού η πΓΔΜ έχει δώσει στο μεταξύ επαρκή δείγματα γραφής, δρομολογώντας διαδικασίες για συνταγματική αναθεώρηση.

ΝΔ: Δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα ο κ.Τσίπρας

Η Νέα Δημοκρατία απορρίπει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Η εκπρόσωπος του κομματος Μαρία Σπυράκη, αναφέρει σε δήλωσή της ότι «η Κυβέρνηση συνεχίζει τη μυστική διπλωματία για το σκοπιανό σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Κρατά στο σκοτάδι τους πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ενημερώσει τη Βουλή, καθώς φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου